Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Netradičně tradiční vepřo knedlo zelo
Netradičně tradiční vepřo knedlo zelo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Netradičně tradiční vepřo knedlo zelo

5/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10506 kcal
Bílkoviny 410 g
Sacharidy 1069 g
Tuky 467 g
Vláknina 126 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na zelí a mase se shodli na focení všichni, někdo by dal přednost klasickým kynutým knedlíkům. Tahle volba je ale jen na vás!

Suroviny

v celku, nejlépe s tukovým krytím, popřípadě iskůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 2 ČL
promnutý mezi prsty
česnek 5 stroužků
drcený
nakrájené nadrobno
vepřové sádlo 100 g
jarní cibulka
k podávání, nemusí být
Na kynuté knedlíky vařené v ubrousku
droždí čerstvé 20 g
voda 250 ml
vlažná
sůl ½ ČL
mouka pšeničná hrubá 500 g
+ na poprášení
vejce 1 ks
starší, na kostičky, lze nahradit houskami
či sádlo, na potření utěrky, nemusí být
Na dušené červené zelí
na kostičky
vepřové sádlo
trocha, lze nahradit řepkovým olejem
celá hlávka – cca 1,5–2 kg, na nudličky
jablečný ocet 4 PL
lehké suché nebo lépe rybízové víno
nastrouhané
1–3 podle velikosti
jalovec 3 kuličky
nemusí být
rybízový džem 6 PL
nejlépe bez peciček, lze použít i višňový džem, slívový džem nebo švestková povidla
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

VEPŘO Troubu předehřejte na 180°C. Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ze všech stran potřete česnekem (má-li tuk či kůži, nařízněte je napřed do mřížky a maso dejte nejprve touto stranou dolů). Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule. Přidejte sádlo, podlijte 200–250 ml horké vody a pečte do změknutí asi 2 hodiny, v půlce pečení obraťte. Pak maso vyjměte z pekáče a nechte ho 15 minut odpočívat (mělo by zůstat teplé).

2

Mezitím svařte výpek na plotně, chcete-li, podle chuti ho přitom zaprašte moukou a tu do něj rozmíchejte a provařte. Odpočinuté maso nakrájejte na plátky silné cca 1,5 cm. Podávejte s knedlíkem, dušeným červeným zelím a trochou výpeku. Lze ozdobit jarní cibulkou. Zapíjejte pivem či zbylým vínem.

3

KNEDLO Droždí rozdrobte, dejte do hrnku, přidejte trochu vlažné vody, cukr a část soli. Poprašte moukou a nechte v teple asi čtvrt hodiny vzejít. Do mísy nasypte mouku, přidejte vejce, zbytek teplé vody i soli a vlijte vzešlé droždí. Vypracujte těsto, které se nelepí na vařečku. Vmíchejte kostičky pečiva, poprašte moukou, zakryjte a nechte 1–2 hodiny kynout.

4

Vyválejte 2 šišky, zabalte je do ubrousku či utěrky, můžete je potřít máslem či sádlem, a na koncích zavažte – knedlík tak nebude mazlavý, ale krásně hladký. Protože knedlíky při vaření nabývají, zavažte utěrku na obou koncích dvakrát – podruhé o 1,5cm dál. Vložte do hrnce se silně vroucí vodou, zmírněte var a vařte asi 20–25 minut. V polovině varu odvažte provázek bližší těstu, aby těsto získalo prostor. Po vylovení vybalte a propíchejte, po mírném zchladnutí nakrájejte.

5

ZELO V rendlíku či hluboké pánvi na středním až silném ohni opékejte cibuli na tuku, aby zesklovatěla. Vsypte zelí, vlijte ocet a víno, přiveďte je k prudkému varu, pak ztlumte oheň na střední až mírný a přidejte jablko, bobkový list, hřebíčky a jalovčinky. Přiklopte a za občasného promíchání duste 20 minut. Pak vmíchejte džem či povidla podle chuti a duste dalších 10–20 minut za občasného promíchání (je-li to nutné, podlijte horkou vodou). Zelí je velmi chutné už ve fázi ,na skus‘, ale můžete ho uvařit doměkka, byla by ale velká škoda nechat ho rozbřednout! Před podáváním osolte a opepřete (popřípadě jinak chuťově dolaďte) a zbavte zelí bob- kového listu, případně i ostatního koření.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...