Masové a rybí špízky s arašídovou omáčkou & omáčkou yakitori

Masové a rybí špízky s arašídovou omáčkou & omáčkou yakitori

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1920 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 149 g
Tuky 99 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Satay – nebo také sate – jsou malé špízky s grilovaným masem. Nejčastěji se k nim podává arašídová omáčka, Zdeněk Křížek ale přidal i skvělou omáčku yakitori, která dobře ladí k rybám. Pokud čekáte hosty, naložte maso a rozpalte gril nebo alespoň pánev. Tyhle špízky budou zlatý hřeb večera!

Související recepty

Suroviny

Na lososové špízy
losos 200 g
mouka pšeničná hladká
na poprášení
rostlinný olej
na opékání
sezamová semínka 1 PL
pražená černá
sezamová semínka 1 PL
pražená bílá
Na hovězí špízy
zázvor (čerstvý) 1 PL
najemno nakrájený
česnek 1 stroužek
nakrájený najemno
sójová omáčka 4 PL
2 PL
ústřicová omáčka
víno rýžové 3 PL
1 PL
rozvar z palmového nebo třtinového cukru
200 g
hovězí roštěná
rostlinný olej
Na kuřecí tandoori špízy
kuřecí stehna 200 g
vykoštěné
římský kmín 1 PL
mletý
2 PL
tandori masala koření
garam masala 1 PL
koření
sůl 1 PL
limetová šťáva
z jedné limety
Dále na tandoori špízy
rostlinný olej 1 PL
a trocha navíc na opékání
jogurt 2 PL
řeckého typu
2 ks
pappadum placky, nejlépe pepřové, rozdrcené, trocha navíc k podávání
krystalový cukr 125 g

1 NA OMÁČKU YAKITORI V hrnci nechte zkaramelizovat cukr (cílem je tmavý karamel), přilijte vývar a přidejte tuňáka, sójovou omáčku a řapíkatý celer. Připravený základ zvolna vařte 30 minut. Poté vmíchejte namočený solamyl a omáčku sceďte přes jemný cedník. Odložte.

2 NA LOSOSOVÉ ŠPÍZKY Filet lososa nakrájejte na stejně silné asi 1–1,5 cm plátky a protkněte je bambusovými párátky. Špízy lehce poprašte hladkou moukou a opékejte v pánvi na rozehřátém oleji v pánvi. Obraťte a podlijte trochou omáčky yakitori, pak odstavte a nechte na pánvi dojít. Poté přendejte na talířek nebo servírovací prkénko, posypte sezamem a podávejte se zbylou omáčkou.

3 NA HOVĚZÍ ŠPÍZKY Do misky dejte zázvor, česnek, sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, rýžové víno a rozvar z palmového cukru. Vše důkladně promíchejte, až vznikne jemná marináda. Hovězí roštěnou nakrájejte na tenké plátky, vložte do marinády a nechte alespoň 5 hodin v lednici odležet. Poté jednotlivé kousky napíchejte na bambusová párátka a opékejte na grilu nebo na rozpálené pánvi 2 minuty z každé strany. Hovězí špízy podávejte s arašídovou omáčkou.

4 NA KUŘECÍ ŠPÍZKY Maso nakrájejte na tenké plátky a dejte do misky. Přidejte římský kmín, tandoori masalu, garam masalu, sůl, limetovou šťávu a 1 lžíci rostlinného oleje. Důkladně promíchejte a koření vmasírujte do masa. Potom přidejte jogurt a všechno důkladně promíchejte. Nechte v lednici minimálně 5 hodin odležet. Plátky masa postupně napíchejte na bambusová párátka a obalte v rozdrcených plackách pappadum. Připravené kuřecí špízy grilujte nebo opékejte na rozpálené pánvi z obou stran 3 minuty. Podávejte se zbylým chlebem pappadum (při podávání můžete špízky drceným pappadumem ještě posypat).

5 Špízky naaranžujte na talíř nebo prkénko, přidejte ingredience na salát a podávejte s arašídovou a omáčkou yakitori.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit