Rýžový nákyp s hruškami, hroznem a jeřabinou

Rýžový nákyp s hruškami, hroznem a jeřabinou

3.1 / 5. Počet hodnocení: 9
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2488 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 303 g
Tuky 106 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neobvyklý pohár s pusinkou...

Suroviny

smetana na vaření 500 ml
20 % tuku
rýže kulatozrnná 150 g
sůl 1 špetka
hruška 250 g
vyzrálé
citronová štáva
na potření
hroznové víno 200 g
modré
100 g
jeřabiny kompotované, slité, okapané
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr 100 g
citronová kůra
nastrouhaná z 1 citronu
máslo
na vymazání misek
moučkový cukr
nebo pár kapek javorového sirupu k podávání

1 Rýži properte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. V kastrolu se silným dnem přiveďte k varu smetanu se špetkou soli, vsypte rýži, přiklopte poklicí a na velmi mírném ohni táhněte doměkka; trvá to asi 20 minut. Mezitím rozpulte a vypeckujte víno, hrušky oloupejte, zbavte jádřince, nakrájejte je na plátky a potřete citronovou šťávou, aby nezhnědly.

2 Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a citronovou kůrou do pěny. Směs vmíchejte do uvařené a lehce zchladlé rýže společně s jeřabinami. Jednoporcové zapékací misky vymažte máslem a navrstvěte do nich hroznové víno, rýži, plátky hrušek a opět rýži. Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 185 °C.

3 Mezitím vyšlehejte z bílků a zbylého cukru tuhý sníh. Rozdělte ho na vrch zapečeného nákypu a pečte dalších 15 minut tak, aby sněhová čepice ztuhla a zezlátla. Podávejte poprášené moučkovým cukrem a/nebo zakápnuté javorovým sirupem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit