Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Palačinkový dort s kávovým krémem a ostružinami
Palačinkový dort s kávovým krémem a ostružinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Palačinkový dort s kávovým krémem a ostružinami

4/5 Počet hodnocení: 8
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3712 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 252 g
Tuky 262 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při opékání buďte jako ostříž, na tmavé palačince se totiž hůře pozná, kdy je opečená. Pomůcka: Na těstu naskáčou bublinky a hotová palačinka zmatní.

Suroviny

Na palačinky
mléko 250 ml
trochu navíc na případné zředění
vejce 2 ks
velká
rozpuštěné
sůl 1 špetka
přepuštěné, na opékání
Na náplň
káva instantní 2 PL
kvalitní
z tmavé čokolády, na ozdobení

Postup

1

V mléce rozšlehejte vejce, cukr, rozpuštěné máslo a špetku soli. Mouku prosejte spolu s kakaem. Do tekuté směsi metlou zašlehejte kakaovou mouku a nechte v chladu odležet nejméně 30 minut (těsto ale můžete připravit až den předem). Můžete ho také rozmixovat.

2

Rozehřejte plochou pánev a slabě ji vytřete troškou přepuštěného másla. Pokud těsto příliš zhoustlo, trochu je zřeďte mlékem. Nalijte na pánev malou sběračku těsta a nakláněním pánve těsto rychle a důkladně rozlijte po celé ploše. Palačinku opékejte po jedné straně dokud těsto nezpevní, pak ji obraťte a opečte po druhé straně. Tak zpracujte všechno těsto. Hotové palačinky skládejte na talíř, měli byste mít 8–10 tenkých palačinek.

3

Na náplň rozetřete instantní kávu s troškou vlažné vody na pastu. Mascarpone rozmíchejte s moučkovým cukrem, rozpuštěnou kávou a likérem. Šlehačku ušlehejte do polotuha a spojte s krémem z mascarpone.

4

Na servírovací talíř položte první palačinku, naneste na ni část kávového mascarpone a poházejte několika ostružinami (větší kusy můžete i přepůlit). Potřetete další palačinku a položte ji na první. Postupujte až do spotřebování krému a palačinek, končit budete krémem. Nechte 30 minut odpočinout v lednici. Z tabulky čokolády vyrobte hobliny (jak na to, najdete Tipech & tricích níže) a naaranžujte je se zbylými ostružinami navrch dortu.

Tipy & triky
Výroba čokoládových hoblin je snaná a vašim dezertům dodají profesionální vzhled. Rozpuštěnou čokoládu vlijte na plech vyložený pečicím papírem, rozetřete ji stěrkou a nechte ztuhnout (klidně v lednici). Přidržujte papír a seškrabujte hobliny pomocí nože, stěrky s ostrou hranou nebo cukrářské karty. Čím delší tahy, tím větší hobliny. Hrát si můžete s tvary i velikostí.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín