Pomerančová zavařenina se uplatní i v pikantních omáčkách k drůbeži i na lososa, v dýňové polévce, promíchaná se zavařenými brusinkami ke svíčkové...
Suroviny
Postup
Pomeranče důkladně omyjte v teplé vodě, pokud nemáte chemicky neošetřené.
Pak je rozpulte a vymačkejte šťávu. Vymačkané plody nakrájejte na tenké proužky; semínka uchovejte, dodávají zavařenině chuť a sílu. Zavažte je do kousku bílého plátna nebo gázy.
Všechnu šťávu, pokrájené pomeranče a svázaná jadérka zalijte 2,5 litry převařené vody a nechte přes noc máčet v porcelánové nebo skleněné nádobě.
Druhý den vařte ovoce v silnostěnném kastrolu na mírném plameni doměkka, asi dvě hodiny.
Přisypte cukr a vařte ještě dvacet až třicet minut.
Pak trochu kápněte na vychlazený talířek (než se pustíte do přípravy zavařeniny, vložte jej do chladničky); pokud směs hned zrosolovatí, máte hotovo. Je lepší vařit déle bez cukru a po jeho přidání už jen krátkou dobu – to aby cukr nekaramelizoval a zavařenina nehnědla.
Zavařeninu vlijte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a uchovejte v chladu. Podávejte s lívanečky, palačinkami nebo na opečených toustech, tence potřených máslem.
Komentáře
Pavla Radoňová
02.02.2016 10:23
Dobrý den, chci se zeptat, to
Dobrý den, chci se zeptat, to se vaří i se slupkou?
Martina Zajícová
02.02.2016 12:40
Ano, právě ta se krájí na
Ano, právě ta se krájí na tenké proužky a způsobuje onu finální nahořklost. Doporučujeme proto pořádně pomeranče omýt, a to i pokud používáte bio plody.
Dagmar Otevřelová
03.02.2016 13:26
A osm pomerančů je na gramáž
A osm pomerančů je na gramáž asi kolik? 2kg? Díky.
Martina Zajícová
03.02.2016 16:05
Bude to přibližně 2 - 2,5 kg.
Bude to přibližně 2 - 2,5 kg.
Antonín Provazník
28.02.2016 21:53
Dobrý den.
Dobrý den.
Zkusil jsem, nevyšlo. Nevím zda je nutno použít určitý druh pomerančů, ale běžně koupeny v obchodě zůstaly tekuté i po šesti hodinách varu celkem. Vážily 2,3 kg a jsou opravdu hodně hořké i bez semínek, přestože v syrovém stavu jsou sladké. Nakonec jsem přidal pektogel, snad to trochu zhoustne.
Anonym
08.01.2020 17:36
Aby nezhořkla je potřeba
Aby nezhořkla je potřeba odstranit bílý vnitřek ale taky mi nezhoustla. Udělala jsem karamelizací, po částech na panvičče a přidala jsem do části marmelády zázvor. Nakonec super:)