Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Terina s dýní, ječmenem a špenátem

Terina s dýní, ječmenem a špenátem

4.7/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6287 kcal
Bílkoviny 207 g
Sacharidy 627 g
Tuky 305 g
Vláknina 108 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ideální hlavní chod pro slavnostní veřeři bez kousku masa.

Suroviny

Na nádivku
malá (asi 1 ks), nejlépe máslová, oloupaná, na kostky
olivový olej 3 PL
nadrobno
česnek 3 stroužky
drcený
na plátky
kaštany 85 g
vařené, na čtvrtky
100 g
perlový ječmen japonský název hatomugi, lze nahradit kroupami
vývar zeleninový 1,2 l
sójová omáčka 1 PL
tmavá
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
z jednoho biocitronu
ricotta 250 g
šalvěj 1 hrst
nasekané
petrželka 2 hrsti
nasekaná
Na těsto
máslo 140 g
tuk 85 g
mléko 100 ml
vejce 1 ks
zlehka prošlehané

Postup

1

Troubu předehřejte na 190 °C. Dýni dejte na plech, pokapejte lžící oleje a pečte 25–30 minut doměkka. Dejte stranou.

2

Mezitím v pánvi na zbývajícím oleji zvolna opékejte cibuli a česnek, až zesklovatí a změknou; stačit by měly čtyři minuty. Odeberte dvě třetiny směsi. Do pánve přidejte žampiony, kaštany a ječmen a míchejte pár minut. Přilijte vývar, přiveďte k varu a nechte asi 30 minut probublávat – ječmen by měl změknout, měl by být lepkavý a všechna tekutina by se měla vsáknout. Vmíchejte sójovou omáčku, osolte, opepřete.

3

V míse smíchejte nastrouhanou citronovou kůru, ricottu, čerstvý smetanový sýr, odloženou cibuli s česnekem a řádně osolte a opepřete. Odeberte třetinu směsi a promíchejte ji se šalvějí a upečenou dýní. Špenát vařte na páře asi 2 minuty a pak vymačkejte tekutinu v čistém kapesníku.Nahrubo nasekejte a smíchejte se zbývajícími dvěma třetinami sýrového krému a s petrželkou.

4

Vymažte větší chlebíčkovou formu olejem. Z alobalu udělejte tři dlouhé pásy (každý ze tří vrstev) a vyložte jimi dno i stěny formy; terina půjde snáz vyklopit. V míse promíchejte mouku se 3 lžičkami soli. V hrnci rozehřejte máslo, rostlinný tuk a mléko s 200 ml vody. Zvyšte plamen, a když se po okraji začnou tvořit bublinky, vsypte mouku a rychle míchejte, až je směs jednolitá. Sejměte z ohně. Když těsto trochu prochladne, znovu vymíchejte a pak vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu. Dejte stranou třetinu; zbytek vyválejte na plát tak velký, abyste s ním mohli vyložit formu a kousek ještě přečníval.

5

Přesuňte těsto do formy a vymačkejte ho do všech záhybů. Na dno naklaďte špenátovou náplň a uhlaďte ji. Totéž zopakujte s ječmenem a nakonec s dýňovou vrstvou; jen dýni trochu víc navršte do středu, abyste získali pěkný vyboulený vršek. Přes náplně přehrňte přečnívající těsto a potřete ho vajíčkem. Vyválejte zbylé těsto a náplň zakryjte. Těsto pořádně přitlačte a lehce osolte. Pokud chcete, můžete okraje ozdobně zohýbat a povrch ozdobit vykrájenými lístky ze zbylého těsta a bobkovými listy; pokud chcete, aby zůstaly zelené, přilepte je trochou vajíčka až 30 minut před dopečením. (V této fázi můžete terinu nechat přes noc v ledničce.)

6

Troubu předehřejte na 190 °C a dejte dovnitř plech na pečení. Terinu potřete vejcem a vložte na rozpálený plech v troubě. Po 30 minutách ztlumte na 170 °C a pečte ještě hodinu a půl, až je těsto zlatohnědé a nádivka pevná. Nechte stát 15–20 minut, než budou hotové ostatní pokrmy; terina bude pořád horká. Pak ji opatrně vyklopte nebo vytáhněte pomocí přečnívajícího alobalu. Krájejte na silnější plátky a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Apetit magazín