0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rýžový nákyp s hruškami, hroznem a jeřabinou

Rýžový nákyp
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rýžový nákyp s hruškami, hroznem a jeřabinou

3.5/5 Počet hodnocení: 11
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2488 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 303 g
Tuky 106 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neobvyklý pohár s pusinkou...

Suroviny

20 % tuku
rýže kulatozrnná 150 g
sůl 1 špetka
hruška 250 g
vyzrálé
citronová šťáva
na potření
modré
100 g
jeřabiny kompotované, slité, okapané
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr 100 g
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
máslo
na vymazání misek
moučkový cukr
nebo pár kapek javorového sirupu k podávání

1 Rýži properte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. V kastrolu se silným dnem přiveďte k varu smetanu se špetkou soli, vsypte rýži, přiklopte poklicí a na velmi mírném ohni táhněte doměkka; trvá to asi 20 minut. Mezitím rozpulte a vypeckujte víno, hrušky oloupejte, zbavte jádřince, nakrájejte je na plátky a potřete citronovou šťávou, aby nezhnědly.

2 Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a citronovou kůrou do pěny. Směs vmíchejte do uvařené a lehce zchladlé rýže společně s jeřabinami. Jednoporcové zapékací misky vymažte máslem a navrstvěte do nich hroznové víno, rýži, plátky hrušek a opět rýži. Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 185 °C.

3 Mezitím vyšlehejte z bílků a zbylého cukru tuhý sníh. Rozdělte ho na vrch zapečeného nákypu a pečte dalších 15 minut tak, aby sněhová čepice ztuhla a zezlátla. Podávejte poprášené moučkovým cukrem a/nebo zakápnuté javorovým sirupem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...