0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Netradičně tradiční vepřo knedlo zelo

Netradičně tradiční vepřo knedlo zelo
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Netradičně tradiční vepřo knedlo zelo

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10506 kcal
Bílkoviny 410 g
Sacharidy 1069 g
Tuky 467 g
Vláknina 126 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na zelí a mase se shodli na focení všichni, někdo by dal přednost klasickým kynutým knedlíkům. Tahle volba je ale jen na vás!

Suroviny

vepřová plec 1,5 kg
v celku, nejlépe s tukovým krytím, popřípadě iskůží
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 2 ČL
promnutý mezi prsty
česnek 5 stroužků
drcený
cibule 2 ks
nakrájené nadrobno
vepřové sádlo 100 g
mouka pšeničná hladká
nemusí být
jarní cibulka
k podávání, nemusí být
Na kynuté knedlíky vařené v ubrousku
droždí čerstvé 20 g
voda 250 ml
vlažná
krupicový cukr 1 špetka
sůl ½ ČL
mouka pšeničná hrubá 500 g
+ na poprášení
vejce 1 ks
rohlíky 4 ks
starší, na kostičky, lze nahradit houskami
máslo
či sádlo, na potření utěrky, nemusí být
Na dušené červené zelí
cibule červená 1 ks
na kostičky
vepřové sádlo
trocha, lze nahradit řepkovým olejem
zelí červené 1 ks
celá hlávka – cca 1,5–2 kg, na nudličky
jablečný ocet 4 PL
víno červené 120 ml
lehké suché nebo lépe rybízové víno
jablko 1 ks
nastrouhané
bobkový list 3 ks
1–3 podle velikosti
hřebíček 3 ks
jalovec 3 kuličky
nemusí být
rybízový džem 6 PL
nejlépe bez peciček, lze použít i višňový džem, slívový džem nebo švestková povidla
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

VEPŘO Troubu předehřejte na 180°C. Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ze všech stran potřete česnekem (má-li tuk či kůži, nařízněte je napřed do mřížky a maso dejte nejprve touto stranou dolů). Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule. Přidejte sádlo, podlijte 200–250 ml horké vody a pečte do změknutí asi 2 hodiny, v půlce pečení obraťte. Pak maso vyjměte z pekáče a nechte ho 15 minut odpočívat (mělo by zůstat teplé).

2

Mezitím svařte výpek na plotně, chcete-li, podle chuti ho přitom zaprašte moukou a tu do něj rozmíchejte a provařte. Odpočinuté maso nakrájejte na plátky silné cca 1,5 cm. Podávejte s knedlíkem, dušeným červeným zelím a trochou výpeku. Lze ozdobit jarní cibulkou. Zapíjejte pivem či zbylým vínem.

3

KNEDLO Droždí rozdrobte, dejte do hrnku, přidejte trochu vlažné vody, cukr a část soli. Poprašte moukou a nechte v teple asi čtvrt hodiny vzejít. Do mísy nasypte mouku, přidejte vejce, zbytek teplé vody i soli a vlijte vzešlé droždí. Vypracujte těsto, které se nelepí na vařečku. Vmíchejte kostičky pečiva, poprašte moukou, zakryjte a nechte 1–2 hodiny kynout.

4

Vyválejte 2 šišky, zabalte je do ubrousku či utěrky, můžete je potřít máslem či sádlem, a na koncích zavažte – knedlík tak nebude mazlavý, ale krásně hladký. Protože knedlíky při vaření nabývají, zavažte utěrku na obou koncích dvakrát – podruhé o 1,5cm dál. Vložte do hrnce se silně vroucí vodou, zmírněte var a vařte asi 20–25 minut. V polovině varu odvažte provázek bližší těstu, aby těsto získalo prostor. Po vylovení vybalte a propíchejte, po mírném zchladnutí nakrájejte.

5

ZELO V rendlíku či hluboké pánvi na středním až silném ohni opékejte cibuli na tuku, aby zesklovatěla. Vsypte zelí, vlijte ocet a víno, přiveďte je k prudkému varu, pak ztlumte oheň na střední až mírný a přidejte jablko, bobkový list, hřebíčky a jalovčinky. Přiklopte a za občasného promíchání duste 20 minut. Pak vmíchejte džem či povidla podle chuti a duste dalších 10–20 minut za občasného promíchání (je-li to nutné, podlijte horkou vodou). Zelí je velmi chutné už ve fázi ,na skus‘, ale můžete ho uvařit doměkka, byla by ale velká škoda nechat ho rozbřednout! Před podáváním osolte a opepřete (popřípadě jinak chuťově dolaďte) a zbavte zelí bob- kového listu, případně i ostatního koření.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen potravin nenahrává drahým surovinám, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč