Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kořeněné máslové sušenky s pomerančovou marmeládou

Kořeněné máslové sušenky s pomerančovou marmeládou

4.1/5 Počet hodnocení: 62
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 24 kusů o průměru 6,5 cm nebo více menších

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4977 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 540 g
Tuky 258 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle kořeněné sušenky peče každé Vánoce naše kolegyně Martina. A my je milujeme! Opojná vůně másla a koření vás zaručeně okouzlí taky.

Suroviny

máslo 220 g
změklého + v případě potřeby 20 g navíc
mletá
zázvor (mletý) ½ ČL
kardamom ½ ČL
mletý
semínka vyškrábnutá (viz Něco navíc)
strouhaný
sůl 1 špetka
prosátá + navíc na vál
pomerančová marmeláda 1 sklenka
bez kousků kůry
pomerančový likér 1 ČL
např. Grand Marnier, Cointreau... (lze vynechat)
na poprášení

Postup

1

Nejprve vyšlehejte 220 g másla s cukrem do pěny a poté zašlehejte žloutky. Následně vmíchejte i veškeré koření, sůl a nakonec mouku.

2

Těsto vyklopte na vál nebo pracovní plochu a pořádně propracujte rukama, aby se všechny složky dokonale spojily. Pokud je těsto příliš suché a drobivé, zapracujte zbylých 20 g másla. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu odpočinout do lednice. 

3

Dva plechy s nízkým okrajem vyložte pečicím papírem a troubu rozehřejte na 180°C.

4

Pracovní plochu i váleček poprašte moukou a těsto rozválejte na plát o tloušťce přibližně 4 mm. Z plátu vykrajujte tvary podle libosti (vždy jeden plný a jeden s vykrojeným středem) a pečte ve vyhřáté troubě přibližně 8 minut.

Plné tvary a ty s vykrojeným středem vždy pečte zvlášť. Délka jejich pečení se bude lišit, a proto není vhodné péct je společně na jednom plechu. Délka pečení se bude lišit i podle tloušťky a velikosti sušenek, je lepší stále je hlídat. Nechte dokonale vychladnout.

5

Slepujte marmeládou, chcete-li rozmíchanou s likérem, vždy jednu plnou sušenku a jednu s vykrojeným středem. Hotové sušenky můžete poprášit moučkovým cukrem. Skladujte v suchu a chladu.

NĚCO NAVÍC
Prázdné vanilkové lusky, které vám zbudou po pečení (nejen) vánočního cukroví, použijte na výrobu domácího vanilkového cukru. Lusky vložte do nádoby s moučkovým cukrem, dobře protřepte a nechte rozvonět.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín