Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Pošírovaná pražma s hlívou královskou, pak čoi a zázvorovým glazé

Pošírovaná pražma s hlívou královskou, pak čoi a zázvorovým glazé

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1698 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 97 g
Tuky 79 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchá a velmi efektní úprava ryby doplněná skvělou omáčku. Tohle je lehký asijský oběd par excellence!

Suroviny

pražma 4 ks
1ks cca 300-400g, očištěné, vyfiletované
banánový list nemusí být
jarní cibulka 4 ks
na špalíčky
pak čoi (čínské zelí) 2 ks
větší
Na zázvorové glazé
zázvor (čerstvý) 10 g
oloupaný a nakrájený na větší kousky
víno rýžové 250 ml
sójová omáčka 150 ml
škrob 1 PL
Na dokončení
zázvor (čerstvý) 20 g
oloupaný
chilli paprička 1 ks
sladká
jarní cibulka 2 ks
2 ks
hlíva královská
rostlinný olej
na opékání hlívy
olivový olej chilli
na zakápnutí
Na restovanou rýži
jarní cibulka 1 svazek
bílá a zelená část zvlášť
rostlinný olej 1 PL
zázvor (čerstvý) 1 PL
najemno nakrájený
4 PL
houby šiitake

1 NA ZÁZVOROVÉ GLAZÉ Do menšího hrnce dejte zázvor a krátce ho nasucho opečte. Přilijte rýžové víno, sójovou omáčku, 100 ml vody a nechte zvolna vařit asi 40 minut. Solamyl dejte do mističky a přimíchejte trošku vody tak, aby vznikla řidší kaše. Vmíchejte do glazé a odstavte. Přeceďte nebo vylovte kusy závoru.

2 NA RÝŽI Zblanšírujte zelené natě z jarní cibulky a ihned je zchlaďte v ledové vodě. Potom je rozmixujte na jemné pyré a nechte ho vykapat přes plátýnko. Ve woku rozpalte olej, přidejte zázvor, houby a jemně nakrájenou bílou část jarních cibulek a zhruba 3–5 minut opékejte. Přidejte uvařenou jasmínovou rýži a dochuťte sójovou a ústřicovou omáčkou. Před servírováním do rýže vmíchejte pyré z jarní cibulky.

3 Do pařáčku rozprostřete banánové listy a na ně rozložte špalíky jarní cibulky a na ně pražmy. Napařovák přiklopte a dejte nad páru. Ryby takto napařujte nad vodní lázní 13 minut. Po 7 minutách přidejte zelí pak čoi.

4 NA DOKONČENÍ Nakrájejte zázvor a chilli papričky najemno, jarní cibulky na tenké nudličky. Hlívu nakrájejte na čtvrtiny a opečte na pánvi nebo ogrilujte.

5 Napařená zelíčka pak čoi rozčtvrťte. Ryby vyjměte z pařáčku, špalíčky cibulek vyhoďte a ryby vložte na talíře. Přidejte po dvou čtvrtkách pak čoi a hlívy a vše posypte zázvorem, chilli a cibulkou. Na závěr přelijte glazé, chilli olejem a podávejte s restovanou jasmínovou rýží.

NĚCO NAVÍC
Pokud koupíte celé pražmy, očistěte je, odřízněte jim hlavu a vyřízněte páteř tak, aby filety zůstaly spojené s ocasní ploutví. Tak vám ryba bude pěkně držet a nebude se kroutit. Pokud chcete, aby vám glazé zbylo i jako omáčka k rýži, zdvojnásobte množství.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit