Palačinkový dort s kávovým krémem a ostružinami

Palačinkový dort s kávovým krémem a ostružinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Palačinkový dort s kávovým krémem a ostružinami

4 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3712 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 252 g
Tuky 262 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při opékání buďte jako ostříž, na tmavé palačince se totiž hůře pozná, kdy je opečená. Pomůcka: Na těstu naskáčou bublinky a hotová palačinka zmatní.

Suroviny

Na palačinky
mléko 250 ml
trochu navíc na případné zředění
vejce 2 ks
velká
krupicový cukr 2 PL
máslo 1 PL
rozpuštěné
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká 100 g
kakao holandského typu 3 PL
máslo
přepuštěné, na opékání
Na náplň
káva instantní 2 PL
kvalitní
mascarpone 250 g
moučkový cukr 100 g
krémový likér kávový 1 PL
smetana ke šlehání 350 ml
ostružiny 200 g
čokoládové hobliny
z tmavé čokolády, na ozdobení

1 V mléce rozšlehejte vejce, cukr, rozpuštěné máslo a špetku soli. Mouku prosejte spolu s kakaem. Do tekuté směsi metlou zašlehejte kakaovou mouku a nechte v chladu odležet nejméně 30 minut (těsto ale můžete připravit až den předem). Můžete ho také rozmixovat.

2 Rozehřejte plochou pánev a slabě ji vytřete troškou přepuštěného másla. Pokud těsto příliš zhoustlo, trochu je zřeďte mlékem. Nalijte na pánev malou sběračku těsta a nakláněním pánve těsto rychle a důkladně rozlijte po celé ploše. Palačinku opékejte po jedné straně dokud těsto nezpevní, pak ji obraťte a opečte po druhé straně. Tak zpracujte všechno těsto. Hotové palačinky skládejte na talíř, měli byste mít 8–10 tenkých palačinek.

3 Na náplň rozetřete instantní kávu s troškou vlažné vody na pastu. Mascarpone rozmíchejte s moučkovým cukrem, rozpuštěnou kávou a likérem. Šlehačku ušlehejte do polotuha a spojte s krémem z mascarpone.

4 Na servírovací talíř položte první palačinku, naneste na ni část kávového mascarpone a poházejte několika ostružinami (větší kusy můžete i přepůlit). Potřetete další palačinku a položte ji na první. Postupujte až do spotřebování krému a palačinek, končit budete krémem. Nechte 30 minut odpočinout v lednici. Z tabulky čokolády vyrobte hobliny (jak na to, najdete Tipech & tricích níže) a naaranžujte je se zbylými ostružinami navrch dortu. 

Tipy & triky
Výroba čokoládových hoblin je snaná a vašim dezertům dodají profesionální vzhled. Rozpuštěnou čokoládu vlijte na plech vyložený pečicím papírem, rozetřete ji stěrkou a nechte ztuhnout (klidně v lednici). Přidržujte papír a seškrabujte hobliny pomocí nože, stěrky s ostrou hranou nebo cukrářské karty. Čím delší tahy, tím větší hobliny. Hrát si můžete s tvary i velikostí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit