Salát s ostružinami a řepou dvou barev

Salát s ostružinami a řepou dvou barev

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1284 kcal
Bílkoviny 56 g
Cukr 76 g
Tuky 75 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Salát, který vám prozáří den!

Suroviny

600 g
salátová řepa nejlépe směs červené a zlaté, zbavené listů, omyté a zkrácené stonky
1 ks
cibatta lze nahradit bagetou nebo 2 krajíci chleba
mák celý 1 PL
nemletý
sůl
mořská
ocet 3.5 PL
červený, vinný
řepkový olej 2 PL
lze nahradit panenským olivovým olejem
hořčice 2 ČL
dijonská, podle chuti
ostružinový džem 1 PL
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
ostružiny 200 g
šalotka 3 ks
malá, nakrájená nadrobno
salát 3 hrst
směs (nejlépe s drobnými řepnými lístky či mangoldem)
pažitka 1 svazek
malý svazek, nasekaný nahrubo
ostružiny 50 g
kozí sýr 200 g
rozdrobený

Máte-li obě barevné varianty řepy, uvařte je zvlášť, aby si zlatá zachovala čistou barvu. Vložte je do rendlíků, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a vařte, až půjdou snadno propíchnout špejlí. Větším bulvám to může trvat i 40 minut, malým stačí méně. Pak je nechte zchladnout v cednících nad dřezem, oloupejte je, nakrájejte na plátky a odložte obě zvlášť, aby se žlutá nezbarvila dočervena.

Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte si krutony: Zbavte pečivo kůrky a nakrájejte či natrhejte ho na kousky. Promíchejte s olejem a mákem a osolte. Rozprostřete na plech a upečte dokřupava, trvá to cca 5–8 minut. Nechte vychladnout.

3 Prošlehejte ocet, olej, hořčici a džem, osolte a opepřete. Přidejte část ostružin a jemně je podrťte vidličkou, vsypte šalotky a zálivku promíchejte. Na talíř naaranžujte plátky řepy, zelené lístky, krutony, zbylé ostružiny a zalijte zálivkou. Nakonec posypte sýrem.

NĚCO NAVÍC

Pokud neseženete zlatou řepu, ale toužíte v salátu po hře barev, použijte oloupanou žlutou broskev nebo nektarinku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit