Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bazalkový olej s česnekem

Hodí se do salátů, ale i k oživení pokrmů z drůbežího masa a ryb. 

Vydání: 2015/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 500 ml
Doba přípravy: Do 10 minut
+ uležení
P
Koření a dochucovadla

Ingredience

    • 3 velké hrsti lístků červené bazalky
    • 500 ml extra panenského olivového oleje, chuťově jemného
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 5 stroužků česneku, oloupaných

Příprava jídla

1 Omyté a osušené lístky bazalky natrhejte nebo nasekejte a mírně upěchujte do čisté sklenice společně s oloupanými a plochou stranou nože rozmáčklými stroužky česneku.

2 Zalijte olejem a citronovou šťávou, aby byly všechny listy ponořené a olej sahal aspoň centimetr nad ně. Sklenici uzavřete a uložte na 5 dní do chladničky. Pak olej přeceďte do čisté lahve, ale předtím ho nechte dojít do pokojové teploty. Spotřebujte nejpozději do 2 týdnů a po celou dobu uchovávejte v chladničce (viz Něco navíc).

NĚCO NAVÍC

Čerstvé bylinky jsou náchylné k chycení nejrůznějších plísní a brzy začínají tlít. Proto olej uchovávejte vždy v chladničce, případně ho i s bylinami zamrazte. Trvanlivost prodlouží také přidání citronové šťávy, nebo když olej s bylinkami a přísadami zvolna povaříte a pak přecedíte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rozmarýnová sůl

Bylinkové máslo

Přidat komentář