Masové a rybí špízky s arašídovou omáčkou & omáčkou yakitori

Masové a rybí špízky s arašídovou omáčkou & omáčkou yakitori

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1920 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 149 g
Tuky 99 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Satay – nebo také sate – jsou malé špízky s grilovaným masem. Nejčastěji se k nim podává arašídová omáčka, Zdeněk Křížek ale přidal i skvělou omáčku yakitori, která dobře ladí k rybám. Pokud čekáte hosty, naložte maso a rozpalte gril nebo alespoň pánev. Tyhle špízky budou zlatý hřeb večera!

Suroviny

Na lososové špízy
losos 200 g
mouka pšeničná hladká
na poprášení
rostlinný olej
na opékání
sezamová semínka 1 PL
pražená černá
sezamová semínka 1 PL
pražená bílá
Na hovězí špízy
zázvor (čerstvý) 1 PL
najemno nakrájený
česnek 1 stroužek
nakrájený najemno
sójová omáčka 4 PL
2 PL
ústřicová omáčka
víno rýžové 3 PL
1 PL
rozvar z palmového nebo třtinového cukru
200 g
hovězí roštěná
rostlinný olej
Na kuřecí tandoori špízy
kuřecí stehna 200 g
vykoštěné
římský kmín 1 PL
mletý
2 PL
tandori masala koření
garam masala 1 PL
koření
sůl 1 PL
limetová šťáva
z jedné limety
Dále na tandoori špízy
rostlinný olej 1 PL
a trocha navíc na opékání
jogurt 2 PL
řeckého typu
2 ks
pappadum placky, nejlépe pepřové, rozdrcené, trocha navíc k podávání
krystalový cukr 125 g

Postup

1

NA OMÁČKU YAKITORI
V hrnci nechte zkaramelizovat cukr (cílem je tmavý karamel), přilijte vývar a přidejte tuňáka, sójovou omáčku a řapíkatý celer. Připravený základ zvolna vařte 30 minut. Poté vmíchejte namočený solamyl a omáčku sceďte přes jemný cedník. Odložte.

2

NA LOSOSOVÉ ŠPÍZKY
Filet lososa nakrájejte na stejně silné asi 1–1,5 cm plátky a protkněte je bambusovými párátky. Špízy lehce poprašte hladkou moukou a opékejte v pánvi na rozehřátém oleji v pánvi. Obraťte a podlijte trochou omáčky yakitori, pak odstavte a nechte na pánvi dojít. Poté přendejte na talířek nebo servírovací prkénko, posypte sezamem a podávejte se zbylou omáčkou.

3

NA HOVĚZÍ ŠPÍZKY
Do misky dejte zázvor, česnek, sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, rýžové víno a rozvar z palmového cukru. Vše důkladně promíchejte, až vznikne jemná marináda.

Hovězí roštěnou nakrájejte na tenké plátky, vložte do marinády a nechte alespoň 5 hodin v lednici odležet. Poté jednotlivé kousky napíchejte na bambusová párátka a opékejte na grilu nebo na rozpálené pánvi 2 minuty z každé strany. Hovězí špízy podávejte s arašídovou omáčkou.

4

NA KUŘECÍ ŠPÍZKY
Maso nakrájejte na tenké plátky a dejte do misky. Přidejte římský kmín, tandoori masalu, garam masalu, sůl, limetovou šťávu a 1 lžíci rostlinného oleje. Důkladně promíchejte a koření vmasírujte do masa. Potom přidejte jogurt a všechno důkladně promíchejte.

Nechte v lednici minimálně 5 hodin odležet. Plátky masa postupně napíchejte na bambusová párátka a obalte v rozdrcených plackách pappadum. Připravené kuřecí špízy grilujte nebo opékejte na rozpálené pánvi z obou stran 3 minuty. Podávejte se zbylým chlebem pappadum (při podávání můžete špízky drceným pappadumem ještě posypat).

5

Špízky naaranžujte na talíř nebo prkénko, přidejte ingredience na salát a podávejte s arašídovou a omáčkou yakitori.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit