Domácí světlá tlačenka

Domácí světlá tlačenka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Více než hodinu Snadné na 2,5kg tlačenky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4071 kcal
Bílkoviny 414 g
Sacharidy 52 g
Tuky 273 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí tlačenka je bezkonkurenční. Co do ní dáte, to v ní také najdete a nic vás nepřekvapí.

Suroviny

vepřové maso 1.5 kg
uvařená plec, kolena a lalok z ovaru, pokrájené na kostky 2 x 2 cm
vepřový jazyk 150 g
vařený, pokrájený na kostky 2 x 2 cm
srdce vepřové 150 g
vařené
kůže vepřová 300 g
uvařená z kolena a laloku, případně 2 vařené vepřové nožičky
vývar 500 ml
z ovaru a kůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
nové koření 0.25 ČL
mleté
česnek 1 stroužky
drcený
majoránka (drhnutá) 2 ČL
cibule červená 2 ks
pepř
čerstvě mletý
ocet
chleba
k podávání
obal umělý na tlačenku 2,5–3 l

1 Maso z ovaru, jazyk a kousek srdce nakrájejte na stejnoměrné kostky, kůže z kolen a laloku jemně umelte a vložte do mísy. Přilijte procezený vývar zbavený přebytečného tuku, promíchejte a směs ochuťte solí, pepřem, novým kořením, česnekem a majoránkou.

2 Získat byste měli tekutou směs plnou masa; hustotu podle potřeby upravte přidáním trochy vývaru. Obal na tlačenku na jednom konci zavažte provázkem, naběračkou naplňte masovou směsí a ovažte ve svislé poloze i druhý konec tlačenky, aby vznikl pevný válec. Tlačenku vložte do hrnce s vodou, přiveďte těsně pod bod varu a zvolna táhněte 1–1,5 hodiny. Během varu tlačenku otočte.

3 Uvařenou tlačenku vyjměte, položte na prkénko, zatižte ji druhým prkénkem a nechte chladnout. Než tlačenka vychladne, otáčejte ji zpočátku v 10–15minutových intervalech, aby ztuhla rovnoměrně a maso nekleslo k jedné straně.

NĚCO NAVÍC
Pokud se rozhodnete plnit tlačenku do vepřového žaludku, můžete ji během vaření propíchnout, přírodní obal se zatáhne. U umělého obalu to nedělejte!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit