Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pošírovaná pražma s hlívou královskou, pak čoi a zázvorovým glazé

Jednoduchá a velmi efektní úprava ryby doplněná skvělou omáčku. Tohle je lehký asijský oběd par excellence!

Vydání: 2017/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Vaření 0:20
Ryby a mořské plody

Ingredience

    • 4 pražmy (1ks/300–400 g), očistěné a vyfiletované (viz Něco navíc)
    • banánový list (nemusí být)
    • 4 jarní cibulky, na špalíčky
    • 2 větší zelíčka pak čoi

    NA ZÁZVOROVÉ GLAZÉ

    • 10 g zázvoru, oloupaného a nakrájeného na větší kusy
    • 250 ml rýžového vína
    • 150 ml sójové omáčky
    • 1 lžíce solamylu

    NA DOKONČENÍ

    • 20 g zázvoru, oloupaného
    • 1 sladká chilli paprička
    • 2 jarní cibulky
    • 2 hlívy královské
    • rostlinný olej na opékání hlívy chilli olej na zakápnutí

    NA RESTOVANOU RÝŽI

    • 1 svazek jarních cibulek, bílá a zelená část zvlášť
    • 1–2 lžíce rostlinného oleje
    • 1 lžíce najemno nakrájeného zázvoru
    • 4 lžíce nakrájených hub šiitake
    • 4 hrnky vařené jasmínové rýže
    • 3 lžíce sójové omáčky
    • 4 lžíce ústřicové omáčky

Příprava jídla

1 NA ZÁZVOROVÉ GLAZÉ Do menšího hrnce dejte zázvor a krátce ho nasucho opečte. Přilijte rýžové víno, sójovou omáčku, 100 ml vody a nechte zvolna vařit asi 40 minut. Solamyl dejte do mističky a přimíchejte trošku vody tak, aby vznikla řidší kaše. Vmíchejte do glazé a odstavte. Přeceďte nebo vylovte kusy závoru.

2 NA RÝŽI Zblanšírujte zelené natě z jarní cibulky a ihned je zchlaďte v ledové vodě. Potom je rozmixujte na jemné pyré a nechte ho vykapat přes plátýnko. Ve woku rozpalte olej, přidejte zázvor, houby a jemně nakrájenou bílou část jarních cibulek a zhruba 3–5 minut opékejte. Přidejte uvařenou jasmínovou rýži a dochuťte sójovou a ústřicovou omáčkou. Před servírováním do rýže vmíchejte pyré z jarní cibulky.

3 Do pařáčku rozprostřete banánové listy a na ně rozložte špalíky jarní cibulky a na ně pražmy. Napařovák přiklopte a dejte nad páru. Ryby takto napařujte nad vodní lázní 13 minut. Po 7 minutách přidejte zelí pak čoi.

4 NA DOKONČENÍ Nakrájejte zázvor a chilli papričky najemno, jarní cibulky na tenké nudličky. Hlívu nakrájejte na čtvrtiny a opečte na pánvi nebo ogrilujte.

5 Napařená zelíčka pak čoi rozčtvrťte. Ryby vyjměte z pařáčku, špalíčky cibulek vyhoďte a ryby vložte na talíře. Přidejte po dvou čtvrtkách pak čoi a hlívy a vše posypte zázvorem, chilli a cibulkou. Na závěr přelijte glazé, chilli olejem a podávejte s restovanou jasmínovou rýží.

NĚCO NAVÍC
Pokud koupíte celé pražmy, očistěte je, odřízněte jim hlavu a vyřízněte páteř tak, aby filety zůstaly spojené s ocasní ploutví. Tak vám ryba bude pěkně držet a nebude se kroutit. Pokud chcete, aby vám glazé zbylo i jako omáčka k rýži, zdvojnásobte množství.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Salát gado gado s arašídovým dipem

Masové a rybí špízky s arašídovou omáčkou & omáčkou yakitori

Přidat komentář