Salát Nicoise

Salát Nicoise

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1935 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 120 g
Tuky 101 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát Azurového pobřeží

Suroviny

brambory 500 g
malé
sůl
na vaření brambor
fazolky zelené 250 g
čerstvých nebo mražených
tuňák 200 g
konzervovaný, v olivovém oleji
vejce 4 ks
hlávkový salát 1 ks
lze nahradit ledovým, rozdělený na listy
olivy černé 1 hrst
Na zálivku
olivový olej 2 PL
ocet 2 PL
hořčice hrubozrnná 1 PL
nejlépe dijonská
majonéza 1 PL
pepř mletý 1 PL
na dochucení
sůl
na dochucení

1Připravte brambory Nasypte je do hrnce (větší bram­bory rozkrojte na polovinu) a zalijte vodou svařenou v konvici. Hned ji uveďte znovu do varu a 12–15 minut vařte, aby byly brambory měkké, ale nezačaly se ještě rozpadat. Fazolové lusky mezitím našikmo nakrájejte na kousky a po pěti minutách varu brambor k nim lusky přisypte – na uvaření jim stačí osm minut.

2Ušlehejte dresink Olej z tuňáka slijte do misky, přimíchejte k němu přísady na zálivku a ochuťte směs solí a pepřem. Prošlehejte, aby vznikl krémový dresink.

3Uvařte vajíčka Vložte je do studené vody (aby skořápka nepraskla, propíchněte ji na kulatějším konci silnou jehlou), vodu uveďte do varu a vejce vařte zhruba šest minut. Pak je rychle zchlaďte, aby šla dobře oloupat.

4Zkompletujte Brambory a fazole sceďte a v hrnci je dobře promíchejte s dresinkem. Asi dvě lžíce dresinku si ponechte stranou. Salátovou mísu vyložte listy salátu, doprostřed navršte brambory a fazole, navrch rozdrobte tuňáka a přidejte oloupaná a rozpůlená vajíčka. Posypte olivami a vše pokapejte zbylým dresinkem.

Kouzelná přísada:
Černé olivy dnes běžně seženete na váhu; cenově výhodnější a chuťově lepší než ty ve sklenkách. Budete-li mít možnost, sáhněte po řecké odrůdě Kalamata. 100 g stojí okolo 17 Kč, prodává například Billa a Interspar.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Anonym

Mám menší úpravy: místo fazolových lusek používám sterilované fazole (červené), a preferuji ledový salát, jinak je ovšem salát excelentní!!

Anonym

Včera jsem tento salát udělala k věčeři byl vynikající. Doporučuji

Obchod Apetit