
Portugalské paprikové kuře
Pikantní marináda a ostrý dip promění obyčejné kuře v opravdovou delikatesu.
Ingredience
- 1 kuře (cca 1,6kg), rozříznuté podél páteře a rozložené na motýlka (viz Něco navíc)
- 600g batátů nebo brambor (my jsme použili oba druhy), oloupaných a nakrájených na tenoučké plátky
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 snítky tymiánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, nakrájené nahrubo
- 1/2 lžičky drcené sušené chilli papričky
- 1 lžíce mleté uzené papriky
- 60ml citronové šťávy
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 60ml olivového oleje
- 2 dlouhé zelené chilli papričky, nasekané nahrubo
- hrst koriandrových lístků
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 150g kvalitní majonézy
- 60g zakysané smetany
NA MARINÁDU
NA DIP
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 220°C. Přísady na marinádu dejte do robotu a rozmixujte. Odložte si asi polovinu marinády na později a zbytkem potřete kuře. Marinádu vmasírujte do kůže. Pak kuře propíchněte 2 dlouhými jehlicemi, abyste upevnili placatý tvar, a položte do lehce vymazaného pekáče. Přiklopte nebo uzavřete alobalem a odložte.
2 Do mísy dejte plátky batátů či brambor a tymián, zakápněte olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem.
3 Pekáč s kuřetem vložte do trouby a pečte 30 minut, pak kuře obraťte a pečte dalších 20 minut. Při obracení vložte do trouby také plech s batáty či bramborami. Po 20 minutách kuře odklopte, potřete odloženou marinádou a pečte 15–20 minut dozlatova. Batáty a brambory by měly být hotové zhruba ve stejnou dobu.
4 Mezitím co se kuře a batáty či brambory pečou, připravte si dip. Do robotu nebo raději malého sekáčku dejte chilli, koriandr, olej, citronovou šťávu a nasekejte najemno. Smíchejte s majonézou i zakysanou smetanou (ne v robotu, to by dip příliš zřídl) a osolte podle chuti.
5 Pečené kuře podávejte s batáty či bramborami a připraveným dipem.
NĚCO NAVÍC
Nejdříve odstřihněte nebo vyřízněte páteř a odstraňte vidlicovou kost. Pak obraťte kuře prsíčky nahoru a dlaní roztlačujte, až se zploští. Podle potřeby odstřihněte poslední špičatý článek křidýlek a zasuňte je směrem dolů. Ploché kuře můžete zajistit 2 špejlemi či jehlicemi, jak vidíte na obrázku k receptu.
Přidat komentář