0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřové v mrkvi

Vepřové v mrkvi

3.9 / 5. Počet hodnocení: 47
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4104 kcal
Bílkoviny 220 g
Sacharidy 133 g
Tuky 289 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte za to, že byste s ním doma moc nezabodovali? Když koupíte dobré maso a budete-li se řídit naším návodem, zaručeně se zasadíte o napravení pošramocené pověsti vepřového s mrkví.

Suroviny

vepřová plec 1 kg
na kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 1 PL
máslo 100 g
cibule 1 ks
nadrobno
vývar hovězí 1 l
lze nahradit vodou
mouka pšeničná hladká 30 g
mrkev 500 g
na špalíky / na kolečka
muškátový květ špetka
krupicový cukr špetka
je-li třeba
brambory vařené
s máslem a pažitkou, k podávání

Postup

1

Kostky masa osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte lžíci oleje a opékejte na něm maso dozlatova ze všech stran (pokud je masa víc, než se vejde na dno, rozdělte ho do více dávek). Opečené maso vyjměte a odložte. 

 
2

Do uvolněného hrnce přidejte 50g másla a opečte na něm cibuli do světle zlatavé barvy; trvá to asi 6 minut. Přidejte odložené kostky masa a zalijte částí vývaru nebo vodou tak, aby bylo maso jen částečně ponořené, a přiklopené duste doměkka asi hodinu. Podle potřeby během dušení maso podlévejte vývarem nebo vodou. 

3

Mezitím připravte jíšku: na 30g másla nechte zpěnit mouku a míchejte asi minutu. Odstavte a nechte zchladnout.

4

Když je maso téměř měkké (asi 15 minut před koncem dušení), přisypte do hrnce nakrájenou mrkev, okořeňte muškátovým květem, přidejte jíšku, rozmíchejte ji a případně zřeďte zbylým vývarem nebo vodou.

5

Hotové jídlo dosolte podle chuti, případně chuť dotáhněte špetkou cukru, pokud je to třeba. Vypněte plotýnku a v hrnci rozmíchejte zbylý kousek studeného másla pro zjemnění chuti. Podávejte s vařenými bramborami posypanými nasekanou pažitkou a omaštěnými máslem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit