0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6 / 5. Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Snadné asi 4 sklenice

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9200 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 2288 g
Tuky 0 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pomerančová zavařenina se uplatní i v pikantních omáčkách k drůbeži i na lososa, v dýňové polévce, promíchaná se zavařenými brusinkami ke svíčkové...

Suroviny

pomeranč 8 ks
velké
krupicový cukr 2.2 kg

Postup

1

Pomeranče důkladně omyjte v teplé vodě, pokud nemáte chemicky neošetřené.

2

Pak je rozpulte a vymačkejte šťávu. Vymačkané plody nakrájejte na tenké proužky; semínka uchovejte, dodávají zavařenině chuť a sílu. Zavažte je do kousku bílého plátna nebo gázy.

3

Všechnu šťávu, pokrájené pomeranče a svázaná jadérka zalijte 2,5 litry převařené vody a nechte přes noc máčet v porcelánové nebo skleněné nádobě.

4

Druhý den vařte ovoce v silnostěnném kastrolu na mírném plameni doměkka, asi dvě hodiny.

5

Přisypte cukr a vařte ještě dvacet až třicet minut.

6

Pak trochu kápněte na vychlazený talířek (než se pustíte do přípravy zavařeniny, vložte jej do chladničky); pokud směs hned zrosolovatí, máte hotovo. Je lepší vařit déle bez cukru a po jeho přidání už jen krátkou dobu – to aby cukr nekaramelizoval a zavařenina nehnědla.

7

Zavařeninu vlijte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a uchovejte v chladu. Podávejte s lívanečky, palačinkami nebo na opečených toustech, tence potřených máslem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Komentáře

Martina Zajícová

Ano, právě ta se krájí na tenké proužky a způsobuje onu finální nahořklost. Doporučujeme proto pořádně pomeranče omýt, a to i pokud používáte bio plody.

Antonín Provazník

Dobrý den.
Zkusil jsem, nevyšlo. Nevím zda je nutno použít určitý druh pomerančů, ale běžně koupeny v obchodě zůstaly tekuté i po šesti hodinách varu celkem. Vážily 2,3 kg a jsou opravdu hodně hořké i bez semínek, přestože v syrovém stavu jsou sladké. Nakonec jsem přidal pektogel, snad to trochu zhoustne.

Anonym

Aby nezhořkla je potřeba odstranit bílý vnitřek ale taky mi nezhoustla. Udělala jsem karamelizací, po částech na panvičče a přidala jsem do části marmelády zázvor. Nakonec super:)

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit