Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kořeněné máslové sušenky s pomerančovou marmeládou

Tyhle kořeněné sušenky peče každé Vánoce naše kolegyně Martina. A my je milujeme! Opojná vůně másla a koření vás zaručeně okouzlí taky.

Vydání: 2019/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 24 kusů o průměru 6,5 cm nebo více menších
Doba přípravy: Více než hodinu
+ odpočinutí
P
Pečení 0:08 (1 plech)
Cukroví Česká

Ingredience

    • 220–240 g másla, změklého
    • 200 g krupicového cukru
    • 2 žloutky
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru
    • 1/2 lžička mletého kardamomu
    • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá (viz Něco navíc)
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • špetka soli
    • 400 g hladké mouky, prosáté + navíc na vál
    • 1 sklenička pomerančové marmelády bez kousků kůry
    • 1 lžička pomerančového likéru, např. Grand Marnier, Cointreau... (lze vynechat)
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Nejprve vyšlehejte 220 g másla s cukrem do pěny a poté zašlehejte žloutky. Následně vmíchejte i veškeré koření, sůl a nakonec mouku. Těsto vyklopte na vál nebo pracovní plochu a pořádně propracujte rukama, aby se všechny složky dokonale spojily. Pokud je těsto příliš suché a drobivé, zapracujte zbylých 20 g másla. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu odpočinout do lednice. 

Dva plechy s nízkým okrajem vyložte pečicím papírem a troubu rozehřejte na 180°C. Pracovní plochu i váleček poprašte moukou a těsto rozválejte na plát o tloušťce přibližně 4 mm. Z plátu vykrajujte tvary podle libosti (vždy jeden plný a jeden s vykrojeným středem) a pečte ve vyhřáté troubě přibližně 8 minut. Plné tvary a ty s vykrojeným středem vždy pečte zvlášť. Délka jejich pečení se bude lišit, a proto není vhodné péct je společně na jednom plechu. Délka pečení se bude lišit i podle tloušťky a velikosti sušenek, je lepší stále je hlídat. Nechte dokonale vychladnout.

3 Slepujte marmeládou, chcete-li rozmíchanou s likérem, vždy jednu plnou sušenku a jednu s vykrojeným středem. Hotové sušenky můžete poprášit moučkovým cukrem. Skladujte v suchu a chladu.

NĚCO NAVÍC
Prázdné vanilkové lusky, které vám zbudou po pečení (nejen) vánočního cukroví, použijte na výrobu domácího vanilkového cukru. Lusky vložte do nádoby s moučkovým cukrem, dobře protřepte a nechte rozvonět.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kakaové ořechy s griliášovým krémem

Linecké kokosové řezy

Nepečené perníkové kuličky

Vykrajované vanilkové rohlíčky

Citronová kolečka s pusinkami

Pečeme cukroví

Přidat komentář