0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kořeněný dort s kandovanou pomerančovou kůrou

Kořeněný dort s kandovanou pomerančovou kůrou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kořeněný dort s kandovanou pomerančovou kůrou

3.8/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8176 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 1127 g
Tuky 347 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krásný dort ozdobený zářivou korunou z kandované pomerančové kůry bude hvězdou každé oslavy.

Suroviny

vejce 2 ks
žloutky a bílky oddělené
sůl 1 špetka
máslo 125 g
změklé
krupicový cukr 120 g
med 30 g
tekutý
vanilkový extrakt 2 ČL
mouka pšeničná hladká 300 g
kypřicí prášek do pečiva 6 g
1/2 sáčku
jedlá soda 7 g
1/2 sáčku
muškátový oříšek ¼ ČL
strouhaný
skořice 1 ČL
mletá
pomerančová kůra 1 PL
strouhaná
pomerančová marmeláda 1 sklenka
rum 1 PL
tuzemák
Na pomerančovou kůru
středně velkých
krupicový cukr 550 g
Na krém
Philadelphia, Fénix, Goldessa...
moučkový cukr 2 PL
nebo více

1 Na pomerančovou kůru: Pomocí malého ostrého nože oloupejte pomeranče (vnitřky pomerančů snězte nebo z nich vylisujte šťávu na pití). Odstraňte bílou vrstvu. Kůru nakrájejte na 4mm proužky. Do hrnce vlijte 1 litr vody a přiveďte ji k varu. Vhoďte kůru a vařte 8–10 minut nebo do změknutí. Slijte a nechte okapat. Do menšího rendlíku vlijte 375 ml vody, přidejte 330 g cukru a přiveďte k varu. Vsypte povařenou kůru a vařte 15–18 minut, nebo dokud kůra nezprůhlední. Slijte, rozprostřete na mřížku a nechte 2 hodiny schnout. Kůra by měla být pevná a suchá. Pak prohoďte ve zbytku cukru. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 2 týdny.

2 Troubu předehřejte na 180°C a 2 malé dortové formy (o průměru 16-18 cm) vyložte pečicím papírem. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a odložte ho stranou. Ze žloutků, másla, krupicového cukru, medu a vanilkového extraktu vyšlehejte pěnu. Mouku, prášek do pečiva, sodu a koření prosejte přes síto, abyste odstranili případ- né hrudky. Do žloutkové pěny po částech zašlehejte podmáslí, moučnou směs a strouhanou pomerančovou kůru. Nakonec jemně, ale důkladně pomocí stěrky zapracujte sníh. Těsto rozdělte do forem, povrch uhlaďte a pečte asi 25 minut. Propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu. Pokud je po vytažení suchá, je upečeno. Nechte vychladnout ve formě. Je-li třeba, seřízněte korpusy do roviny a pak oba vodorovně prokrojte.

3 Na krém vyšlehejte mascarpone se sýrem a smetanou do nadýchaného pevného krému. Oslaďte moučkovým cukrem.

4 Na talíř či podložku položte spodní díl jednoho korpusu, potřete marmeládou smíchanou s rumem a pak krémem. Postup dvakrát zopakujte a jako vršek použijte obrácený spodní díl druhého korpusu, který je krásně rovný – přiklopte ho a celý dort potřete krémem. Ozdobte kandovanou pomerančovou kůrou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak velcí jste pijani piva?

Tekutý chleba, zlatý mok nebo zrzek, tak u nás s láskou přezdíváme pivu. Často si bez něj neumíme představit nedělní oběd, někdo dokonce každý den. Berete ho jako prosté chutné potěšení, nebo si o něm také rádi povídáte? Své pivní znalosti...
AD
Čím letos potěšíte koledníky?
  • Zajímavosti

Čím letos potěšíte koledníky?

Jeden z největších svátků jídla a hojnosti už je za rohem, takže se už ani my nemůžeme dočkat heboučkých mazanců, sladkých beránků a vyladěných nádivek. K Velikonocům patří kromě všemožného mlsání i nadělování koledníkům. Aby vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč