0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Masové a rybí špízky s arašídovou omáčkou & omáčkou yakitori

Masové a rybí špízky s arašídovou omáčkou & omáčkou yakitori

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1920 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 149 g
Tuky 99 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Satay – nebo také sate – jsou malé špízky s grilovaným masem. Nejčastěji se k nim podává arašídová omáčka, Zdeněk Křížek ale přidal i skvělou omáčku yakitori, která dobře ladí k rybám. Pokud čekáte hosty, naložte maso a rozpalte gril nebo alespoň pánev. Tyhle špízky budou zlatý hřeb večera!

Suroviny

Na lososové špízy
losos 200 g
mouka pšeničná hladká
na poprášení
rostlinný olej
na opékání
sezamová semínka 1 PL
pražená černá
sezamová semínka 1 PL
pražená bílá
Na hovězí špízy
zázvor (čerstvý) 1 PL
najemno nakrájený
česnek 1 stroužek
nakrájený najemno
sójová omáčka 4 PL
2 PL
ústřicová omáčka
1 PL
rozvar z palmového nebo třtinového cukru
200 g
hovězí roštěná
rostlinný olej
Na kuřecí tandoori špízy
vykoštěné
římský kmín 1 PL
mletý
2 PL
tandori masala koření
garam masala 1 PL
koření
sůl 1 PL
limetová šťáva
z jedné limety
Dále na tandoori špízy
rostlinný olej 1 PL
a trocha navíc na opékání
řeckého typu
2 ks
pappadum placky, nejlépe pepřové, rozdrcené, trocha navíc k podávání
krystalový cukr 125 g

Postup

1

NA OMÁČKU YAKITORI
V hrnci nechte zkaramelizovat cukr (cílem je tmavý karamel), přilijte vývar a přidejte tuňáka, sójovou omáčku a řapíkatý celer. Připravený základ zvolna vařte 30 minut. Poté vmíchejte namočený solamyl a omáčku sceďte přes jemný cedník. Odložte.

2

NA LOSOSOVÉ ŠPÍZKY
Filet lososa nakrájejte na stejně silné asi 1–1,5 cm plátky a protkněte je bambusovými párátky. Špízy lehce poprašte hladkou moukou a opékejte v pánvi na rozehřátém oleji v pánvi. Obraťte a podlijte trochou omáčky yakitori, pak odstavte a nechte na pánvi dojít. Poté přendejte na talířek nebo servírovací prkénko, posypte sezamem a podávejte se zbylou omáčkou.

3

NA HOVĚZÍ ŠPÍZKY
Do misky dejte zázvor, česnek, sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, rýžové víno a rozvar z palmového cukru. Vše důkladně promíchejte, až vznikne jemná marináda.

Hovězí roštěnou nakrájejte na tenké plátky, vložte do marinády a nechte alespoň 5 hodin v lednici odležet. Poté jednotlivé kousky napíchejte na bambusová párátka a opékejte na grilu nebo na rozpálené pánvi 2 minuty z každé strany. Hovězí špízy podávejte s arašídovou omáčkou.

4

NA KUŘECÍ ŠPÍZKY
Maso nakrájejte na tenké plátky a dejte do misky. Přidejte římský kmín, tandoori masalu, garam masalu, sůl, limetovou šťávu a 1 lžíci rostlinného oleje. Důkladně promíchejte a koření vmasírujte do masa. Potom přidejte jogurt a všechno důkladně promíchejte.

Nechte v lednici minimálně 5 hodin odležet. Plátky masa postupně napíchejte na bambusová párátka a obalte v rozdrcených plackách pappadum. Připravené kuřecí špízy grilujte nebo opékejte na rozpálené pánvi z obou stran 3 minuty. Podávejte se zbylým chlebem pappadum (při podávání můžete špízky drceným pappadumem ještě posypat).

5

Špízky naaranžujte na talíř nebo prkénko, přidejte ingredience na salát a podávejte s arašídovou a omáčkou yakitori.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč