Salát Nicoise vás v několika minutách přenese na Azurového pobřeží. Skvělý nejen na léto.
Suroviny
Postup
Připravte brambory Nasypte je do hrnce (větší brambory rozkrojte na polovinu) a zalijte vodou svařenou v konvici. Hned ji uveďte znovu do varu a 12–15 minut vařte, aby byly brambory měkké, ale nezačaly se ještě rozpadat.
Fazolové lusky mezitím našikmo nakrájejte na kousky a po pěti minutách varu brambor k nim lusky přisypte – na uvaření jim stačí osm minut.
Ušlehejte dresink Olej z tuňáka slijte do misky, přimíchejte k němu přísady na zálivku a ochuťte směs solí a pepřem. Prošlehejte, aby vznikl krémový dresink.
Uvařte vajíčka Vložte je do studené vody (aby skořápka nepraskla, propíchněte ji na kulatějším konci silnou jehlou), vodu uveďte do varu a vejce vařte zhruba šest minut. Pak je rychle zchlaďte, aby šla dobře oloupat.
Zkompletujte Brambory a fazole sceďte a v hrnci je dobře promíchejte s dresinkem.
Asi dvě lžíce dresinku si ponechte stranou. Salátovou mísu vyložte listy salátu, doprostřed navršte brambory a fazole, navrch rozdrobte tuňáka a přidejte oloupaná a rozpůlená vajíčka. Posypte olivami a vše pokapejte zbylým dresinkem.
Kouzelná přísada:
Černé olivy dnes běžně seženete na váhu; cenově výhodnější a chuťově lepší než ty ve sklenkách. Budete-li mít možnost, sáhněte po řecké odrůdě Kalamata. 100 g stojí okolo 17 Kč.
Komentáře