Na zelí a mase se shodli na focení všichni, někdo by dal přednost klasickým kynutým knedlíkům. Tahle volba je ale jen na vás!
Suroviny
Postup
VEPŘO Troubu předehřejte na 180°C. Maso osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ze všech stran potřete česnekem (má-li tuk či kůži, nařízněte je napřed do mřížky a maso dejte nejprve touto stranou dolů). Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule. Přidejte sádlo, podlijte 200–250 ml horké vody a pečte do změknutí asi 2 hodiny, v půlce pečení obraťte. Pak maso vyjměte z pekáče a nechte ho 15 minut odpočívat (mělo by zůstat teplé).
Mezitím svařte výpek na plotně, chcete-li, podle chuti ho přitom zaprašte moukou a tu do něj rozmíchejte a provařte. Odpočinuté maso nakrájejte na plátky silné cca 1,5 cm. Podávejte s knedlíkem, dušeným červeným zelím a trochou výpeku. Lze ozdobit jarní cibulkou. Zapíjejte pivem či zbylým vínem.
KNEDLO Droždí rozdrobte, dejte do hrnku, přidejte trochu vlažné vody, cukr a část soli. Poprašte moukou a nechte v teple asi čtvrt hodiny vzejít. Do mísy nasypte mouku, přidejte vejce, zbytek teplé vody i soli a vlijte vzešlé droždí. Vypracujte těsto, které se nelepí na vařečku. Vmíchejte kostičky pečiva, poprašte moukou, zakryjte a nechte 1–2 hodiny kynout.
Vyválejte 2 šišky, zabalte je do ubrousku či utěrky, můžete je potřít máslem či sádlem, a na koncích zavažte – knedlík tak nebude mazlavý, ale krásně hladký. Protože knedlíky při vaření nabývají, zavažte utěrku na obou koncích dvakrát – podruhé o 1,5cm dál. Vložte do hrnce se silně vroucí vodou, zmírněte var a vařte asi 20–25 minut. V polovině varu odvažte provázek bližší těstu, aby těsto získalo prostor. Po vylovení vybalte a propíchejte, po mírném zchladnutí nakrájejte.
ZELO V rendlíku či hluboké pánvi na středním až silném ohni opékejte cibuli na tuku, aby zesklovatěla. Vsypte zelí, vlijte ocet a víno, přiveďte je k prudkému varu, pak ztlumte oheň na střední až mírný a přidejte jablko, bobkový list, hřebíčky a jalovčinky. Přiklopte a za občasného promíchání duste 20 minut. Pak vmíchejte džem či povidla podle chuti a duste dalších 10–20 minut za občasného promíchání (je-li to nutné, podlijte horkou vodou). Zelí je velmi chutné už ve fázi ,na skus‘, ale můžete ho uvařit doměkka, byla by ale velká škoda nechat ho rozbřednout! Před podáváním osolte a opepřete (popřípadě jinak chuťově dolaďte) a zbavte zelí bob- kového listu, případně i ostatního koření.