Hodí se do salátů, ale i k oživení pokrmů z drůbežího masa a ryb.
Suroviny
Postup
Omyté a osušené lístky bazalky natrhejte nebo nasekejte a mírně upěchujte do čisté sklenice společně s oloupanými a plochou stranou nože rozmáčklými stroužky česneku.
Zalijte olejem a citronovou šťávou, aby byly všechny listy ponořené a olej sahal aspoň centimetr nad ně. Sklenici uzavřete a uložte na 5 dní do chladničky. Pak olej přeceďte do čisté lahve, ale předtím ho nechte dojít do pokojové teploty. Spotřebujte nejpozději do 2 týdnů a po celou dobu uchovávejte v chladničce (viz Něco navíc).
NĚCO NAVÍC
Čerstvé bylinky jsou náchylné k chycení nejrůznějších plísní a brzy začínají tlít. Proto olej uchovávejte vždy v chladničce, případně ho i s bylinami zamrazte. Trvanlivost prodlouží také přidání citronové šťávy, nebo když olej s bylinkami a přísadami zvolna povaříte a pak přecedíte.