
Dýňovo-řepný salát se smetanou
Když do salátu přidáte sýr nebo opečenou slaninu, může fungovat jako hlavní jídlo. Když nepřidáte nic, bude to originální příloha k masu. A navíc chutná i zastudena!
Ingredience
- 1 kg drobnější červené řepy
- 6 červených cibulí, oloupaných
- 1,25 kg máslové dýně, oloupané a zbavené semen
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce třtinového cukru
- 50 ml olivového oleje
- 80 g polníčku, potočnice nebo rukoly
- 350 ml zakysané smetany
- 6 lžic smetanového křenu nebo
- 3 lžíce najemno nastrouhaného křenu
- šťáva z 1 citronu
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 180°C. Řepu oloupejte a každou bulvu nakrájejte na 8 klínků. Na stejně velké kousky nakrájejte i cibuli a dýni. Zeleninu nasypte do velkého pekáče. Ocet smíchejte s cukrem a vešlehejte olej, směsí pokropte zeleninu a pečte ji 40–45 minut dozlatova a doměkka, v polovině promíchejte.
2 V misce smíchejte zakysanou smetanu, křen a citronovou šťávu, osolte a opepřete podle chuti.
3 K podávání dejte pečenou zeleninu na servírovací talíř či do mísy, doplňte čerstvými zelenými lístky a ochucenou smetanou.
Přidat komentář