Nasi goreng se saté z tofu

Nasi goreng se saté z tofu

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1560 kcal
Bílkoviny 76 g
Cukr 102 g
Tuky 92 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Nasi goreng znamená v doslovném překladu smažená rýže. Saté neboli satay bývají špízky z marinovaného masa s omáčkou. My vám nabízíme variaci na tohle tradiční indonéské jídlo – rýži nahradí pikantní bulgur a saté je z tofu s arašídovou omáčkou. Krok za krokem vás povede šéfkuchař pražské vegetariánské restaurace Mlsná kavka Filip Kavka Smiggels.

Suroviny

400 g
pšeničný bulgur
zelenina 250 g
očištěná (mrkev a pórek), na plátky
cibule 1 ks
střední, oloupaná, na plátky
slunečnicový olej
kvalitní, na smažení
400 g
jemné tofu
kokosové mléko 400 ml
arašídové máslo 200 g
zázvor (čerstvý) 2 cm
čerstvý kousek, oloupaný
česnek 1 stroužek
oloupaný, prolisovaný
sambal lze nahradit feferonkovou pastou
sójová omáčka
na dochucení

1 Bulgur vsypte do kastrolu a zalijte 800 ml vroucí vody (nebo dle návodu na obalu). Lehce osolte, promíchejte a přikryjte. Nechte stát 20 minut, dokud se voda nevsákne a bulgur nezměkne. Mezitím očistěte a omyjte zeleninu, cibuli a pórek nakrájejte na plátky, mrkev na kostičky.

2 Nakrájenou zeleninu vložte do cedníku a ponořte asi na 2 minuty do vroucí vody nebo ji nasypte do vařící vody a potom slijte. Zelenina dostane spařením intenzivní barvu a zkřehne, jen dejte pozor, ať ji nepřevaříte. Zchlaďte ji ve studené vodě, nechte okapat a odložte stranou.

3 Tofu vyjměte z nálevu, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte asi na dvoucentimetrové plátky. Potom ho pootočte, aby plátky ležely na sobě, a tofu rozkrájejte na stejně široké dvoucentimetrové pruhy; ty pak ještě napříč na kostky. Je-li třeba, ještě jednou je před smažením osušte.

4 Ve velké pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje, vložte kostky tofu a na vyšším plameni osmažte. Jakmile je povrch světle zlatý a křupavý, slijte z pánve olej a přilijte 2–3 lžíce sójové omáčky. Promíchejte a ještě chvíli opékejte, aby se omáčka vsákla a na povrchu vznikla zlatá kůrčička. Odstavte a uchovejte v teplé troubě.

5 Bulgur přesuňte do mísy a pořádně načechrejte vidličkou. Ochuťte sambalem nebo feferonkovou pastou a sójovou omáčkou. Řiďte se svou chutí, ale bulgur má být poměrně pikantní. Velmi důkladně promíchejte. Na plynový hořák postavte hlubokou, dobře vodivou pánev, nejlépe wok, dobře ji rozpalte a vlijte trochu oleje.

6 Bulgur přesuňte do rozpálené pánve a přibližně 3 minuty opékejte a míchejte. Potom přisypte spařenou zeleninu a společně opékejte dalších zhruba 5 minut. Ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte sójovou omáčkou nebo feferonkovou pastou. Stáhněte z ohně a nechte v pánvi, než připravíte omáčku.

OMÁČKA Z ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

Vařte jen z několika, zato čerstvých a kvalitních surovin. Jen tak vynikne ta pravá chuť!

1 ZAHŘEJTE v kastrůlku na mírném plameni kokosové mléko. Mezitím jemně nastrouhejte zázvor.

2 ROZPUSŤTE v mléce arašídové máslo. Míchejte ho metličkou a na mírném plameni vařte do zhoustnutí.

3 OMÁČKU na chvíli odstavte z ohně a přidejte zázvor a prolisovaný česnek. Vraťte na oheň a promíchejte.

4 DOCHUŤTE feferonkovou pastou a sójovkou. Prohřejte; pokud omáčka moc zhoustla, zřeďte ji trochou vody.

DOKONČENÍ A PODÁVÁNÍ

1 PROHŘEJTE v pánvi odstavený pikantní bulgur se zeleninou a rozdělte ho na střed talířů.

2 NAPÍCHEJTE kousky osmaženého tofu na kratší špejle nebo grilovací jehly. Pro každou porci vytvořte dva až tři špízy.

3 POLOŽTE na každou porci bulguru jeden špízek, přes něj kolmo (ale ne na střed) položte druhý špíz a nakonec umístěte i třetí.

4 PŘELIJTE všechny špízy teplou arašídovou omáčkou a podávejte. Zbylou omáčku podávejte zvlášť v omáčníku.



TIPY & TRIKY

  • Pšeničný bulgur je tradiční obilovina vyrobená z namočené, usušené a nakonec nahrubo drcené pšenice. Při výrobě se škrob přemění na cukr a díky tomu je lehce stravitelný. Má příjemnou oříškovou chuť a je bleskurychle hotový. „Doporučuju koupit biobulgur,“ radí šéfkuchař. Je běžně k dostání například v supermarketech, v prodejnách zdravé výživy a drogeriích dm.
  • Jemné tofu dodává šéfkuchaři Mlsné kavky firma Sojenka, specializovaná na výrobu tofu a sójových výrobků. „Je to nejlepší tofu, které se mi podařilo na českém trhu objevit,“ dodává Filip Kavka Smiggels.
  • Sójová omáčka musí být chutná a kvalitní, protože ovlivňuje celý výsledek. „Můj favorit je Soy Sauce Kikoman Naturaly Brewed,“ radí šéfkuchař.
  • Sambal je ochucovací omáčka původem z jihovýchodní Asie. Hlavní složkou základního sambalu jsou různé druhy chilli papriček a sůl. Jednotlivé druhy se liší původem a dalšími přísadami. Sambal koupíte v orientálních prodejnách a na internetu. Na ochucení je dobrá i naše feferonková pasta.

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit