Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená krkovička s jeřabinovou šťávou

Pečená krkovička s jeřabinovou šťávou

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5089 kcal
Bílkoviny 192 g
Sacharidy 422 g
Tuky 250 g
Vláknina 361 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jeřabiny mají měkkou konzistenci a příjemnou, i když lehce natrpklou chuť. Po kuchyňské úpravě jsou jedlé všechny druhy jeřabin, nejlepší jsou kuličky jeřábu sladkoplodého.

Suroviny

bez kosti, na plátky 8 mm
sůl
Na marinádu
olivový olej 100 ml
panenský
rozmarýn 1 PL
čerstvé lístky
sójová omáčka 2 PL
česnek 2 stroužky
na plátky
Na jeřabinovou šťávu
120 g
červené jeřabiny
hruška 200 g
zralé pevné
svitek
škrob 1 PL
třtinový cukr 3 PL
na dochucení
sůl

Postup

1

Smíchejte suroviny na marinádu a naložte do ní maso. Uložte do lednice, ideálně přes noc, nejlépe však na 2 dny. Maso pak rozložte do pekáče, osolte, zakryjte a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C do změknutí; trvá to asi 40 minut.

2

Kuličky jeřabin dejte do rendlíku, zalijte je 200 ml vody, přidejte hřebíčky a skořici a přiveďte k varu. Pak zmírněte plamen na střední a vše vařte 5 minut. Přidejte hrušky zbavené jádřince a pokrájené na kostky, přisypte cukr a na středním plameni vařte dalších 10 minut. Směs propasírujte přes síto do druhého hrnce a postavte znovu na oheň. Doslaďte po podle libosti, abyste otupili trpkost jeřabin. Přiveďte k varu a podle potřeby přimíchejte škrob rozmíchaný v troše studené vody (množství záleží na tom, kolik mají jeřabiny pektinů). Minutku povařte. Vzniklou jeřabinovou šťávu podávejte v misce k pečené krkovičce společně s vypečenou šťávou.

NĚCO NAVÍC
Podávejte s listovým salátem a opečeným chlebem nebo s restovanou polentou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...