Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Plněné placky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 7
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2956 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 520 g
Tuky 42 g
Vláknina 77 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se tradičními afghánskými plněnými plackami, v nichž najdete směs brambor a cibulky či pórku, a také batáty nebo čočku.

Suroviny

Na těsto
sůl 1 ČL
rostlinný olej 2 PL
voda 300 g
Na náplň
jarní cibulka 2 hrsti
nakrájená na kolečka
bylinky 2 hrsti
nasekané (koriandr, petrželka...)
sůl
pepř
čerstvě mletý
rostlinný olej
na opékání

Postup

1

Z mouky, soli, oleje a vody vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do sáčku nebo potravinové fólie a nechte 30 minut na stole odpočinout.

2

Brambory rozšťouchejte. Jarní cibulku zvolna opékejte na troše oleje, aby změkla. Spolu s bylinkami přidejte k bramborám. Osolte a opepřete.

3

Těsto rozdělte na 8 kusů, každý vyválejte do tenké placky tvaru oválu. Rozdělte na ně brambory s cibulkou a bylinkami a rozprostřete je vždy po polovině těsta. Překlopte druhou polovinou placky a kra- je stiskněte (nezahýbejte je, jen stiskněte).

V pánvi rozehřejte trochu oleje a opékejte na něm placky z obou stran dozla- tova.

NĚCO NAVÍC
Namísto jarní cibulky použijte pórek, přidat můžete i koření – skvělá je kombinace celého římského kmínu a koriandru. Podávejte nejlépe s česnekovým jogurtem plným bylinek.

KDYŽ ZBYDOU BRAMBORY

  • Zbylé vařené brambory můžete opéct na másle a podávat jako přílohu, ale klidně je přidejte i do salátu, a pokud je okořeníte a doplníte dipem, bude to skvělé party pohoštění.
  • Zužitkovat se dají do nejrůznějších těst – můžete z nich udělat bramborové knedlíky, šišky, noky nebo také bramborové placky.
  • Nastrouhané brambory jsou skvělé do chlebového těsta, které díky nim zvláční.
  • V neposlední řadě se dají libovolně opékat, zapékat (třeba do španělské tortilly) a použít jako náplň, třeba do taštiček.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín