Pošírovaná pražma s hlívou královskou, pak čoi a zázvorovým glazé

Pošírovaná pražma s hlívou královskou, pak čoi a zázvorovým glazé

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1698 kcal
Bílkoviny 108 g
Cukr 97 g
Tuky 79 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jednoduchá a velmi efektní úprava ryby doplněná skvělou omáčku. Tohle je lehký asijský oběd par excellence!

Suroviny

pražma 4 ks
1ks cca 300-400g, očištěné, vyfiletované
banánový list nemusí být
jarní cibulka 4 ks
na špalíčky
pak čoi (čínské zelí) 2 ks
větší
Na zázvorové glazé
zázvor (čerstvý) 10 g
oloupaný a nakrájený na větší kousky
víno rýžové 250 ml
sójová omáčka 150 ml
škrob 1 PL
Na dokončení
zázvor (čerstvý) 20 g
oloupaný
chilli paprička 1 ks
sladká
jarní cibulka 2 ks
2 ks
hlíva královská
rostlinný olej
na opékání hlívy
olivový olej chilli
na zakápnutí
Na restovanou rýži
jarní cibulka 1 svazek
bílá a zelená část zvlášť
rostlinný olej 1 PL
zázvor (čerstvý) 1 PL
najemno nakrájený
4 PL
houby šiitake

1 NA ZÁZVOROVÉ GLAZÉ Do menšího hrnce dejte zázvor a krátce ho nasucho opečte. Přilijte rýžové víno, sójovou omáčku, 100 ml vody a nechte zvolna vařit asi 40 minut. Solamyl dejte do mističky a přimíchejte trošku vody tak, aby vznikla řidší kaše. Vmíchejte do glazé a odstavte. Přeceďte nebo vylovte kusy závoru.

2 NA RÝŽI Zblanšírujte zelené natě z jarní cibulky a ihned je zchlaďte v ledové vodě. Potom je rozmixujte na jemné pyré a nechte ho vykapat přes plátýnko. Ve woku rozpalte olej, přidejte zázvor, houby a jemně nakrájenou bílou část jarních cibulek a zhruba 3–5 minut opékejte. Přidejte uvařenou jasmínovou rýži a dochuťte sójovou a ústřicovou omáčkou. Před servírováním do rýže vmíchejte pyré z jarní cibulky.

3 Do pařáčku rozprostřete banánové listy a na ně rozložte špalíky jarní cibulky a na ně pražmy. Napařovák přiklopte a dejte nad páru. Ryby takto napařujte nad vodní lázní 13 minut. Po 7 minutách přidejte zelí pak čoi.

4 NA DOKONČENÍ Nakrájejte zázvor a chilli papričky najemno, jarní cibulky na tenké nudličky. Hlívu nakrájejte na čtvrtiny a opečte na pánvi nebo ogrilujte.

5 Napařená zelíčka pak čoi rozčtvrťte. Ryby vyjměte z pařáčku, špalíčky cibulek vyhoďte a ryby vložte na talíře. Přidejte po dvou čtvrtkách pak čoi a hlívy a vše posypte zázvorem, chilli a cibulkou. Na závěr přelijte glazé, chilli olejem a podávejte s restovanou jasmínovou rýží.

NĚCO NAVÍC
Pokud koupíte celé pražmy, očistěte je, odřízněte jim hlavu a vyřízněte páteř tak, aby filety zůstaly spojené s ocasní ploutví. Tak vám ryba bude pěkně držet a nebude se kroutit. Pokud chcete, aby vám glazé zbylo i jako omáčka k rýži, zdvojnásobte množství.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit