Jednoduchá a velmi efektní úprava ryby doplněná skvělou omáčku. Tohle je lehký asijský oběd par excellence!
Suroviny
Postup
NA ZÁZVOROVÉ GLAZÉ Do menšího hrnce dejte zázvor a krátce ho nasucho opečte. Přilijte rýžové víno, sójovou omáčku, 100 ml vody a nechte zvolna vařit asi 40 minut. Solamyl dejte do mističky a přimíchejte trošku vody tak, aby vznikla řidší kaše. Vmíchejte do glazé a odstavte. Přeceďte nebo vylovte kusy závoru.
NA RÝŽI Zblanšírujte zelené natě z jarní cibulky a ihned je zchlaďte v ledové vodě. Potom je rozmixujte na jemné pyré a nechte ho vykapat přes plátýnko. Ve woku rozpalte olej, přidejte zázvor, houby a jemně nakrájenou bílou část jarních cibulek a zhruba 3–5 minut opékejte. Přidejte uvařenou jasmínovou rýži a dochuťte sójovou a ústřicovou omáčkou. Před servírováním do rýže vmíchejte pyré z jarní cibulky.
Do pařáčku rozprostřete banánové listy a na ně rozložte špalíky jarní cibulky a na ně pražmy. Napařovák přiklopte a dejte nad páru. Ryby takto napařujte nad vodní lázní 13 minut. Po 7 minutách přidejte zelí pak čoi.
NA DOKONČENÍ Nakrájejte zázvor a chilli papričky najemno, jarní cibulky na tenké nudličky. Hlívu nakrájejte na čtvrtiny a opečte na pánvi nebo ogrilujte.
Napařená zelíčka pak čoi rozčtvrťte. Ryby vyjměte z pařáčku, špalíčky cibulek vyhoďte a ryby vložte na talíře. Přidejte po dvou čtvrtkách pak čoi a hlívy a vše posypte zázvorem, chilli a cibulkou. Na závěr přelijte glazé, chilli olejem a podávejte s restovanou jasmínovou rýží.
NĚCO NAVÍC
Pokud koupíte celé pražmy, očistěte je, odřízněte jim hlavu a vyřízněte páteř tak, aby filety zůstaly spojené s ocasní ploutví. Tak vám ryba bude pěkně držet a nebude se kroutit. Pokud chcete, aby vám glazé zbylo i jako omáčka k rýži, zdvojnásobte množství.