Krásný dort ozdobený zářivou korunou z kandované pomerančové kůry bude hvězdou každé oslavy.
Suroviny
Postup
Na pomerančovou kůru: Pomocí malého ostrého nože oloupejte pomeranče (vnitřky pomerančů snězte nebo z nich vylisujte šťávu na pití). Odstraňte bílou vrstvu. Kůru nakrájejte na 4mm proužky. Do hrnce vlijte 1 litr vody a přiveďte ji k varu. Vhoďte kůru a vařte 8–10 minut nebo do změknutí. Slijte a nechte okapat. Do menšího rendlíku vlijte 375 ml vody, přidejte 330 g cukru a přiveďte k varu. Vsypte povařenou kůru a vařte 15–18 minut, nebo dokud kůra nezprůhlední. Slijte, rozprostřete na mřížku a nechte 2 hodiny schnout. Kůra by měla být pevná a suchá. Pak prohoďte ve zbytku cukru. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 2 týdny.
Troubu předehřejte na 180°C a 2 malé dortové formy (o průměru 16-18 cm) vyložte pečicím papírem. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a odložte ho stranou. Ze žloutků, másla, krupicového cukru, medu a vanilkového extraktu vyšlehejte pěnu. Mouku, prášek do pečiva, sodu a koření prosejte přes síto, abyste odstranili případ- né hrudky. Do žloutkové pěny po částech zašlehejte podmáslí, moučnou směs a strouhanou pomerančovou kůru. Nakonec jemně, ale důkladně pomocí stěrky zapracujte sníh. Těsto rozdělte do forem, povrch uhlaďte a pečte asi 25 minut. Propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu. Pokud je po vytažení suchá, je upečeno. Nechte vychladnout ve formě. Je-li třeba, seřízněte korpusy do roviny a pak oba vodorovně prokrojte.
Na krém vyšlehejte mascarpone se sýrem a smetanou do nadýchaného pevného krému. Oslaďte moučkovým cukrem.
Na talíř či podložku položte spodní díl jednoho korpusu, potřete marmeládou smíchanou s rumem a pak krémem. Postup dvakrát zopakujte a jako vršek použijte obrácený spodní díl druhého korpusu, který je krásně rovný – přiklopte ho a celý dort potřete krémem. Ozdobte kandovanou pomerančovou kůrou.