Nugát, pistáciový marcipán a čokoláda – kombinace, která nikdy nezestárne. Pravý originál sice pořídíte pouze v Salzburku, domácí varianta je ovšem velmi autentická. Mozartovy koule sice patří k pracnějším druhům nepečeného cukroví, stojí ovšem za to.
Suroviny
Postup
Mandle a pistácie rozmixujte najemno. Promíchejte s moučkovým cukrem a nakonec přidejte kondenzované mléko, griotku nebo amaretto a mandlový extrakt a vypracujte kompaktní hmotu.
Ruce si poprašte moučkovým cukrem a z nugátu vytvarujte cca 35 malých kuliček. Pracujte co nejrychleji, nugát vám v teplých rukách bude trochu tát. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a na chvilku dejte do mrazáku. Poté obalte každou kuličku v pistáciovo-marcipánové hmotě, a než rozpustíte čokoládu, opět uložte do mrazáku.
Nad vodní parou rozpusťte v misce čokoládu. Kuličku vždy napíchněte na špejli, namočte v čokoládě a nechte okapat na mřížce. Špejli opatrně vytáhněte, do vzniklého otvůrku kápněte čokoládu a zakryjte pistácií. Každou kouli vložte do papírového košíčku. Hotové koule skladujte v chladu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak snadno vyrobit nezapomenutelný dezert z plechovky aneb salko v akci(21 receptů )
- 29 nejlepších receptů na nepečené cukroví na poslední chvíli: Připravte si doutníčky, mozartovy koule, čertíky a dalších 29 druhů(29 receptů )
- Nepečené cukroví: Vosí hnízda, nepečené kuličky i čokoládovou tlačenku zvládnete na poslední chvíli i s miminem času a zkušeností(47 receptů )