Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Salát s ostružinami a řepou dvou barev

Salát, který vám prozáří den!

Vydání: 2017/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT40M
Vaření 0:40
Salát

Ingredience

    • cca 600 g salátové řepy (nejlépe směsi červené a zlaté), zbavené listů, omyté a se zkrácenými stonky
    • 1 malá ciabatta, bageta nebo 2 krajíce chleba
    • 1 lžíce řepkového nebo panenského olivového oleje
    • 1 lžíce nemletého máku
    • mořská sůl
    • 3,5 lžíce červeného vinného octa
    • 2 lžíce řepkového nebo panenského olivového oleje
    • 2 lžičky dijonské hořčice (podle chuti)
    • 1 lžíce ostružinového džemu
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř 
    • 200 g ostružin
    • 3 malé šalotky, nakrájené nadrobno
    • 3 hrsti směsi salátových lístků (nejlépe s drobnými řepnými lístky či mangoldem) 
    • svazeček pažitky, nasekaný nahrubo
    • 50 g ostružin
    • 200 g kozího sýra, rozdrobeného

Příprava jídla

Máte-li obě barevné varianty řepy, uvařte je zvlášť, aby si zlatá zachovala čistou barvu. Vložte je do rendlíků, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a vařte, až půjdou snadno propíchnout špejlí. Větším bulvám to může trvat i 40 minut, malým stačí méně. Pak je nechte zchladnout v cednících nad dřezem, oloupejte je, nakrájejte na plátky a odložte obě zvlášť, aby se žlutá nezbarvila dočervena.

Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte si krutony: Zbavte pečivo kůrky a nakrájejte či natrhejte ho na kousky. Promíchejte s olejem a mákem a osolte. Rozprostřete na plech a upečte dokřupava, trvá to cca 5–8 minut. Nechte vychladnout.

3 Prošlehejte ocet, olej, hořčici a džem, osolte a opepřete. Přidejte část ostružin a jemně je podrťte vidličkou, vsypte šalotky a zálivku promíchejte. Na talíř naaranžujte plátky řepy, zelené lístky, krutony, zbylé ostružiny a zalijte zálivkou. Nakonec posypte sýrem.

NĚCO NAVÍC

Pokud neseženete zlatou řepu, ale toužíte v salátu po hře barev, použijte oloupanou žlutou broskev nebo nektarinku.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dýňovo-řepný salát se smetanou

Salát z pečené kořenové zeleniny

Vietnamský karotkový salát

REKLAMA

Přidat komentář