Tyhle kořeněné sušenky peče každé Vánoce naše kolegyně Martina. A my je milujeme! Opojná vůně másla a koření vás zaručeně okouzlí taky.
Suroviny
Postup
Nejprve vyšlehejte 220 g másla s cukrem do pěny a poté zašlehejte žloutky. Následně vmíchejte i veškeré koření, sůl a nakonec mouku.
Těsto vyklopte na vál nebo pracovní plochu a pořádně propracujte rukama, aby se všechny složky dokonale spojily. Pokud je těsto příliš suché a drobivé, zapracujte zbylých 20 g másla. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu odpočinout do lednice.
Dva plechy s nízkým okrajem vyložte pečicím papírem a troubu rozehřejte na 180°C.
Pracovní plochu i váleček poprašte moukou a těsto rozválejte na plát o tloušťce přibližně 4 mm. Z plátu vykrajujte tvary podle libosti (vždy jeden plný a jeden s vykrojeným středem) a pečte ve vyhřáté troubě přibližně 8 minut.
Plné tvary a ty s vykrojeným středem vždy pečte zvlášť. Délka jejich pečení se bude lišit, a proto není vhodné péct je společně na jednom plechu. Délka pečení se bude lišit i podle tloušťky a velikosti sušenek, je lepší stále je hlídat. Nechte dokonale vychladnout.
Slepujte marmeládou, chcete-li rozmíchanou s likérem, vždy jednu plnou sušenku a jednu s vykrojeným středem. Hotové sušenky můžete poprášit moučkovým cukrem. Skladujte v suchu a chladu.
NĚCO NAVÍC
Prázdné vanilkové lusky, které vám zbudou po pečení (nejen) vánočního cukroví, použijte na výrobu domácího vanilkového cukru. Lusky vložte do nádoby s moučkovým cukrem, dobře protřepte a nechte rozvonět.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Hvězdy vánočního cukroví: Jak připravit dokonalé křehké linecké(17 receptů )
- 30 receptů na nejlepší domácí sušenky(30 receptů )
- Jak na linecké cukroví, aby se vždy povedlo: Nejdůležitější je dokonalý poměr surovin(18 receptů )
- Pečeme cukroví: 36 ověřených receptů pro nejkrásnejší Vánoce(36 receptů )