Jeřabiny mají měkkou konzistenci a příjemnou, i když lehce natrpklou chuť. Po kuchyňské úpravě jsou jedlé všechny druhy jeřabin, nejlepší jsou kuličky jeřábu sladkoplodého.
Suroviny
1 Smíchejte suroviny na marinádu a naložte do ní maso. Uložte do lednice, ideálně přes noc, nejlépe však na 2 dny. Maso pak rozložte do pekáče, osolte, zakryjte a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C do změknutí; trvá to asi 40 minut.
2 Kuličky jeřabin dejte do rendlíku, zalijte je 200 ml vody, přidejte hřebíčky a skořici a přiveďte k varu. Pak zmírněte plamen na střední a vše vařte 5 minut. Přidejte hrušky zbavené jádřince a pokrájené na kostky, přisypte cukr a na středním plameni vařte dalších 10 minut. Směs propasírujte přes síto do druhého hrnce a postavte znovu na oheň. Doslaďte po podle libosti, abyste otupili trpkost jeřabin. Přiveďte k varu a podle potřeby přimíchejte škrob rozmíchaný v troše studené vody (množství záleží na tom, kolik mají jeřabiny pektinů). Minutku povařte. Vzniklou jeřabinovou šťávu podávejte v misce k pečené krkovičce společně s vypečenou šťávou.
NĚCO NAVÍC
Podávejte s listovým salátem a opečeným chlebem nebo s restovanou polentou.