Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Moldavské placky s máslovou dýní

Moldavské placky s máslovou dýní

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2202 kcal
Bílkoviny 33 g
Sacharidy 431 g
Tuky 39 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dýně se hodí pro všechny příležitosti – jemná chuť je předurčuje pro použití do sladkých i slaných receptů a zářivá barva vám vždycky zvedne náladu! 

Suroviny

dýně 500 g
máslová či muškátová, oloupaná, zbavená semen, nastrouhaná nahrubo
možno méně, podle chuti
slunečnicový olej 2 PL
nebo více, podle potřeby
Na těsto
kefír 125 g
možno nahradit podmáslím nebo syrovátkou
slunečnicový olej ¼ PL
vinný ocet bílý ¼ PL
bílý
sůl ¼ ČL
navíc na poprášení
necelá

Postup

1

Nastrouhanou dýni promíchejte v míse s cukrem a nechte stát, zatímco budete připravovat těsto. Ve velké míse prošlehejte vidličkou kefír (podmáslí nebo syrovátku), olej, ocet, cukr a sůl.

2

Mouku prosejte s jedlou sodou, pak ji znovu prosejte k ochucenému kefíru a propracujte. Těsto by mělo být měkké a nadýchané. Je-li těsto lepivé, silně pomoučněte vál a pak na něm těsto prohněťte, aby přijalo další mouku. Správně připravené těsto se vám nebude lepit na ruce, ale bude měkké. Těsto rozdělte na 4 díly a na pořádně pomoučněném válu je po jednom rozválejte na kola o průměru 20 cm.

3

Na plátu těsta rozprostřete část oslazené dýně. Pak vezměte na jednom místě okraj těsta a přeložte ho do středu, potom vezměte okraj předchozího skladu a opět ho přeložte směrem do středu, pokračujte po celém obvodu (cílem je utvořit alespoň 7 skladů, aby náplň držela uvnitř). Placka by teď měla připomínat zploštěný měšec. Všechny cípy uprostřed důkladně přitiskněte, pak povrch ,měšce lehce poprašte moukou a zploštěte pomocí válečku. Zopakujte se zbývajícími plackami.

4

Připravené placky opečte v pánvi na slunečnicovém oleji dozlatohněda. Můžete je také potřít olejem a opéct pod grilem. Podávejte doplněné řeckým jogurtem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11