Vitamininy nabitou rakytníkovou dřeň použijte na dezerty, do jogurtu, smoothies, salátových zálivek, k ovesné kaši či jako základ omáček k masu. Lze ji přidat i do mrkvové nebo dýňové polévky.
Suroviny
Postup
Přeberte 1,5 kg plodů rakytníku, omyjte je a spolu se 100 ml pomerančové šťávy či vody dejte do hrnce. Zasypte 200 g krupicového nebo krystalového cukru.
Hrnec postavte na mírný oheň, přiveďte k varu a 6–7 minut vařte za stálého míchání, aby se plody začaly rozpadat. Pak odstavte a krátce promixujte tyčovým mixérem.
Protřete přes jemné síto, pasírovací sáček či tkaninu. Nechte vychladnout. Rakytníková dřeň vydrží zhruba 3 dny v chladničce, ale můžete ji i zamrazit.
NĚCO NAVÍC
Dřeň použijte na dezerty, do jogurtu, smoothies, salátových zálivek, k ovesné kaši či jako základ omáček k masu. Lze ji přidat i do mrkvové nebo dýňové polévky.