Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty na zeleninové saláty

Zeleninové saláty patří k oblíbeným přílohám, snadno se dají upravit i jako hlavní chod. Do salátů se hodí takřka veškerá zelenina - listová, polodová i kořenová, kterou můžete kombinovat a doplňovat dresinky a zálivkami. Pokrmy připravované ze zeleniny poskytují tělu důležité vitaminy a další prospěšné látky, proto by měly být běžnou součástí jídelníčku.

 

Obáváte se, že vás zeleninový salát nezasytí a budete mít po jeho snědení stále hlad? nenechte se mýlit, sáláty jako Caesar, Niçoise, Waldorf nebo řecký salát platí za plnohodnotné jídlo Nejen, že vás skvěle zasytí, ale nebude vám po nich těžko.

...

 

Zatímco v létě, kdy je teplo, jí člověk méně, upřednostňuje lehčí jídla a vyhledává čerstvé saláty, v zimě přicházejí na řadu i teplé saláty například z červené řepy, dýně nebo pečené kořenové zeleniny.

  • V lehkých zeleninových salátech často hrají prim salátové listy nejrůznějších druhů. Skvělými surovinami jsou hlávkový salát, ledový, římský salát, rukola, špenátové listy, čekankové puky nebo červená čekanka, které nejlépe chutnají namíchané. Doprovázet je může kapka olivového oleje s kapkou citronové šťávy i hutnější jogurtový či majonézový dresink.
  • V naší zásobě receptů nesmí chybět tradiční zeleninové saláty jako okurkový, rajčatový nebo zelný, které jsou skvělé jako doprovod hlavního chodu.
  • Zeleninový salát vždy skvěle doplní například quinoa nebo bulgur. Pokud budete chtít salát sytější, použijte nějakou bílkovinnou složku: vajíčko na tvrdo, sýr, tofu, uzenou rybu nebo pečené maso.
  • Krutonky z opečené bagety dodají salátu křupavost.
  • Vedle tradiční letní zeleniny můžete do salátů použít i zeleninu košťálovou, nebojte se použít třeba syrový květák nebo mírně povařenou brokolici. Křupavou svěžest dodají salátu ředkve, ředkvičky, kedlubny, vodnice, tuřín nebo daikon.
  • V kategorii zeleninových salátů na vás čekají netradiční kombinace chutí v čele s korejským kimči, které je dnes považováno za jeden z nejlepších přírodních zdrojů vitaminu C. 

Netradiční salátové kombinace

Mezi našimi salátovými recepty najdete světoznámé saláty jako Caesar, Niçoise nebo Coleslaw. Těšit se však můžete také na netradiční kombinace chutí.

Skvělá zálivka je důležitá

Při přípravě salátu v předstihu je důležité zeleninu nesolit. Působením soli zelenina pouští vodu, vadne a ztratí svou čerstvost a křupavost. Zálivku do salátu přidávejte těsně před podáváním. 

  • Letním a lehkým salátům sluší minimalismus, který nechá vyniknout chuti vyzrálé zeleniny. Ideálním doprovodem je extra panenský olivový olej, případně kapka citronové šťávy. 
  • Zeleninu můžete pokapat jednoduchou vinaigrette, což je zálivka z olivového oleje a balsamika.
  • Evergreenem české retro gastronomie je octová zálivka s cukrem. Mnozí na ni nedají dopustit. Rajčatový nebo okurkový salát se sladkokyselou zálivkou z octa, soli a cukru, připravíte v cukuletu.
  • Saláty, které mají zasytit, případně zastat úlohu dipu či pikantního doprovodu masa, unesou hutnější dresink připravený z jogurtu nebo majonézy. Dresinku by v salátu mělo být jen tak akorát, aby "oblékl" zeleninové kousky.

Celý popis