Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pomerančová marmeláda
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 30
Více než dvě hodiny Snadné asi 4 sklenice

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9200 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 2288 g
Tuky 0 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pomerančová marmeláda s kůrou má svou charakteristickou, lehce nahořklou chuť. Rozhodně nevyhazujte ani pecky, právě ony také přidají na intenzitě chuti. Pomerančová zavařenina se hodí na palačinky, lívance, toasty, ale uplatní se i v pikantních omáčkách k drůbeži i na lososa, v dýňové polévce, promíchaná se zavařenými brusinkami ke svíčkové...

Suroviny

Postup

1

Pomeranče důkladně omyjte v teplé vodě, pokud nemáte chemicky neošetřené.

2

Pak je rozpulte a vymačkejte šťávu. Vymačkané plody i s kůrou nakrájejte na tenké proužky; semínka uchovejte, dodávají zavařenině chuť a sílu. Zavažte je do kousku bílého plátna nebo gázy.

3

Všechnu šťávu, pokrájené zbytky pomeranče a svázaná jadérka zalijte 2,5 litry převařené vody a nechte přes noc máčet v porcelánové nebo skleněné nádobě.

4

Druhý den vařte ovoce v silnostěnném kastrolu na mírném plameni doměkka, asi dvě hodiny.

5

Přisypte cukr a vařte ještě dvacet až třicet minut.

6

Pak trochu kápněte na vychlazený talířek (než se pustíte do přípravy zavařeniny, vložte jej do chladničky); pokud směs hned zrosolovatí, máte hotovo. Je lepší vařit déle bez cukru a po jeho přidání už jen krátkou dobu – to aby cukr nekaramelizoval a zavařenina nehnědla.

7

Zavařeninu vlijte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a uchovejte v chladu. Podávejte s lívanečky, palačinkami nebo na opečených toustech, tence potřených máslem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Komentáře

28.02.2016 21:53

Dobrý den.
Zkusil jsem, nevyšlo. Nevím zda je nutno použít určitý druh pomerančů, ale běžně koupeny v obchodě zůstaly tekuté i po šesti hodinách varu celkem. Vážily 2,3 kg a jsou opravdu hodně hořké i bez semínek, přestože v syrovém stavu jsou sladké. Nakonec jsem přidal pektogel, snad to trochu zhoustne.

08.01.2020 17:36

Aby nezhořkla je potřeba odstranit bílý vnitřek ale taky mi nezhoustla. Udělala jsem karamelizací, po částech na panvičče a přidala jsem do části marmelády zázvor. Nakonec super:)

03.02.2016 13:26

A osm pomerančů je na gramáž asi kolik? 2kg? Díky.

03.02.2016 16:05

Bude to přibližně 2 - 2,5 kg.

02.02.2016 10:23

Dobrý den, chci se zeptat, to se vaří i se slupkou?

02.02.2016 12:40

Ano, právě ta se krájí na tenké proužky a způsobuje onu finální nahořklost. Doporučujeme proto pořádně pomeranče omýt, a to i pokud používáte bio plody.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...