Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí světlá tlačenka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 18
Do dvou hodin Snadné na 2,5kg tlačenky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4071 kcal
Bílkoviny 414 g
Sacharidy 52 g
Tuky 273 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poctivá domácí tlačenka je bezkonkurenční. Co do ní dáte, to v ní také najdete a nic vás nepřekvapí. Zabíjačková tlačenka se tradičně podává s cibulkou, octem a plátkem chleba. Ovšem někdy je natolik výtečná, že ani žádná další ochucovadla nepotřebuje.

Související recepty

Suroviny

uvařená plec, kolena a lalok z ovaru, pokrájené na kostky 2 x 2 cm
vařený, pokrájený na kostky 2 x 2 cm
vařené, pokrájené na kostky 2 x 2 cm
z kolena a laloku, uvařená, jemně namletá (pokud máte kůží z kolen málo, uvařte navíc asi v půl litru vývaru 400 g kůží nebo 2 vepřové nožičky)
vývar 500 ml
z ovaru a kůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
mleté
česnek 1 stroužek
drcený
majoránka (drhnutá) 2 ČL
(podle chuti)
obal umělý na tlačenku 2,5–3 l
k podávání
pepř
čerstvě mletý, k podávání
ocet
k podávání
k podávání

Postup

1

Maso z ovaru, jazyk a kousek srdce nakrájejte na stejnoměrné kostky, kůže z kolen a laloku jemně umelte a vložte do mísy.

2

Přilijte procezený vývar zbavený přebytečného tuku, promíchejte a směs ochuťte solí, pepřem, novým kořením, česnekem a majoránkou.

3

Získat byste měli tekutou směs plnou masa; hustotu podle potřeby upravte přidáním trochy vývaru.

4

Obal na tlačenku na jednom konci zavažte provázkem, naběračkou naplňte masovou směsí a ovažte ve svislé poloze i druhý konec tlačenky, aby vznikl pevný válec.

5

Tlačenku vložte do hrnce s vodou, přiveďte těsně pod bod varu a zvolna táhněte 1–1,5 hodiny. Během varu tlačenku otočte.

6

Uvařenou tlačenku vyjměte, položte na prkénko, zatižte ji druhým prkénkem a nechte chladnout. Než tlačenka vychladne, otáčejte ji zpočátku v 10–15minutových intervalech, aby ztuhla rovnoměrně a maso nekleslo k jedné straně.

NĚCO NAVÍC
Pokud se rozhodnete plnit tlačenku do vepřového žaludku, můžete ji během vaření propíchnout, přírodní obal se zatáhne. U umělého obalu to nedělejte!

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...