0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená krkovička s jeřabinovou šťávou

Pečená krkovička s jeřabinovou šťávou

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5089 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 422 g
Tuky 250 g
Vláknina 361 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jeřabiny mají měkkou konzistenci a příjemnou, i když lehce natrpklou chuť. Po kuchyňské úpravě jsou jedlé všechny druhy jeřabin, nejlepší jsou kuličky jeřábu sladkoplodého.

Suroviny

vepřové maso 800 g
bez kosti, na plátky 8 mm
sůl
Na marinádu
olivový olej 100 ml
panenský
rozmarýn 1 PL
čerstvé lístky
sójová omáčka 2 PL
česnek 2 stroužky
na plátky
Na jeřabinovou šťávu
120 g
červené jeřabiny
hruška 200 g
zralé pevné
hřebíček 3 ks
skořice 5 cm
svitek
škrob 1 PL
třtinový cukr 3 PL
na dochucení
sůl

1 Smíchejte suroviny na marinádu a naložte do ní maso. Uložte do lednice, ideálně přes noc, nejlépe však na 2 dny. Maso pak rozložte do pekáče, osolte, zakryjte a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C do změknutí; trvá to asi 40 minut.

2 Kuličky jeřabin dejte do rendlíku, zalijte je 200 ml vody, přidejte hřebíčky a skořici a přiveďte k varu. Pak zmírněte plamen na střední a vše vařte 5 minut. Přidejte hrušky zbavené jádřince a pokrájené na kostky, přisypte cukr a na středním plameni vařte dalších 10 minut. Směs propasírujte přes síto do druhého hrnce a postavte znovu na oheň. Doslaďte po podle libosti, abyste otupili trpkost jeřabin. Přiveďte k varu a podle potřeby přimíchejte škrob rozmíchaný v troše studené vody (množství záleží na tom, kolik mají jeřabiny pektinů). Minutku povařte. Vzniklou jeřabinovou šťávu podávejte v misce k pečené krkovičce společně s vypečenou šťávou.

NĚCO NAVÍC
Podávejte s listovým salátem a opečeným chlebem nebo s restovanou polentou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč