Když do salátu přidáte sýr nebo opečenou slaninu, může fungovat jako hlavní jídlo. Když nepřidáte nic, bude to originální příloha k masu. A navíc chutná i zastudena!
Suroviny
červená řepa
1
kg
drobnější
cibule
6
ks
červená, oloupaná
dýně
1,25
g
máslová, očištěná
vinný ocet červený
2
PL
třtinový cukr
1
PL
olivový olej
50
ml
polníček
80
g
potočnice nebo i rukola
zakysaná smetana
350
ml
křen
3
PL
jemně strouhaný
citron
1
ks
šťáva
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
Postup
1
Předehřejte troubu na 180°C. Řepu oloupejte a každou bulvu nakrájejte na 8 klínků. Na stejně velké kousky nakrájejte i cibuli a dýni. Zeleninu nasypte do velkého pekáče. Ocet smíchejte s cukrem a vešlehejte olej, směsí pokropte zeleninu a pečte ji 40–45 minut dozlatova a doměkka, v polovině promíchejte.
2
V misce smíchejte zakysanou smetanu, křen a citronovou šťávu, osolte a opepřete podle chuti.
3
K podávání dejte pečenou zeleninu na servírovací talíř či do mísy, doplňte čerstvými zelenými lístky a ochucenou smetanou.