
Pohár s pěnou z kávy a čokolády
Káva a dezert rovnou v jedné skleničce. Intenzivní, sladký, a přece se do vás vejde i po vydatném nedělním obědě. Samotná konzistence je totiž lehká jako vánek.
Ingredience
- 1 plátek želatiny
- 40 ml uvařené kávy (espreso, filtrovaná káva)
- 160 g slazeného kondenzovaného
- 120 ml smetany ke šlehání
- 3 lžíce krupicového cukru
- 2 bílky
- špetka soli
- 70 ml smetany ke šlehání
- 100 g tmavé kvalitní čokolády, nasekané
- 2 bílky
- špetka soli
- 1,5 lžíce krupicového cukru
- kvalitní kakao holandského typu na posypání
NA KÁVOVOU PĚNU
NA ČOKOLÁDOVOU PĚNU
Příprava jídla
1 Na kávovou pěnu dejte na 10 minut nabobtnat želatinu do studené vody. Do rendlíčku nalijte kávu, zahřívejte, pak do teplé kávy (50–60°C) vložte želatinu a rozmíchejte, ale nenechte vařit. Kávu s rozmíchanou želatinou vlijte do kondenzovaného mléka a dobře rozmíchejte (můžete i mixérem). Smetanu našlehejte do měkkých špiček a jemně smíchejte s kondenzovaným mlékem s kávou. Vyšlehejte bílek s cukrem a špetkou soli – měl by být pevný, ale ne tak tuhý, aby se nespojil se šlehačkou a kávovým mlékem. Jemně stěrkou zapracujte bílkový sníh do kávové směsi. Do skleniček navrstvěte do poloviny kávovou vrstvu a uložte je do lednice.
2 Mezitím připravte čokoládovou pěnu. V rendlíku zahřejte smetanu. Tři čtvrtiny z čokolády dejte do misky a přelijte ji horkou smetanou. Míchejte, až se čokoláda rozpustí, pak vsypte zbytek čokolády a rozmíchejte úplně dohladka, čokoláda tím trochu zchladne. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a cukrem do měkkých špiček a stěrkou jemně zapracujte do čokolády.
3 Na kávovou pěnu navrstvěte čokoládovou a dejte na 3 hodiny zatuhnout do lednice. Podávejte posypané kakaem.
NĚCO NAVÍC
Obě pěny jsou lahodné samy o sobě, klidně můžete připravit jen jednu z nich podle vlastních preferencí. Kávová je skvělá doplněná neslazenou šlehačkou, čokoládová zase nakyslejším ovocem, jako jsou maliny nebo mučenka a lístky máty.
Přidat komentář