
Salát s ostružinami a řepou dvou barev
Salát, který vám prozáří den!
Ingredience
- cca 600 g salátové řepy (nejlépe směsi červené a zlaté), zbavené listů, omyté a se zkrácenými stonky
- 1 malá ciabatta, bageta nebo 2 krajíce chleba
- 1 lžíce řepkového nebo panenského olivového oleje
- 1 lžíce nemletého máku
- mořská sůl
- 3,5 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce řepkového nebo panenského olivového oleje
- 2 lžičky dijonské hořčice (podle chuti)
- 1 lžíce ostružinového džemu
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 200 g ostružin
- 3 malé šalotky, nakrájené nadrobno
- 3 hrsti směsi salátových lístků (nejlépe s drobnými řepnými lístky či mangoldem)
- svazeček pažitky, nasekaný nahrubo
- 50 g ostružin
- 200 g kozího sýra, rozdrobeného
Příprava jídla
1 Máte-li obě barevné varianty řepy, uvařte je zvlášť, aby si zlatá zachovala čistou barvu. Vložte je do rendlíků, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a vařte, až půjdou snadno propíchnout špejlí. Větším bulvám to může trvat i 40 minut, malým stačí méně. Pak je nechte zchladnout v cednících nad dřezem, oloupejte je, nakrájejte na plátky a odložte obě zvlášť, aby se žlutá nezbarvila dočervena.
2 Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte si krutony: Zbavte pečivo kůrky a nakrájejte či natrhejte ho na kousky. Promíchejte s olejem a mákem a osolte. Rozprostřete na plech a upečte dokřupava, trvá to cca 5–8 minut. Nechte vychladnout.
3 Prošlehejte ocet, olej, hořčici a džem, osolte a opepřete. Přidejte část ostružin a jemně je podrťte vidličkou, vsypte šalotky a zálivku promíchejte. Na talíř naaranžujte plátky řepy, zelené lístky, krutony, zbylé ostružiny a zalijte zálivkou. Nakonec posypte sýrem.
NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete zlatou řepu, ale toužíte v salátu po hře barev, použijte oloupanou žlutou broskev nebo nektarinku.
Přidat komentář