0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 5
Do 10 minut Velmi snadné Na 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4082 kcal
Bílkoviny 3 g
Sacharidy 5 g
Tuky 460 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hodí se do salátů, ale i k oživení pokrmů z drůbežího masa a ryb. 

Suroviny

bazalka 3 hrsti
červená, lístky
olivový olej extra panenský 500 ml
chuťově jemný
citronová šťáva 1 PL
česnek 5 stroužků
oloupaný

Postup

1

Omyté a osušené lístky bazalky natrhejte nebo nasekejte a mírně upěchujte do čisté sklenice společně s oloupanými a plochou stranou nože rozmáčklými stroužky česneku.

2

Zalijte olejem a citronovou šťávou, aby byly všechny listy ponořené a olej sahal aspoň centimetr nad ně. Sklenici uzavřete a uložte na 5 dní do chladničky. Pak olej přeceďte do čisté lahve, ale předtím ho nechte dojít do pokojové teploty. Spotřebujte nejpozději do 2 týdnů a po celou dobu uchovávejte v chladničce (viz Něco navíc).

NĚCO NAVÍC
Čerstvé bylinky jsou náchylné k chycení nejrůznějších plísní a brzy začínají tlít. Proto olej uchovávejte vždy v chladničce, případně ho i s bylinami zamrazte. Trvanlivost prodlouží také přidání citronové šťávy, nebo když olej s bylinkami a přísadami zvolna povaříte a pak přecedíte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/6

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč