U terinek je vždy nejdůležitější prezentace, na skládání si proto dejte opravdu záležet. Pečlivost se projeví na krásném řezu. Výhodou je, že pečenou terinku s kaštany, batáty a dýní klidně můžete udělat den předem.
Suroviny
Postup
Cibuli, máslo a chilli dejte do pánve na střední plamen a zvolna opékejte, aby cibule zesklovatěla. Vmíchejte šalvěj a ještě 2 minuty opékejte.
Kaštany, strouhanku a meruňky dejte do mísy, přidejte polovinu zesklovatělé cibule a osolte. Zbylou cibuli promíchejte s brusinkovou omáčkou.
Batáty a dýni (každé zvlášť) nakrájejte na mandolíně nebo pomocí robotu s krájecím nástavcem na tenké plátky. Každou hromádku nakrájené zeleniny rozdělte na třetiny a lehce osolte.
Máslem vymažte 900 g formu na biskupský chlebíček a vyložte ji pruhem papíru tak, aby zakryl dno a kratší boční strany.
Troubu předehřejte na 190 °C. Dno formy vyložte plátky dýně (spotřebujete tak první třetinu). Dejte si záležet, po vyklopení bude právě dýně tvořit vršek terinky, snažte se proto, ať je co nejhezčí a nejúhlednější. Na dýni rozložte třetinu batátů. Na ně rozetřete zhruba polovinu kaštanové náplně a polovinu brusinek s cibulí. Pokračujte třetinou dýně, batátů, zbylou náplní, brusinkami s cibulí a zakončete vrstvou dýně a batátů.
Formu zakryjte folií, dejte do trouby a pečte zhruba 2 hodiny, aby batáty a dýně změkly. Vyjměte, nechte lehce zchladnout a vyklopte na servírovací talíř. Sundejte pečicí papír a podávejte zdobené šalvějí.