0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí světlá tlačenka

Domácí světlá tlačenka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Domácí světlá tlačenka

4.6/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné na 2,5kg tlačenky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4071 kcal
Bílkoviny 414 g
Sacharidy 52 g
Tuky 273 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí tlačenka je bezkonkurenční. Co do ní dáte, to v ní také najdete a nic vás nepřekvapí.

Suroviny

vepřové maso 1,5 kg
uvařená plec, kolena a lalok z ovaru, pokrájené na kostky 2 x 2 cm
vepřový jazyk 150 g
vařený, pokrájený na kostky 2 x 2 cm
vařené
kůže vepřová 300 g
uvařená z kolena a laloku, případně 2 vařené vepřové nožičky
vývar 500 ml
z ovaru a kůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
nové koření ¼ ČL
mleté
česnek 1 stroužky
drcený
majoránka (drhnutá) 2 ČL
cibule červená 2 ks
pepř
čerstvě mletý
ocet
chleba
k podávání
obal umělý na tlačenku 2,5–3 l

Postup

1

Maso z ovaru, jazyk a kousek srdce nakrájejte na stejnoměrné kostky, kůže z kolen a laloku jemně umelte a vložte do mísy.

2

Přilijte procezený vývar zbavený přebytečného tuku, promíchejte a směs ochuťte solí, pepřem, novým kořením, česnekem a majoránkou.

3

Získat byste měli tekutou směs plnou masa; hustotu podle potřeby upravte přidáním trochy vývaru.

4

Obal na tlačenku na jednom konci zavažte provázkem, naběračkou naplňte masovou směsí a ovažte ve svislé poloze i druhý konec tlačenky, aby vznikl pevný válec.

5

Tlačenku vložte do hrnce s vodou, přiveďte těsně pod bod varu a zvolna táhněte 1–1,5 hodiny. Během varu tlačenku otočte.

6

Uvařenou tlačenku vyjměte, položte na prkénko, zatižte ji druhým prkénkem a nechte chladnout. Než tlačenka vychladne, otáčejte ji zpočátku v 10–15minutových intervalech, aby ztuhla rovnoměrně a maso nekleslo k jedné straně.

NĚCO NAVÍC
Pokud se rozhodnete plnit tlačenku do vepřového žaludku, můžete ji během vaření propíchnout, přírodní obal se zatáhne. U umělého obalu to nedělejte!

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč