Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1502 kcal
Bílkoviny 63 g
Cukr 110 g
Tuky 80 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Název proslulého salátu z francouzského Azurového pobřeží se vyslovuje [nysoaz]. Kromě zeleniny v něm musí být natvrdo vařená vejce a konzervovaný tuňák. Nejlíp chutná stylově s bílou francouzskou bagetou.

Suroviny

vejce 4 ks
sůl
fazolky zelené 200 g
čerstvé / mražené
rajčata 3 ks
velká, rozkrájená na čtvrtiny
400 g
tuňák ve vlastní šťávě
olivy černé 60 g
vypeckované
petrželka hrst
nasekaná, čerstvá
brambory 440 g
nové, malé, uvařené, slité, osušené, rozpůlené
olivový olej 2 PL
citronová štáva 1 PL
bageta
bílá, k podávání
1.  Uvařte vejce natvrdo (trvá to osm až deset minut) a po vychladnutí je rozkrájejte na čtvrtky. Mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Pokud použijete čerstvé fazolky, odřízněte stopky a odstraňte vlákna. Fazolky vhoďte do vroucí vody a krátce je povařte doměkka; měly by stačit zhruba čtyři minuty. Pak fazolky sceďte a propláchněte studenou vodou.

2.  Ve velké misce promíchejte rajčata, vejce, tuňáka, olivy, petrželku a brambory. Na závěr přisypte fazolky a těsně před podáváním salát přelijte olivovým olejem smíchaným s citronovou šťávou.

Získejte náskok 
Den předem uvařte brambory, vejce natvrdo a blanšírujte fazolky.

Zkuste to jinak 
Do zálivky z olivového oleje a citronové šťávy přidejte 1 lžíci dijonské hořčice a 1 lžíci domácí majonézy.

Komentáře

Anonym

Zdravím, recept v pořádku, ale vyslovuje se to zhruba "nysuáz" :-)

Anonym

uz som si myslela, ze za 4 roky francuzstiny som zbytocne vyhodila tie peniaze. jasne ze nysuaz, od nice

Anonym

Jde totiž o to, že původně se píše c dole s tím ocáskem, prostě cédille, a to způsobuje měkkost ve výslovnosti. J.

Anonym

mě vždycky fascinuje, když někdo, kdo umí anglicky, myslí, že má výhráno... podobně to bylo u nás s supermarketem Carrefour, kterému všichni svorně říkali Kérfúr:)

Anonym

Asi nemají dobrého editora (jsem editorka :-)))) Ten Kerfúr mne taky štval, dělala jsem osvětu, co to šlo...

Anonym

Ano: výslovnost výrazu Carrefour /křižovatka/ jsem opravovala na potkání dnes a denně.... Jinak je salát prima, Apetit taky, jenom mi chybí systém na vyhledávání receptů z jednotlivých tištěných čísel.

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit