Inspirovali jsme se tradičními afghánskými plněnými plackami, v nichž najdete směs brambor a cibulky či pórku, a také batáty nebo čočku.
Suroviny
Postup
Z mouky, soli, oleje a vody vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do sáčku nebo potravinové fólie a nechte 30 minut na stole odpočinout.
Brambory rozšťouchejte. Jarní cibulku zvolna opékejte na troše oleje, aby změkla. Spolu s bylinkami přidejte k bramborám. Osolte a opepřete.
Těsto rozdělte na 8 kusů, každý vyválejte do tenké placky tvaru oválu. Rozdělte na ně brambory s cibulkou a bylinkami a rozprostřete je vždy po polovině těsta. Překlopte druhou polovinou placky a kra- je stiskněte (nezahýbejte je, jen stiskněte).
V pánvi rozehřejte trochu oleje a opékejte na něm placky z obou stran dozla- tova.
NĚCO NAVÍC
Namísto jarní cibulky použijte pórek, přidat můžete i koření – skvělá je kombinace celého římského kmínu a koriandru. Podávejte nejlépe s česnekovým jogurtem plným bylinek.
KDYŽ ZBYDOU BRAMBORY
- Zbylé vařené brambory můžete opéct na másle a podávat jako přílohu, ale klidně je přidejte i do salátu, a pokud je okořeníte a doplníte dipem, bude to skvělé party pohoštění.
- Zužitkovat se dají do nejrůznějších těst – můžete z nich udělat bramborové knedlíky, šišky, noky nebo také bramborové placky.
- Nastrouhané brambory jsou skvělé do chlebového těsta, které díky nim zvláční.
- V neposlední řadě se dají libovolně opékat, zapékat (třeba do španělské tortilly) a použít jako náplň, třeba do taštiček.