Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zmrzlina turecká káva

Chuť zmrzliny je přímo úměrná kvalitě kávových zrn, jaká zvolíte. Jinými slovy, nedělejte zmrzlinu z kávy, kterou byste nechtěli pít.

Vydání: 2019/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 litr
Doba přípravy: Do 20 minut
+ louhování
PT4H
Zmrzlina

Ingredience

    • 400 ml mléka
    • 325 ml smetany ke šlehání
    • 180 g krupicového cukru
    • 90 g celých kávových zrn
    • 10 tobolek kardamomu, podrcených
    • 5 žloutků
    • nasekané blanšírované a nasucho opražené pistácie na posypání

Příprava jídla

1 Do rendlíku nalijte mléko a 125 ml smetany, přisypte cukr a zahřívejte, až se cukr rozpustí. Kávová zrna podrťte (dobře to jde v hmoždíři) nebo umelte na velmi hrubo. Do horkého, ale ne vroucího mléka vsypte podrcená kávová zrna a podrcené tobolky kardamomu. Vypněte plamen a přiklopte pokličkou. Nechte louhovat 30–60 minut – podle toho, jak intenzivní chuť kávy a koření chcete. Pak znovu mléčnou směs i se zrnky a kořením zahřejte.

2 Žloutky rozmíchejte, potom do nich tenkým praménkem přes cedník přilévejte horkou kávovou směs – tak předejdete sražení žloutků. Jakmile jsou žloutky a mléko spojené, nalijte směs zpět do rendlíku a na mírném ohni zahřívejte a míchejte, dokud nezhoustne do konzistence řídkého pudinku. Odstavte, přilijte zbylých 200 ml smetany a nechte zcela vychladit.

3 Umíchejte podle návodu ve zmrzlinovači, a buď podávejte hned (zmrzlina bude mít konzistenci jako točená), nebo dejte na 2 hodiny zpevnit do mrazáku. Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte hotovou směs do mrazuvzdorné nádoby, dejte do mrazáku a během mražení několikrát prošlehejte vidličkou nebo promíchejte ponorným mixérem – rozrušíte tak ledové krystaly a zmrzlina bude hladká. Podávejte s nasekanými pistáciemi.

NĚCO NAVÍC
Chcete víc Orientu? Zapracujte po umíchání do zmrzliny 100 g nasekané pistáciové chalvy.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Palačinkový dort s kávovým krémem a ostružinami

Kávová limonáda s citronem

Pohár s pěnou z kávy a čokolády

Luxusní kávové dezerty

Přidat komentář