Salát, který vám prozáří den!
Suroviny
Postup
Máte-li obě barevné varianty řepy, uvařte je zvlášť, aby si zlatá zachovala čistou barvu. Vložte je do rendlíků, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a vařte, až půjdou snadno propíchnout špejlí. Větším bulvám to může trvat i 40 minut, malým stačí méně. Pak je nechte zchladnout v cednících nad dřezem, oloupejte je, nakrájejte na plátky a odložte obě zvlášť, aby se žlutá nezbarvila dočervena.
Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte si krutony: Zbavte pečivo kůrky a nakrájejte či natrhejte ho na kousky. Promíchejte s olejem a mákem a osolte. Rozprostřete na plech a upečte dokřupava, trvá to cca 5–8 minut. Nechte vychladnout.
Prošlehejte ocet, olej, hořčici a džem, osolte a opepřete. Přidejte část ostružin a jemně je podrťte vidličkou, vsypte šalotky a zálivku promíchejte. Na talíř naaranžujte plátky řepy, zelené lístky, krutony, zbylé ostružiny a zalijte zálivkou. Nakonec posypte sýrem.
NĚCO NAVÍC
Pokud neseženete zlatou řepu, ale toužíte v salátu po hře barev, použijte oloupanou žlutou broskev nebo nektarinku.