Pohár s pěnou z kávy a čokolády

Pohár s pěnou z kávy a čokolády

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2648 kcal
Bílkoviny 200 g
Cukr 194 g
Tuky 118 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Káva a dezert rovnou v jedné skleničce. Intenzivní, sladký, a přece se do vás vejde i po vydatném nedělním obědě. Samotná konzistence je totiž lehká jako vánek.

Suroviny

Na kávovou pěnu
želatina 1 plátek
40 ml
uvařená káva espreso, uvařená káva
kondenzované mléko 160 g
slazené
smetana ke šlehání 120 ml
krupicový cukr 3 PL
bílek 2 ks
sůl 1 špetka
Na čokoládovou pěnu
smetana ke šlehání 70 ml
tmavá čokoláda 100 g
kvalitní, nasekaná
bílek 2 ks
sůl 1 špetka
krupicový cukr 1.5 PL
kakao
kvalitní, holandského typu, na posypání

1 Na kávovou pěnu dejte na 10 minut nabobtnat želatinu do studené vody. Do rendlíčku nalijte kávu, zahřívejte, pak do teplé kávy (50–60°C) vložte želatinu a rozmíchejte, ale nenechte vařit. Kávu s rozmíchanou želatinou vlijte do kondenzovaného mléka a dobře rozmíchejte (můžete i mixérem). Smetanu našlehejte do měkkých špiček a jemně smíchejte s kondenzovaným mlékem s kávou. Vyšlehejte bílek s cukrem a špetkou soli – měl by být pevný, ale ne tak tuhý, aby se nespojil se šlehačkou a kávovým mlékem. Jemně stěrkou zapracujte bílkový sníh do kávové směsi. Do skleniček navrstvěte do poloviny kávovou vrstvu a uložte je do lednice.

2 Mezitím připravte čokoládovou pěnu. V rendlíku zahřejte smetanu. Tři čtvrtiny z čokolády dejte do misky a přelijte ji horkou smetanou. Míchejte, až se čokoláda rozpustí, pak vsypte zbytek čokolády a rozmíchejte úplně dohladka, čokoláda tím trochu zchladne. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a cukrem do měkkých špiček a stěrkou jemně zapracujte do čokolády.

3 Na kávovou pěnu navrstvěte čokoládovou a dejte na 3 hodiny zatuhnout do lednice. Podávejte posypané kakaem.

NĚCO NAVÍC
Obě pěny jsou lahodné samy o sobě, klidně můžete připravit jen jednu z nich podle vlastních preferencí. Kávová je skvělá doplněná neslazenou šlehačkou, čokoládová zase nakyslejším ovocem, jako jsou maliny nebo mučenka a lístky máty.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit