Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1502 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 110 g
Tuky 80 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Název proslulého salátu z francouzského Azurového pobřeží se vyslovuje [nysoaz]. Kromě zeleniny v něm musí být natvrdo vařená vejce a konzervovaný tuňák. Nejlíp chutná stylově s bílou francouzskou bagetou.

Suroviny

vejce 4 ks
sůl
fazolky zelené 200 g
čerstvé / mražené
rajčata 3 ks
velká, rozkrájená na čtvrtiny
400 g
tuňák ve vlastní šťávě
olivy černé 60 g
vypeckované
petrželka hrst
nasekaná, čerstvá
brambory 440 g
nové, malé, uvařené, slité, osušené, rozpůlené
olivový olej 2 PL
citronová štáva 1 PL
bageta
bílá, k podávání
1.  Uvařte vejce natvrdo (trvá to osm až deset minut) a po vychladnutí je rozkrájejte na čtvrtky. Mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Pokud použijete čerstvé fazolky, odřízněte stopky a odstraňte vlákna. Fazolky vhoďte do vroucí vody a krátce je povařte doměkka; měly by stačit zhruba čtyři minuty. Pak fazolky sceďte a propláchněte studenou vodou.

2.  Ve velké misce promíchejte rajčata, vejce, tuňáka, olivy, petrželku a brambory. Na závěr přisypte fazolky a těsně před podáváním salát přelijte olivovým olejem smíchaným s citronovou šťávou.

Získejte náskok 
Den předem uvařte brambory, vejce natvrdo a blanšírujte fazolky.

Zkuste to jinak 
Do zálivky z olivového oleje a citronové šťávy přidejte 1 lžíci dijonské hořčice a 1 lžíci domácí majonézy.

Komentáře

Anonym

Zdravím, recept v pořádku, ale vyslovuje se to zhruba "nysuáz" :-)

Anonym

uz som si myslela, ze za 4 roky francuzstiny som zbytocne vyhodila tie peniaze. jasne ze nysuaz, od nice

Anonym

Jde totiž o to, že původně se píše c dole s tím ocáskem, prostě cédille, a to způsobuje měkkost ve výslovnosti. J.

Anonym

mě vždycky fascinuje, když někdo, kdo umí anglicky, myslí, že má výhráno... podobně to bylo u nás s supermarketem Carrefour, kterému všichni svorně říkali Kérfúr:)

Anonym

Asi nemají dobrého editora (jsem editorka :-)))) Ten Kerfúr mne taky štval, dělala jsem osvětu, co to šlo...

Anonym

Ano: výslovnost výrazu Carrefour /křižovatka/ jsem opravovala na potkání dnes a denně.... Jinak je salát prima, Apetit taky, jenom mi chybí systém na vyhledávání receptů z jednotlivých tištěných čísel.

Anonym

Recept se nachází v příloze č.7/06, str.4

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit