Při opékání buďte jako ostříž, na tmavé palačince se totiž hůře pozná, kdy je opečená. Pomůcka: Na těstu naskáčou bublinky a hotová palačinka zmatní.
Suroviny
Postup
V mléce rozšlehejte vejce, cukr, rozpuštěné máslo a špetku soli. Mouku prosejte spolu s kakaem. Do tekuté směsi metlou zašlehejte kakaovou mouku a nechte v chladu odležet nejméně 30 minut (těsto ale můžete připravit až den předem). Můžete ho také rozmixovat.
Rozehřejte plochou pánev a slabě ji vytřete troškou přepuštěného másla. Pokud těsto příliš zhoustlo, trochu je zřeďte mlékem. Nalijte na pánev malou sběračku těsta a nakláněním pánve těsto rychle a důkladně rozlijte po celé ploše. Palačinku opékejte po jedné straně dokud těsto nezpevní, pak ji obraťte a opečte po druhé straně. Tak zpracujte všechno těsto. Hotové palačinky skládejte na talíř, měli byste mít 8–10 tenkých palačinek.
Na náplň rozetřete instantní kávu s troškou vlažné vody na pastu. Mascarpone rozmíchejte s moučkovým cukrem, rozpuštěnou kávou a likérem. Šlehačku ušlehejte do polotuha a spojte s krémem z mascarpone.
Na servírovací talíř položte první palačinku, naneste na ni část kávového mascarpone a poházejte několika ostružinami (větší kusy můžete i přepůlit). Potřetete další palačinku a položte ji na první. Postupujte až do spotřebování krému a palačinek, končit budete krémem. Nechte 30 minut odpočinout v lednici. Z tabulky čokolády vyrobte hobliny (jak na to, najdete Tipech & tricích níže) a naaranžujte je se zbylými ostružinami navrch dortu.
Tipy & triky
Výroba čokoládových hoblin je snaná a vašim dezertům dodají profesionální vzhled. Rozpuštěnou čokoládu vlijte na plech vyložený pečicím papírem, rozetřete ji stěrkou a nechte ztuhnout (klidně v lednici). Přidržujte papír a seškrabujte hobliny pomocí nože, stěrky s ostrou hranou nebo cukrářské karty. Čím delší tahy, tím větší hobliny. Hrát si můžete s tvary i velikostí.