Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak snadno vyrobit nezapomenutelný dezert z plechovky aneb salko v akci

Jak snadno vyrobit nezapomenutelný dezert z plechovky aneb salko v akci
ZDROJ: Unsplash.com

Pamatujete si na jesenku? Nebo si ji dokonce kupujete a schováváte před zbytkem rodiny? Máme pro to pochopení. Následující recepty použijte jako argument, až si budete vykračovat s nákupním košíkem plným této vysoce návykové suroviny.

Slazené kondenzované mléko je totiž vášeň. Jesenku pro tuto chvíli schovejme na doma (nebo až budete sami), k lahodným dezertům budete potřebovat (lidově řečeno) salko – tedy slazené zahuštěné mléko.

  • Salko nebo slazené zahuštěné mléko se báječně hodí na přípravu vaječných likérů, krémů, náplní nebo chlazených dezertů. Můžete ho i karamelizovat a použít třeba do slavného Banoffee dortu.
  • Je skvělou součástí zmrzlin, použít ho můžete jako sladidlo do jogurtu nebo kaší.
  • Slazené mléko výtečně poslouží jako snadná, rychlá a lahodná poleva na poháry, palačinky a další dezerty, jako například španělské dulce de leche.
  • Můžete z něj udělat šampaňskou pěnu. Taky ultrasnadnou krémovou zmrzlinu. A ještě horké čokoládové dortíky, namražený limetkový cheesecake, šlehačkový dort s banány, crème brûlée nebo pralinky.

Salko není Jesenka, rozdíl dělá tuk

Zahuštěná slazená smetana, kterou se nachází pochoutka ve žlutavé tubě s názvem Jesenka, je něco jiného než modrá tuba s názvem Piknik. Mléko v plechovce pak nejčastěji známe jako salko. V případě Jesenky jde o zahuštěnou smetanu, které legislativa předepisuje minimální podíl tuku 16 %, ve druhém případě pak jde o zahuštěné mléko s obsahem tuku minimálně o polovinu nižším.

  • Nejjednodušší je koupit zahuštěné slazené mléko už hotové, na trhu je k dostání i karamelové. Připravit si obojí ho však můžete i sami doma.
  • Kondenzované nebo zahuštěné mléko se vyrábí odpařením vody z mléka a přidání cukru. Odpařením tekutiny přirozeně zhoustne.
  • Jak si připravit domácí salko? Smíchejte mléko s cukrem a zahřívejte až k varu. Pak plamen ztlumte a za stálého míchání nechte mléko zredukovat na polovinu. Zchladlé zahuštěné mléko nalijte do sklenic a uchovejte v lednici.
  • Slazené kondenzovené mléko se slovy vyhlášky č. 397/2020 oficiálně nazývá „zahuštěným slazeným mlékem“ a jeho podíl tuku se může pohybovat od 1 do 8 % tuku.
  • Slazených zahuštěných mlék, které se běžně balí do plechovek, je na trhu několik. Čtěte proto při rozhodování etikety, abyste se dověděli, jestli levnější produkt není třeba také méně tučný.

Zdroj informací: Apetit, ZákonyProLidi,  Technologie mléka a mléčných výrobků - BohumíraJanštová

Skryt pre seznam