Pomerančová marmeláda s kůrou má svou charakteristickou, lehce nahořklou chuť. Rozhodně nevyhazujte ani pecky, právě ony také přidají na intenzitě chuti. Pomerančová zavařenina se hodí na palačinky, lívance, toasty, ale uplatní se i v pikantních omáčkách k drůbeži i na lososa, v dýňové polévce, promíchaná se zavařenými brusinkami ke svíčkové...
Suroviny
Postup
Pomeranče důkladně omyjte v teplé vodě, pokud nemáte chemicky neošetřené.
Pak je rozpulte a vymačkejte šťávu. Vymačkané plody i s kůrou nakrájejte na tenké proužky; semínka uchovejte, dodávají zavařenině chuť a sílu. Zavažte je do kousku bílého plátna nebo gázy.
Všechnu šťávu, pokrájené zbytky pomeranče a svázaná jadérka zalijte 2,5 litry převařené vody a nechte přes noc máčet v porcelánové nebo skleněné nádobě.
Druhý den vařte ovoce v silnostěnném kastrolu na mírném plameni doměkka, asi dvě hodiny.
Přisypte cukr a vařte ještě dvacet až třicet minut.
Pak trochu kápněte na vychlazený talířek (než se pustíte do přípravy zavařeniny, vložte jej do chladničky); pokud směs hned zrosolovatí, máte hotovo. Je lepší vařit déle bez cukru a po jeho přidání už jen krátkou dobu – to aby cukr nekaramelizoval a zavařenina nehnědla.
Zavařeninu vlijte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a uchovejte v chladu. Podávejte s lívanečky, palačinkami nebo na opečených toustech, tence potřených máslem.
Komentáře
Dobrý den.
Zkusil jsem, nevyšlo. Nevím zda je nutno použít určitý druh pomerančů, ale běžně koupeny v obchodě zůstaly tekuté i po šesti hodinách varu celkem. Vážily 2,3 kg a jsou opravdu hodně hořké i bez semínek, přestože v syrovém stavu jsou sladké. Nakonec jsem přidal pektogel, snad to trochu zhoustne.
Aby nezhořkla je potřeba odstranit bílý vnitřek ale taky mi nezhoustla. Udělala jsem karamelizací, po částech na panvičče a přidala jsem do části marmelády zázvor. Nakonec super:)
A osm pomerančů je na gramáž asi kolik? 2kg? Díky.
Bude to přibližně 2 - 2,5 kg.
Dobrý den, chci se zeptat, to se vaří i se slupkou?
Ano, právě ta se krájí na tenké proužky a způsobuje onu finální nahořklost. Doporučujeme proto pořádně pomeranče omýt, a to i pokud používáte bio plody.