
Rozmarýnová sůl
Výborná na dochucení mas, omáček a salátů, ale i jako posypka na slané pečivo.
Ingredience
- 5 lžic hrubé mořské soli
- 3 snítky rozmarýnu, lístky odrhnuté a nasekané
- 1 lžička hrubě drceného červeného pepře
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 stroužek česneku, utřený s trochou soli (nemusí být)
Příprava jídla
1 Všechny přísady na sůl dejte do hmoždíře, promíchejte a mírně podrťte.
2 Plech vyložte pečicím papírem, rozprostřete na něj připravenou směs a dejte sušit do pootevřené trouby na 50–75°C. Trvá to asi hodinu. Během sušení občas prsty rozemněte případné hrudky.
3 Po usušení sůl ještě jednou krátce podrťte v hmoždíři, aby byla sypká, ale zůstaly v ní efektní krystalky. Přesypte ji do sklenice a těsně uzavřete.
NĚCO NAVÍC
V létě můžete nechat sůl proschnout i u otevřeného okna, v zimě na kamnech. Stejným způsobem můžete připravit například sůl citronovou, vavřínovou, saturejkovou nebo třeba sůl ze směsi vašich oblíbených bylinek a nasekaných oliv.
Přidat komentář