Filipínské mungo s vepřovým masem

Filipínské mungo s vepřovým masem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2655 kcal
Bílkoviny 130 g
Cukr 264 g
Tuky 108 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fazole mungo čili vignu zlatou (Vigna radiata) už nejspíš znáte v podobě klíčků či výhonků. Tato surovina je ovšem skvělá i coby méně známá luštěnina. Tenhle recept z jednoho hrnce vás o jejích přednostech snadno přesvědčí. 

Suroviny

fazole mungo 200 g
mungo suché - namočené přes noc do studené vody a poté slité
vepřová plec 150 g
olej 1 PL
česnek 2 stroužky
drcený
zázvor (čerstvý) 3 cm
oloupaný a nastrouhaný
cibule 1 ks
nahrubo
rajčata 1 ks
na kostičky
vývar kuřecí 1.5 l
sůl
lze nahradit rybí omáčkou
špenát 150 g
lze nahradit mangoldem
škvarky 4 hrsti

1 Maso nakrájejte na malé tenké plátky. V rendlíku nebo velké hluboké pánvi ho opečte na rozpáleném oleji dohněda. Přidejte česnek, zázvor, cibuli a rajče a opékejte (duste ve vlastní šťávě) 5 mi- nut. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přidejte předem namočené a slité mungo, znovu přiveďte k varu a vařte 1 hodinu (nebo aspoň tak dlouho, aby maso i mungo změkly).

2 Podle potřeby nařeďte horkou vodou nebo dalším vývarem. Osolte podle chuti. Přiveďte znovu k varu, vsypte špenát či mangold a nechte zavadnout. Podávejte s prohřátými škvarky místo krutonů. Polévku můžete doplnit kolečky jarní cibulky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit