Dýně se hodí pro všechny příležitosti – jemná chuť je předurčuje pro použití do sladkých i slaných receptů a zářivá barva vám vždycky zvedne náladu!
Suroviny
1 Nastrouhanou dýni promíchejte v míse s cukrem a nechte stát, zatímco budete připravovat těsto. Ve velké míse prošlehejte vidličkou kefír (podmáslí nebo syrovátku), olej, ocet, cukr a sůl.
2 Mouku prosejte s jedlou sodou, pak ji znovu prosejte k ochucenému kefíru a propracujte. Těsto by mělo být měkké a nadýchané. Je-li těsto lepivé, silně pomoučněte vál a pak na něm těsto prohněťte, aby přijalo další mouku. Správně připravené těsto se vám nebude lepit na ruce, ale bude měkké. Těsto rozdělte na 4 díly a na pořádně pomoučněném válu je po jednom rozválejte na kola o průměru 20 cm.
3 Na plátu těsta rozprostřete část oslazené dýně. Pak vezměte na jednom místě okraj těsta a přeložte ho do středu, potom vezměte okraj předchozího skladu a opět ho přeložte směrem do středu, pokračujte po celém obvodu (cílem je utvořit alespoň 7 skladů, aby náplň držela uvnitř). Placka by teď měla připomínat zploštěný měšec. Všechny cípy uprostřed důkladně přitiskněte, pak povrch ,měšce‘ lehce poprašte moukou a zploštěte pomocí válečku. Zopakujte se zbývajícími plackami.
4 Připravené placky opečte v pánvi na slunečnicovém oleji dozlatohněda. Můžete je také potřít olejem a opéct pod grilem. Podávejte doplněné řeckým jogurtem.