Palačinkový dort s kávovým krémem a ostružinami

Palačinkový dort s kávovým krémem a ostružinami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3720 kcal
Bílkoviny 72 g
Cukr 252 g
Tuky 262 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při opékání buďte jako ostříž, na tmavé palačince se totiž hůře pozná, kdy je opečená. Pomůcka: Na těstu naskáčou bublinky a hotová palačinka zmatní.

Suroviny

Na palačinky
mléko 250 ml
trochu navíc na případné zředění
vejce 2 ks
velká
krupicový cukr 2 PL
máslo 1 PL
rozpuštěné
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká 100 g
kakao 3 PL
kvalitní, holandského typu
máslo
přepuštěné, na opékání
Na náplň
2 PL
instatntní káva kvalitní
mascarpone 250 g
moučkový cukr 100 g
1 PL
kávový likér
smetana ke šlehání 350 ml
ostružiny 200 g
tmavá čokoláda
hobliny, na ozdobení

1 V mléce rozšlehejte vejce, cukr, rozpuštěné máslo a špetku soli. Mouku prosejte spolu s kakaem. Do tekuté směsi metlou zašlehejte kakaovou mouku a nechte v chladu odležet nejméně 30 minut (těsto ale můžete připravit až den předem). Můžete ho také rozmixovat.

2 Rozehřejte plochou pánev a slabě ji vytřete troškou přepuštěného másla. Pokud těsto příliš zhoustlo, trochu je zřeďte mlékem. Nalijte na pánev malou sběračku těsta a nakláněním pánve těsto rychle a důkladně rozlijte po celé ploše. Palačinku opékejte po jedné straně dokud těsto nezpevní, pak ji obraťte a opečte po druhé straně. Tak zpracujte všechno těsto. Hotové palačinky skládejte na talíř, měli byste mít 8–10 tenkých palačinek.

3 Na náplň rozetřete instantní kávu s troškou vlažné vody na pastu. Mascarpone rozmíchejte s moučkovým cukrem, rozpuštěnou kávou a likérem. Šlehačku ušlehejte do polotuha a spojte s krémem z mascarpone.

4 Na servírovací talíř položte první palačinku, naneste na ni část kávového mascarpone a poházejte několika ostružinami (větší kusy můžete i přepůlit). Potřetete další palačinku a položte ji na první. Postupujte až do spotřebování krému a palačinek, končit budete krémem. Nechte 30 minut odpočinout v lednici. Z tabulky čokolády vyrobte hobliny (jak na to, najdete Tipech & tricích níže) a naaranžujte je se zbylými ostružinami navrch dortu. 

Tipy & triky
Výroba čokoládových hoblin je snaná a vašim dezertům dodají profesionální vzhled. Rozpuštěnou čokoládu vlijte na plech vyložený pečicím papírem, rozetřete ji stěrkou a nechte ztuhnout (klidně v lednici). Přidržujte papír a seškrabujte hobliny pomocí nože, stěrky s ostrou hranou nebo cukrářské karty. Čím delší tahy, tím větší hobliny. Hrát si můžete s tvary i velikostí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit