Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřové v mrkvi
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 59
Do 90 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4122 kcal
Bílkoviny 220 g
Sacharidy 136 g
Tuky 290 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máte za to, že vepřové v mrkvi u vás doma moc nezaboduje? Když koupíte dobré maso a budete-li se řídit naším receptem, zaručeně se zasadíte o napravení pošramocené pověsti vepřového na mrkvi.

Suroviny

na kostky
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej 1 PL
máslo 100 g
nadrobno
vývar hovězí 1 l
lze nahradit vodou
mrkev 500 g
na špalíky / na kolečka
je-li třeba
s máslem a pažitkou, k podávání

Postup

1

Kostky masa osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte lžíci oleje a opékejte na něm maso dozlatova ze všech stran (pokud je masa víc, než se vejde na dno, rozdělte ho do více dávek). Opečené maso vyjměte a odložte. 

 
2

Do uvolněného hrnce přidejte 50 g másla a opečte na něm cibuli do světle zlatavé barvy; trvá to asi 6 minut. Přidejte odložené kostky masa a zalijte částí vývaru nebo vodou tak, aby bylo maso jen částečně ponořené, a přiklopené duste doměkka asi hodinu. Podle potřeby během dušení maso podlévejte vývarem nebo vodou. 

3

Mezitím připravte jíšku: na 30 g másla nechte zpěnit mouku a míchejte asi minutu. Odstavte a nechte zchladnout.

4

Když je maso téměř měkké (asi 15 minut před koncem dušení), přisypte do hrnce nakrájenou mrkev, okořeňte muškátovým květem, přidejte jíšku, rozmíchejte ji a případně zřeďte zbylým vývarem nebo vodou.

5

Hotové jídlo dosolte podle chuti, případně chuť dotáhněte špetkou cukru, pokud je to třeba. Vypněte plotýnku a v hrnci rozmíchejte zbylý kousek studeného másla pro zjemnění chuti. Podávejte s vařenými bramborami posypanými nasekanou pažitkou a omaštěnými máslem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/4

Apetit magazín