0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Netradičně tradiční vepřo knedlo zelo

Netradičně tradiční vepřo knedlo zelo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Netradičně tradiční vepřo knedlo zelo

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10506 kcal
Bílkoviny 410 g
Sacharidy 1069 g
Tuky 467 g
Vláknina 126 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na zelí a mase se shodli na focení všichni, někdo by dal přednost klasickým kynutým knedlíkům. Tahle volba je ale jen na vás!

Suroviny

vepřová plec 1.5 kg
v celku, nejlépe s tukovým krytím, popřípadě iskůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 2 ČL
promnutý mezi prsty
česnek 5 stroužků
drcený
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
vepřové sádlo 100 g
mouka pšeničná hladká
nemusí být
jarní cibulka
k podávání, nemusí být
Na kynuté knedlíky vařené v ubrousku
droždí čerstvé 20 g
voda 250 ml
vlažná
krupicový cukr 1 špetka
sůl 0.5 ČL
mouka pšeničná hrubá 500 g
+ na poprášení
vejce 1 ks
rohlíky 4 ks
starší, na kostičky, lze nahradit houskami
máslo
či sádlo, na potření utěrky, nemusí být
Na dušené červené zelí
cibule červená 1 ks
na kostičky
vepřové sádlo
trocha, lze nahradit řepkovým olejem
zelí červené 1 ks
celá hlávka – cca 1,5–2 kg, na nudličky
jablečný ocet 4 PL
víno červené 120 ml
lehké suché nebo lépe rybízové víno
jablko 1 ks
nastrouhané
bobkový list 3 ks
1–3 podle velikosti
hřebíček 3 ks
jalovec 3 kuličky
nemusí být
rybízový džem 6 PL
nejlépe bez peciček, lze použít i višňový džem, slívový džem nebo švestková povidla
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

VEPŘO Troubu předehřejte na 180°C. Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ze všech stran potřete česnekem (má-li tuk či kůži, nařízněte je napřed do mřížky a maso dejte nejprve touto stranou dolů). Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule. Přidejte sádlo, podlijte 200–250 ml horké vody a pečte do změknutí asi 2 hodiny, v půlce pečení obraťte. Pak maso vyjměte z pekáče a nechte ho 15 minut odpočívat (mělo by zůstat teplé).

2

Mezitím svařte výpek na plotně, chcete-li, podle chuti ho přitom zaprašte moukou a tu do něj rozmíchejte a provařte. Odpočinuté maso nakrájejte na plátky silné cca 1,5 cm. Podávejte s knedlíkem, dušeným červeným zelím a trochou výpeku. Lze ozdobit jarní cibulkou. Zapíjejte pivem či zbylým vínem.

3

KNEDLO Droždí rozdrobte, dejte do hrnku, přidejte trochu vlažné vody, cukr a část soli. Poprašte moukou a nechte v teple asi čtvrt hodiny vzejít. Do mísy nasypte mouku, přidejte vejce, zbytek teplé vody i soli a vlijte vzešlé droždí. Vypracujte těsto, které se nelepí na vařečku. Vmíchejte kostičky pečiva, poprašte moukou, zakryjte a nechte 1–2 hodiny kynout.

4

Vyválejte 2 šišky, zabalte je do ubrousku či utěrky, můžete je potřít máslem či sádlem, a na koncích zavažte – knedlík tak nebude mazlavý, ale krásně hladký. Protože knedlíky při vaření nabývají, zavažte utěrku na obou koncích dvakrát – podruhé o 1,5cm dál. Vložte do hrnce se silně vroucí vodou, zmírněte var a vařte asi 20–25 minut. V polovině varu odvažte provázek bližší těstu, aby těsto získalo prostor. Po vylovení vybalte a propíchejte, po mírném zchladnutí nakrájejte.

5

ZELO V rendlíku či hluboké pánvi na středním až silném ohni opékejte cibuli na tuku, aby zesklovatěla. Vsypte zelí, vlijte ocet a víno, přiveďte je k prudkému varu, pak ztlumte oheň na střední až mírný a přidejte jablko, bobkový list, hřebíčky a jalovčinky. Přiklopte a za občasného promíchání duste 20 minut. Pak vmíchejte džem či povidla podle chuti a duste dalších 10–20 minut za občasného promíchání (je-li to nutné, podlijte horkou vodou). Zelí je velmi chutné už ve fázi ,na skus‘, ale můžete ho uvařit doměkka, byla by ale velká škoda nechat ho rozbřednout! Před podáváním osolte a opepřete (popřípadě jinak chuťově dolaďte) a zbavte zelí bob- kového listu, případně i ostatního koření.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit