0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nasi goreng se saté z tofu

Nasi goreng se saté z tofu
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Nasi goreng se saté z tofu

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3252 kcal
Bílkoviny 152 g
Sacharidy 410 g
Tuky 116 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nasi goreng znamená v doslovném překladu smažená rýže. Saté neboli satay bývají špízky z marinovaného masa s omáčkou. My vám nabízíme variaci na tohle tradiční indonéské jídlo – rýži nahradí pikantní bulgur a saté je z tofu s arašídovou omáčkou. Krok za krokem vás povede šéfkuchař pražské vegetariánské restaurace Mlsná kavka Filip Kavka Smiggels.

Suroviny

bulgur 400 g
pšeničný
zelenina 250 g
očištěná (mrkev a pórek), na plátky
cibule 1 ks
střední, oloupaná, na plátky
slunečnicový olej
kvalitní, na smažení
tofu 400 g
jemné
kokosové mléko 400 ml
zázvor (čerstvý) 2 cm
čerstvý kousek, oloupaný
česnek 1 stroužek
oloupaný, prolisovaný
sambal oelek
lze nahradit feferonkovou pastou
sójová omáčka
na dochucení

Postup

1

Bulgur vsypte do kastrolu a zalijte 800 ml vroucí vody (nebo dle návodu na obalu). Lehce osolte, promíchejte a přikryjte. Nechte stát 20 minut, dokud se voda nevsákne a bulgur nezměkne. Mezitím očistěte a omyjte zeleninu, cibuli a pórek nakrájejte na plátky, mrkev na kostičky.

2

Nakrájenou zeleninu vložte do cedníku a ponořte asi na 2 minuty do vroucí vody nebo ji nasypte do vařící vody a potom slijte. Zelenina dostane spařením intenzivní barvu a zkřehne, jen dejte pozor, ať ji nepřevaříte. Zchlaďte ji ve studené vodě, nechte okapat a odložte stranou.

3

Tofu vyjměte z nálevu, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte asi na dvoucentimetrové plátky. Potom ho pootočte, aby plátky ležely na sobě, a tofu rozkrájejte na stejně široké dvoucentimetrové pruhy; ty pak ještě napříč na kostky. Je-li třeba, ještě jednou je před smažením osušte.

4

Ve velké pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje, vložte kostky tofu a na vyšším plameni osmažte. Jakmile je povrch světle zlatý a křupavý, slijte z pánve olej a přilijte 2–3 lžíce sójové omáčky. Promíchejte a ještě chvíli opékejte, aby se omáčka vsákla a na povrchu vznikla zlatá kůrčička. Odstavte a uchovejte v teplé troubě.

5

Bulgur přesuňte do mísy a pořádně načechrejte vidličkou. Ochuťte sambalem nebo feferonkovou pastou a sójovou omáčkou. Řiďte se svou chutí, ale bulgur má být poměrně pikantní. Velmi důkladně promíchejte. Na plynový hořák postavte hlubokou, dobře vodivou pánev, nejlépe wok, dobře ji rozpalte a vlijte trochu oleje.

6

Bulgur přesuňte do rozpálené pánve a přibližně 3 minuty opékejte a míchejte. Potom přisypte spařenou zeleninu a společně opékejte dalších zhruba 5 minut. Ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte sójovou omáčkou nebo feferonkovou pastou. Stáhněte z ohně a nechte v pánvi, než připravíte omáčku.

příprava nasi goreng

7

OMÁČKA Z ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

Vařte jen z několika, zato čerstvých a kvalitních surovin. Jen tak vynikne ta pravá chuť!

  • ZAHŘEJTE v kastrůlku na mírném plameni kokosové mléko. Mezitím jemně nastrouhejte zázvor.
  • ROZPUSŤTE v mléce arašídové máslo. Míchejte ho metličkou a na mírném plameni vařte do zhoustnutí.
  • OMÁČKU na chvíli odstavte z ohně a přidejte zázvor a prolisovaný česnek. Vraťte na oheň a promíchejte.
  • DOCHUŤTE feferonkovou pastou a sójovkou. Prohřejte; pokud omáčka moc zhoustla, zřeďte ji trochou vody.

příprava omáčky z arašídového másla

8

DOKONČENÍ A PODÁVÁNÍ

  • PROHŘEJTE v pánvi odstavený pikantní bulgur se zeleninou a rozdělte ho na střed talířů.
  • NAPÍCHEJTE kousky osmaženého tofu na kratší špejle nebo grilovací jehly. Pro každou porci vytvořte dva až tři špízy.
  • POLOŽTE na každou porci bulguru jeden špízek, přes něj kolmo (ale ne na střed) položte druhý špíz a nakonec umístěte i třetí.
  • PŘELIJTE všechny špízy teplou arašídovou omáčkou a podávejte. Zbylou omáčku podávejte zvlášť v omáčníku.

servírování nasi goreng

TIPY & TRIKY

  • Pšeničný bulgur je tradiční obilovina vyrobená z namočené, usušené a nakonec nahrubo drcené pšenice. Při výrobě se škrob přemění na cukr a díky tomu je lehce stravitelný. Má příjemnou oříškovou chuť a je bleskurychle hotový. „Doporučuju koupit biobulgur,“ radí šéfkuchař. Je běžně k dostání například v supermarketech, v prodejnách zdravé výživy a drogeriích dm.
  • Jemné tofu dodává šéfkuchaři Mlsné kavky firma Sojenka, specializovaná na výrobu tofu a sójových výrobků. „Je to nejlepší tofu, které se mi podařilo na českém trhu objevit,“ dodává Filip Kavka Smiggels.
  • Sójová omáčka musí být chutná a kvalitní, protože ovlivňuje celý výsledek. „Můj favorit je Soy Sauce Kikoman Naturaly Brewed,“ radí šéfkuchař.
  • Sambal je ochucovací omáčka původem z jihovýchodní Asie. Hlavní složkou základního sambalu jsou různé druhy chilli papriček a sůl. Jednotlivé druhy se liší původem a dalšími přísadami. Sambal koupíte v orientálních prodejnách a na internetu. Na ochucení je dobrá i naše feferonková pasta.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč