Recepty s ciabattou
Italské slovo "ciabatta" znamená doslova pantofel. Jde o druh bílého italského pečiva, které vzniklo jako italská odpověď na francouzskou bagetu. Připravuje se z hladké pšeničné mouky, droždí a olivového oleje a jsou pro ni typické velké díry ve střídce. Existuje řada variací ciabatty, která vzniká například přidáním sušených rajčat, oliv nebo rozmarýnu.
...
- Přestože ciabatta je poměrně běžným druhem pečiva, její historie není příliš dlouhá. První ciabatta spatřila světlo světa "až" v roce 1982 a stojí za ní mlynář a pekař Arnaldo Cavallari z městečka Adria v Benátsku, který se tímto počinem rozhodl vypořádat s konkurencí francouzských baget. Název dostala díky svému typickému vzhledu, ciabatta je totiž podlouhlá, poměrně plochá a široká.
- Ciabatta chutná nejlépe ještě teplá, namočená v olivovém oleji a balzamiku nebo jen tak potřená máslem. Výborně se však hodí ik přípravě plněných sendvičů či jako příloha k polévkám a omáčkám.
Celý popis