Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nadívané kalamáry

Touhle efektní specialitou se opravdu blýsknete!

Vydání: 2016/8
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Pečení 0:20
Ryby a mořské plody

Ingredience

    • cca 600g malých kalamárů (očištěných a připravených podle postupu dole)
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • míchaný listový salát a klínky citronu k podávání

    NA NÁDIVKU

    • 2 lžíce olivového oleje + na pokapání před pečením
    • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
    • 1 malá sušená chilli paprička, rozdrobená
    • 3 sardelové řezy, nasekané
    • 2 lžíce loupaných mandlí, nakrájených na nudličky
    • 1 hrnek čerstvé strouhanky (nahrubo rozmixované bagety)
    • 4 lžíce strouhaného sýra pecorino nebo parmazánu
    • 1 lžička strouhané kůry z biocitronu
    • 1 hrnek nahrubo nasekané hladkolisté petrželky 

Příprava jídla

1 Na nádivku ve velké pánvi na oleji zpěňte česnek a chilli asi 30 sekund. Pak přidejte sardelky a mandle a míchejte ještě chvilku, až se sardelky začnou rozpouštět. Přisypte strouhanku, zamíchejte, vypněte a nechte vychladnout. Vmíchejte zbylé přísady, případně dosolte, ale nebude to nejspíš potřeba, sardelky i pecorino jsou dost slané.

2 Troubu předehřejte na 190°C. Lžičkou naplňte kalamáry a na konci spíchněte párátkem. Nepřeplňte je, popraskaly by.

3 Rozložte je v jedné vrstvě do pekáče a kolem rozložte odříznutá chapadélka. Osolte, opepřete a pokapejte olejem. Posypte zbylou nádivkou.

4 Pečte nepřiklopené 15–20 minut, až se naplněná tělíčka nafouknou a lehce zezlátnou. Chcete-li, můžete je teď na chvilku strčit pod gril, aby zezlátla více. Podávejte na lístcích salátu a doplněné klínky citronu. 

 

PŘÍPRAVA KALAMÁRŮ KROK ZA KROKEM

1 Jednoduše tahem rozdělte hlavonožce za hlavou napůl, přičemž vytáhněte i vnitřnosti.

2 Nahmatejte a tahem vyjměte ‚sépiovou‘ kost. Případně vytlačte i ‚tukovou‘ část.

3 Potom pomalým tažením směrem od řezu sloupněte ‚kůži‘. (Lze to udělat i tupou stranou nože na prkýnku.)

4 Můžete odstranit i manévrovací ‚ploutve‘, ale není to nutné. Zevnitř i zvenku opláchněte.

5 Hlavu přímo za očima odřízněte od chapadel a vyhoďte (stejně jako vnitřnosti).

6 Část s chapadla obraťte a odstraňte z ní ‚zobáček‘. Očištěná chapadla opláchněte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sardinky v sušené šunce s cizrnou a rajčatovým čatní

Pečené slávky s rajčaty a kapary

Krevety v pivním těstíčku s citronovou majonézou

Hřebenatky s koprovým olejem

Cataplana

30 receptů s rybami a mořskými plody

Vůně Středomoří

Přidat komentář