0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3718 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 215 g
Tuky 273 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuť zmrzliny je přímo úměrná kvalitě kávových zrn, jaká zvolíte. Jinými slovy, nedělejte zmrzlinu z kávy, kterou byste nechtěli pít.

Suroviny

mléko 400 ml
smetana ke šlehání 325 ml
krupicový cukr 180 g
káva zrnková 90 g
celá zrnka
kardamom 10 tobolek
tobolky podrcené
žloutek 5 ks
pistácie
blanšírované a nasucho opražené, nasekané, na posypání

1 Do rendlíku nalijte mléko a 125 ml smetany, přisypte cukr a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Kávová zrna podrťte (dobře to jde v hmoždíři) nebo umelte na velmi hrubo. Do horkého, ale ne vroucího mléka vsypte podrcená kávová zrna a podrcené tobolky kardamomu. Vypněte plamen a přiklopte pokličkou. Nechte louhovat 30–60 minut – podle toho, jak intenzivní chuť kávy a koření chcete. Pak znovu mléčnou směs i se zrnky a kořením zahřejte.

2 Žloutky rozmíchejte, potom do nich tenkým praménkem přes cedník přilévejte horkou kávovou směs – tak předejdete sražení žloutků. Jakmile jsou žloutky a mléko spojené, nalijte směs zpět do rendlíku a na mírném ohni zahřívejte a míchejte, dokud nezhoustne do konzistence řídkého pudinku. Odstavte, přilijte zbylých 200 ml smetany a nechte zcela vychladit.

3 Umíchejte podle návodu ve zmrzlinovači, a buď podávejte hned (zmrzlina bude mít konzistenci jako točená), nebo dejte na 2 hodiny zpevnit do mrazáku. Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte hotovou směs do mrazuvzdorné nádoby, dejte do mrazáku a během mražení několikrát prošlehejte vidličkou nebo promíchejte ponorným mixérem – rozrušíte tak ledové krystaly a zmrzlina bude hladká. Podávejte s nasekanými pistáciemi.

NĚCO NAVÍC
Chcete víc Orientu? Zapracujte po umíchání do zmrzliny 100 g nasekané pistáciové chalvy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč