Kořeněný dort s kandovanou pomerančovou kůrou

Kořeněný dort s kandovanou pomerančovou kůrou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8715 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 1242 g
Tuky 355 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krásný dort ozdobený zářivou korunou z kandované pomerančové kůry bude hvězdou každé oslavy.

Suroviny

vejce 2 ks
žloutky a bílky oddělené
sůl špetka
máslo 125 g
změklé
krupicový cukr 120 g
med 30 g
tekutý
vanilkový extrakt 2
mouka pšeničná hladká 300 g
kypřicí prášek do pečiva 6 g
(1/2 sáčku)
jedlá soda 7 g
(1/2 sáčku)
muškátový oříšek 0.25
strouhaný
1 PL
skořice mletá
podmáslí 250 ml
sušená pomerančová kůra 1 PL
strouhaná
pomerančová marmeláda 1
rum 1 PL
(tuzemák)
Na pomerančovou kůru
pomeranč 8 ks
střední
krupicový cukr 550 g
mascarpone 250 g
krémový sýr 250 g
(Philadelphia, Fénix, Goldessa...)
smetana ke šlehání 250 ml
33%
moučkový cukr 2 PL
(nebo více)

1 Na pomerančovou kůru: Pomocí malého ostrého nože oloupejte pomeranče (vnitřky pomerančů snězte nebo z nich vylisujte šťávu na pití). Odstraňte bílou vrstvu. Kůru nakrájejte na 4mm proužky. Do hrnce vlijte 1 litr vody a přiveďte ji k varu. Vhoďte kůru a vařte 8–10 minut nebo do změknutí. Slijte a nechte okapat. Do menšího rendlíku vlijte 375 ml vody, přidejte 330 g cukru a přiveďte k varu. Vsypte povařenou kůru a vařte 15–18 minut, nebo dokud kůra nezprůhlední. Slijte, rozprostřete na mřížku a nechte 2 hodiny schnout. Kůra by měla být pevná a suchá. Pak prohoďte ve zbytku cukru. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 2 týdny.

2 Troubu předehřejte na 180°C a 2 malé dortové formy (o průměru 16-18 cm) vyložte pečicím papírem. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a odložte ho stranou. Ze žloutků, másla, krupicového cukru, medu a vanilkového extraktu vyšlehejte pěnu. Mouku, prášek do pečiva, sodu a koření prosejte přes síto, abyste odstranili případ- né hrudky. Do žloutkové pěny po částech zašlehejte podmáslí, moučnou směs a strouhanou pomerančovou kůru. Nakonec jemně, ale důkladně pomocí stěrky zapracujte sníh. Těsto rozdělte do forem, povrch uhlaďte a pečte asi 25 minut. Propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu. Pokud je po vytažení suchá, je upečeno. Nechte vychladnout ve formě. Je-li třeba, seřízněte korpusy do roviny a pak oba vodorovně prokrojte.

3 Na krém vyšlehejte mascarpone se sýrem a smetanou do nadýchaného pevného krému. Oslaďte moučkovým cukrem.

4 Na talíř či podložku položte spodní díl jednoho korpusu, potřete marmeládou smíchanou s rumem a pak krémem. Postup dvakrát zopakujte a jako vršek použijte obrácený spodní díl druhého korpusu, který je krásně rovný – přiklopte ho a celý dort potřete krémem. Ozdobte kandovanou pomerančovou kůrou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit