Neobvyklý pohár s pusinkou...
Suroviny
1 Rýži properte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. V kastrolu se silným dnem přiveďte k varu smetanu se špetkou soli, vsypte rýži, přiklopte poklicí a na velmi mírném ohni táhněte doměkka; trvá to asi 20 minut. Mezitím rozpulte a vypeckujte víno, hrušky oloupejte, zbavte jádřince, nakrájejte je na plátky a potřete citronovou šťávou, aby nezhnědly.
2 Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a citronovou kůrou do pěny. Směs vmíchejte do uvařené a lehce zchladlé rýže společně s jeřabinami. Jednoporcové zapékací misky vymažte máslem a navrstvěte do nich hroznové víno, rýži, plátky hrušek a opět rýži. Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 185 °C.
3 Mezitím vyšlehejte z bílků a zbylého cukru tuhý sníh. Rozdělte ho na vrch zapečeného nákypu a pečte dalších 15 minut tak, aby sněhová čepice ztuhla a zezlátla. Podávejte poprášené moučkovým cukrem a/nebo zakápnuté javorovým sirupem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké léto jako u babičky (20x jinak)!(21 receptů)
- Hrušky nasladko aneb 49 ovocných receptů(48 receptů)
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů)
- Horké dezerty: zahřejte se sladkou tečkou(39 receptů)
- Pod sněhovou peřinou: 24 receptů z vaječného bílku(24 receptů)
- Menu české kuchyně, polévky, knedlíky, maso, zabijačkové hody, moučníky(42 receptů)
- Krupicová kaše a 30 dalších dokonalých sladkých jídel(32 receptů)