Pečené vepřové maso

Pečené vepřové maso

Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12722 kcal
Bílkoviny 1050 g
Cukr 0 g
Tuky 943 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rychlá večeře ze špajzky

Suroviny

vepřová kýta 5 kg
vepřové sádlo 0.7 l
sůl

1 Maso nasolte a nechte ho 24 hodin v chladu odležet.

2 Druhý den ho dejte do pekáčku, přidejte k němu polovinu sádla, podlijte ho asi 300ml horké vody a pečte v troubě vyhřáté na 180°C. Jakmile se sádlo rozpustí, maso zakryjte vrchní polovinou pekáčku, teplotu v troubě snižte na 150°C a pomalu pečte asi 3 hodiny. Průběžně maso podlévejte horkou vodou a přidávejte zbylé sádlo. 

3 Hotové upečené maso naporcujte (velikost kousků je čistě na vás, lepší jsou ale větší). Maso zalijte trochou šťávy a výpekem, sklenice očistěte, dobře uzavřete a sterilujte cca 45 minut při 100°C.

NĚCO NAVÍC 
K pečení a následnému zavařování se hodí i krkovice nebo bůček. Doporučuji upéct od každého kousek a jednotlivé druhy masa do sklenic kombinovat. Maso se dá jíst za studena anebo ho vysypte ze sklenice na pekáč, přidejte cibuli, koření, česnek a v troubě 20 minut pečte. Nebo ho prostě jen ohřejte.

Komentáře

Mária Dusová

Mám k tomuto receptu dotaz - údajně se maso musí zavařovat nadvakrát kvůli nebezpečí vzniku botulotoxinu. To u tohoto receptu neplatí? Nebo co je na tom pravdy? Na netu jsem nenašla úplně relevantní oficiální zdroje. Díky!

Martina Zajícová

Dobrý den,
máte pravdu, před časem jsme toto téma řešili s odborníky na slovo vzatými. Požádali jsme o vyjádření k tématu zavařování masných výrobků (v našem případě se jednalo o paštiku) Ing. Pavla Nového, Ph.D., z katedry kvality zemědělských produktů České zemědělské univerzity a doc. Ing. Rudolfa Ševčíka, Ph.D., z Ústavu konzervace potravin VŠCHT.

Oba odborníci potvrdili, že pokud je paštika zavařena jen jednou, nedochází ke sterilizaci, protože doma nedosáhneme teploty nad 100 °C. Dvouhodinovým vařením docílíme pouze pasterizace, při níž zahubíme případné bakterie, nikoli ale jejich spory, které mohou později vyklíčit a zamořit potravinu toxiny. Získáme tedy pouze polokonzervu, kterou je nutné uchovávat v lednici. Dobré je zavařit paštiku ještě jednou.

INŽENÝR NOVÝ K TOMU DODAL: „U nekyselých surovin, např. masných výrobků, se
uplatňuje tzv. tyndalace, což je opakovaná pasterizace v průběhu jednoho i více dnů. První pasterizaci přežijí spory, po zchladnutí vyklíčí a jsou zničeny další pasterizací.“

DOCENT ŠEVČÍK ALE PODOTKL: „Ani dvojí tepelné ošetření však nemusí stačit. I tak doporučuji paštiku skladovat v lednici a spotřebovat do 14 dnů.“

Opatrnosti v tomto směru opravdu není nazbyt a určitě bychom se doporučením odborníků řídili.

Přejeme krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit