Recepty z tofu
Tofu představuje pro vegetariány a vegany alternativu k živočišným bílkovinám. Je také nezbytnou součástí například indonéské, čínské, thajské či vietnamské kuchyně. Tofu může mít různé podoby a využít ho proto lze na různé způsoby například do pomazánek, do stir-fry, kari, špízů, placek i salátů, wrapů a sendvičů, nebo jako míchaná "vajíčka". Říká vám něco pojem tofunéza? Tofu je dokonale přizpůsobivé, uplatníte ho v teplé i studené kuchyni. Vyzkoušejte některé z mnoha našich receptů!
...
- Těšit se můžete na svěží letní či hřejivé zimní saláty, tofu kari, burger, tofu na grilu nebo třeba lahodné placičky s koriandrem.
- V případě studené kuchyně nedáme dopustit na tofu pomazánku, která skvěle poslouží jako vydatná snídaně nebo večeře s čerstvým pečivem.
- Chcete vyzkoušet nejlepší recepty s tofu?
Posvátná sója a výroba asijské superpotraviny
Jak se tofu vyrábí? Tofu je produkt, který vzniká srážením sójového nápoje ("mléka"). Proces výroby je v principu stejný jako při výrobě sýra, jen tofu pochází z výlučně rostlinných zdrojů. Sójová bílkovina v za pomoci syřidel vysráží, scedí a nechá odkapat. Tím dojde ke zpevnění sraženiny a jejímu varování.
- Historické prameny datují vznik tofu přibližně mezi tři sta až dvě stě let před náš letopočet.
- Sójové boby jako základní surovina pro výrobu tofu byly dokonce označeny za posvátnou surovinu již za císaře Šen-Nunga, který vládl v Číně v době 3 000 l př.n.l. a byl označován jako “Božský hospodář”.
Tofu jako prevence rakoviny a nemocí srdce a cév
Vedle vysokého obsahu bílkovin nabízí tofu lidskému organismu spoustu dalším důležitých látek. Mezi ty nejvýznamnější patří vápník, hořčík, železo a vitaminy B a E. Stejně jako u všeho platí i u tofu pravidlo “všeho s mírou” a odborníci na výživu se shodují, že zdravá konzumace tofu (2x – 3x týdně) je zdraví prospěšná. S tofu rozšíříte svůj jídelníček i své portfolio chutí.
Natural nebo uzené? Podoby tofu a další jeho sójoví příbuzní
V běžné síti supermarketů narazíte na tofu s označením natural nebo tofu uzené.
- Přírodní tofu nemá příliš výraznou chuť a skvěle se hodí do jídel, kde chceme vytěžit spíše jeho výživovou hodnotu a kde se dokonale přizpůsobí chutím jiných potravin.
- Uzené tofu dodává pokrmům příjemnou zauzenou chuť a dokáže zvýraznit pokrm.
- Obě verze tofu se hodí pro studenou i tepelnou úpravu.
Vedle tofu patří mezi oblíbené sójové produkty i fermentované výrobky z bobů, jako například tempeh, sójový sýr natto nebo pasta miso.
Celý popis