Vzpomínáte na babiččinu strouhanou mrkvičku spíše s odporem? Nevzdávejte to! Salát s po vietnamsku vyváženými chutěmi (sladkou, slanou, kyselou, hořkou i palčivou) má potenciál získat si i vás. Rychlý recept na neobvyklý mrkvový salát, který se výborně hodí jako zeleninová příloha k pečenému nebo grilovanému masu.
Suroviny
limeta
2
ks
z 1 vymačkaná šťáva, 1 nakrájená na plátky
rybí omáčka
3
PL
chilli omáčka
3
PL
sladká
zázvor (čerstvý)
2
cm
oloupaný a najemno nastrouhaný
mrkev
3
ks
větší, očištěná, nakrájená na delší nudličky
zelí bílé
¼
ks
hlávkové, nakrouhané na velmi jemno
máta
1
svazek
nebo meduňka či klasnatka brvitá, nasekané lístky
arašídy
1
hrst
opražené
Postup
1
Přímo v salátové míse promíchejte vymačkanou limetovou šťávu s rybí i chilli omáčkou a nastrouhaným zázvorem.
2
Přidejte pokrájenou karotku, nakrouhané zelí a mátu či jinou bylinku podle chuti a všechno lehce prohoďte.
3
Posypte nasucho opraženými arašídy a podávejte s plátky limety jako přílohu (například k masu s nudlemi nebo s rýží) nebo lehké jídlo.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Lehké saláty: 45 nejlepších ověřených receptů(45 receptů )
- 30 svěžích a vydatných asijských salátů, které můžete jíst celé léto(30 receptů )
- Luštěninové saláty 30x jinak(30 receptů )
- Saláty jako stvořené k velikonoční nádivce(23 receptů )