Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty s batáty

Batáty neboli sladké brambory, které jsou k dostání nejčastěji, se pyšní sytou oranžovou barvou. Druhů existuje několik: Některé jsou fialové či bílé. Sladké brambory s běžnými bramborami nemají společný botanický základ, pouze jméno. I když stejně jako ony pocházejí z amerického kontinentu – kontrétně z oblasti mexického poloostrova Yucatán a  Venezuely. Rostliny dorůstají až 5 metrů.

...

   

  • Batáty jsou specifické svojí nasládlou chutí. Díky tomu se výborně uplatní i při přípravě některých koláčů a dezertů.
  • Batáty mají v kuchyni všestranné využití. Můžeme je péct, grilovat, plnit, zapékat, připravit z nich pyré i využít na bramboráky.
  • 100 g batátů obsahuje 85 kalorií, 65 g vody, 0,25 g tuků, 20 g sacharidů (z toho 4,2 g cukry), 3 g vlákniny a 1,6 g bílkovin. Dále obsahují vitamín A, B, C, E, z minerálních látek obsahuje draslík, sodík, vápník, fosfor, hořčík, železo, molybden, chrom, jód, mangan, zinek a měď.
  • Batáty posiluje imunitu, pomáhá regulovat krevní tlak, udržuje zdravé trávení, zlepšuje zdraví očí, vyživuje mozek, pomáhá zmírňovat stres a úzkost, snižuje bolest způsobenou artrididou.

Čtěte také Co s batáty? Uvařte polévku, upečte moučník, připravte kaši nebo chipsy!

 

Celý popis