Pohár s pěnou z kávy a čokolády

Pohár s pěnou z kávy a čokolády

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2650 kcal
Bílkoviny 200 g
Sacharidy 194 g
Tuky 118 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Káva a dezert rovnou v jedné skleničce. Intenzivní, sladký, a přece se do vás vejde i po vydatném nedělním obědě. Samotná konzistence je totiž lehká jako vánek.

Suroviny

Na kávovou pěnu
želatina 1 plátek
káva 40 ml
uvařené espresso nebo filtrovaná káva
kondenzované mléko 160 g
slazené (salko)
smetana ke šlehání 120 ml
krupicový cukr 3 PL
bílek 2 ks
sůl 1 špetka
Na čokoládovou pěnu
smetana ke šlehání 70 ml
tmavá čokoláda 100 g
kvalitní, nasekaná
bílek 2 ks
sůl 1 špetka
krupicový cukr 1.5 PL
kakao holandského typu
kvalitní, na posypání

1 Na kávovou pěnu dejte na 10 minut nabobtnat želatinu do studené vody. Do rendlíčku nalijte kávu, zahřívejte, pak do teplé kávy (50–60°C) vložte želatinu a rozmíchejte, ale nenechte vařit. Kávu s rozmíchanou želatinou vlijte do kondenzovaného mléka a dobře rozmíchejte (můžete i mixérem). Smetanu našlehejte do měkkých špiček a jemně smíchejte s kondenzovaným mlékem s kávou. Vyšlehejte bílek s cukrem a špetkou soli – měl by být pevný, ale ne tak tuhý, aby se nespojil se šlehačkou a kávovým mlékem. Jemně stěrkou zapracujte bílkový sníh do kávové směsi. Do skleniček navrstvěte do poloviny kávovou vrstvu a uložte je do lednice.

2 Mezitím připravte čokoládovou pěnu. V rendlíku zahřejte smetanu. Tři čtvrtiny z čokolády dejte do misky a přelijte ji horkou smetanou. Míchejte, až se čokoláda rozpustí, pak vsypte zbytek čokolády a rozmíchejte úplně dohladka, čokoláda tím trochu zchladne. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a cukrem do měkkých špiček a stěrkou jemně zapracujte do čokolády.

3 Na kávovou pěnu navrstvěte čokoládovou a dejte na 3 hodiny zatuhnout do lednice. Podávejte posypané kakaem.

NĚCO NAVÍC
Obě pěny jsou lahodné samy o sobě, klidně můžete připravit jen jednu z nich podle vlastních preferencí. Kávová je skvělá doplněná neslazenou šlehačkou, čokoládová zase nakyslejším ovocem, jako jsou maliny nebo mučenka a lístky máty.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit