Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3718 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 215 g
Tuky 273 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuť zmrzliny je přímo úměrná kvalitě kávových zrn, jaká zvolíte. Jinými slovy, nedělejte zmrzlinu z kávy, kterou byste nechtěli pít.

Související recepty

Suroviny

mléko 400 ml
káva zrnková 90 g
celá zrnka
kardamom 10 tobolek
tobolky podrcené
pistácie
blanšírované a nasucho opražené, nasekané, na posypání

Postup

1

Do rendlíku nalijte mléko a 125 ml smetany, přisypte cukr a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Kávová zrna podrťte (dobře to jde v hmoždíři) nebo umelte na velmi hrubo. Do horkého, ale ne vroucího mléka vsypte podrcená kávová zrna a podrcené tobolky kardamomu. Vypněte plamen a přiklopte pokličkou. Nechte louhovat 30–60 minut – podle toho, jak intenzivní chuť kávy a koření chcete. Pak znovu mléčnou směs i se zrnky a kořením zahřejte.

2

Žloutky rozmíchejte, potom do nich tenkým praménkem přes cedník přilévejte horkou kávovou směs – tak předejdete sražení žloutků. Jakmile jsou žloutky a mléko spojené, nalijte směs zpět do rendlíku a na mírném ohni zahřívejte a míchejte, dokud nezhoustne do konzistence řídkého pudinku. Odstavte, přilijte zbylých 200 ml smetany a nechte zcela vychladit.

3

Umíchejte podle návodu ve zmrzlinovači, a buď podávejte hned (zmrzlina bude mít konzistenci jako točená), nebo dejte na 2 hodiny zpevnit do mrazáku. Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte hotovou směs do mrazuvzdorné nádoby, dejte do mrazáku a během mražení několikrát prošlehejte vidličkou nebo promíchejte ponorným mixérem – rozrušíte tak ledové krystaly a zmrzlina bude hladká. Podávejte s nasekanými pistáciemi.

NĚCO NAVÍC
Chcete víc Orientu? Zapracujte po umíchání do zmrzliny 100 g nasekané pistáciové chalvy.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín