0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kořeněný dort s kandovanou pomerančovou kůrou

Kořeněný dort s kandovanou pomerančovou kůrou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kořeněný dort s kandovanou pomerančovou kůrou

3.8 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8176 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 1127 g
Tuky 347 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krásný dort ozdobený zářivou korunou z kandované pomerančové kůry bude hvězdou každé oslavy.

Suroviny

vejce 2 ks
žloutky a bílky oddělené
sůl 1 špetka
máslo 125 g
změklé
krupicový cukr 120 g
med 30 g
tekutý
vanilkový extrakt 2 ČL
mouka pšeničná hladká 300 g
kypřicí prášek do pečiva 6 g
1/2 sáčku
jedlá soda 7 g
1/2 sáčku
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný
skořice 1 ČL
mletá
podmáslí 250 ml
pomerančová kůra 1 PL
strouhaná
pomerančová marmeláda 1 sklenka
rum 1 PL
tuzemák
Na pomerančovou kůru
pomeranč 8 ks
středně velkých
krupicový cukr 550 g
Na krém
mascarpone 250 g
krémový sýr 250 g
Philadelphia, Fénix, Goldessa...
smetana ke šlehání 250 ml
33%
moučkový cukr 2 PL
nebo více

1 Na pomerančovou kůru: Pomocí malého ostrého nože oloupejte pomeranče (vnitřky pomerančů snězte nebo z nich vylisujte šťávu na pití). Odstraňte bílou vrstvu. Kůru nakrájejte na 4mm proužky. Do hrnce vlijte 1 litr vody a přiveďte ji k varu. Vhoďte kůru a vařte 8–10 minut nebo do změknutí. Slijte a nechte okapat. Do menšího rendlíku vlijte 375 ml vody, přidejte 330 g cukru a přiveďte k varu. Vsypte povařenou kůru a vařte 15–18 minut, nebo dokud kůra nezprůhlední. Slijte, rozprostřete na mřížku a nechte 2 hodiny schnout. Kůra by měla být pevná a suchá. Pak prohoďte ve zbytku cukru. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 2 týdny.

2 Troubu předehřejte na 180°C a 2 malé dortové formy (o průměru 16-18 cm) vyložte pečicím papírem. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a odložte ho stranou. Ze žloutků, másla, krupicového cukru, medu a vanilkového extraktu vyšlehejte pěnu. Mouku, prášek do pečiva, sodu a koření prosejte přes síto, abyste odstranili případ- né hrudky. Do žloutkové pěny po částech zašlehejte podmáslí, moučnou směs a strouhanou pomerančovou kůru. Nakonec jemně, ale důkladně pomocí stěrky zapracujte sníh. Těsto rozdělte do forem, povrch uhlaďte a pečte asi 25 minut. Propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu. Pokud je po vytažení suchá, je upečeno. Nechte vychladnout ve formě. Je-li třeba, seřízněte korpusy do roviny a pak oba vodorovně prokrojte.

3 Na krém vyšlehejte mascarpone se sýrem a smetanou do nadýchaného pevného krému. Oslaďte moučkovým cukrem.

4 Na talíř či podložku položte spodní díl jednoho korpusu, potřete marmeládou smíchanou s rumem a pak krémem. Postup dvakrát zopakujte a jako vršek použijte obrácený spodní díl druhého korpusu, který je krásně rovný – přiklopte ho a celý dort potřete krémem. Ozdobte kandovanou pomerančovou kůrou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit