Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečené vepřové maso

Rychlá večeře ze špajzky

Autor:
Hodnocení:
16 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Doba přípravy: Do 20 minut
+ odležení + zavařování
PT3H
Pečení 3:00
Maso Česká

Ingredience

    • 5 kg vepřové kýty 
    • 0,7 l vepřového sádla
    • sůl

Příprava jídla

1 Maso nasolte a nechte ho 24 hodin v chladu odležet.

2 Druhý den ho dejte do pekáčku, přidejte k němu polovinu sádla, podlijte ho asi 300ml horké vody a pečte v troubě vyhřáté na 180°C. Jakmile se sádlo rozpustí, maso zakryjte vrchní polovinou pekáčku, teplotu v troubě snižte na 150°C a pomalu pečte asi 3 hodiny. Průběžně maso podlévejte horkou vodou a přidávejte zbylé sádlo. 

3 Hotové upečené maso naporcujte (velikost kousků je čistě na vás, lepší jsou ale větší). Maso zalijte trochou šťávy a výpekem, sklenice očistěte, dobře uzavřete a sterilujte cca 45 minut při 100°C.

NĚCO NAVÍC 
K pečení a následnému zavařování se hodí i krkovice nebo bůček. Doporučuji upéct od každého kousek a jednotlivé druhy masa do sklenic kombinovat. Maso se dá jíst za studena anebo ho vysypte ze sklenice na pekáč, přidejte cibuli, koření, česnek a v troubě 20 minut pečte. Nebo ho prostě jen ohřejte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rybízový sirup

Švestkový kečup

Houby ve vlastní štávě

Míchanice

Hruškový džem se skořicí, zázvorem a badyánem

Fíková La Janette

Komentáře

Obrazek uzivatele
Mám k tomuto receptu dotaz - údajně se maso musí zavařovat nadvakrát kvůli nebezpečí vzniku botulotoxinu. To u tohoto receptu neplatí? Nebo co je na tom pravdy? Na netu jsem nenašla úplně relevantní oficiální zdroje. Díky!
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
máte pravdu, před časem jsme toto téma řešili s odborníky na slovo vzatými. Požádali jsme o vyjádření k tématu zavařování masných výrobků (v našem případě se jednalo o paštiku) Ing. Pavla Nového, Ph.D., z katedry kvality zemědělských produktů České zemědělské univerzity a doc. Ing. Rudolfa Ševčíka, Ph.D., z Ústavu konzervace potravin VŠCHT.

Oba odborníci potvrdili, že pokud je paštika zavařena jen jednou, nedochází ke sterilizaci, protože doma nedosáhneme teploty nad 100 °C. Dvouhodinovým vařením docílíme pouze pasterizace, při níž zahubíme případné bakterie, nikoli ale jejich spory, které mohou později vyklíčit a zamořit potravinu toxiny. Získáme tedy pouze polokonzervu, kterou je nutné uchovávat v lednici. Dobré je zavařit paštiku ještě jednou.

INŽENÝR NOVÝ K TOMU DODAL: „U nekyselých surovin, např. masných výrobků, se
uplatňuje tzv. tyndalace, což je opakovaná pasterizace v průběhu jednoho i více dnů. První pasterizaci přežijí spory, po zchladnutí vyklíčí a jsou zničeny další pasterizací.“

DOCENT ŠEVČÍK ALE PODOTKL: „Ani dvojí tepelné ošetření však nemusí stačit. I tak doporučuji paštiku skladovat v lednici a spotřebovat do 14 dnů.“

Opatrnosti v tomto směru opravdu není nazbyt a určitě bychom se doporučením odborníků řídili.

Přejeme krásný den, redakce Apetitu

Přidat komentář