
Salát z pečené kořenové zeleniny
Zkaramelizované pekanové ořechy dodají salátu neopakovatelnou chuť.
Vydání: 2017/10
Autor: redakce Apetitu
Ingredience
- 5 menších bulev červené řepy, oloupaných a rozpůlených (lze nahradit 3 většími, nakrájenými na klínky)
- 2 mrkve, oloupané, nakrájené na šikmá kolečka
- 2 pastináky, oloupané, nakrájené na šikmá kolečka
- olivový olej na pokropení
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 hrsti pekanových ořechů
- 2 lžičky javorového sirupu
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 2 lžičky balzamikového octa
- 1 lžíce panenského olivového oleje
- 80 g směsi salátových lístků
- 5 růžičkových kapustiček, rozebraných na lístky
- 50 g sýra s modrou plísní, rozdrobeného
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Plech či velký pekáč vyložte pečicím papírem. Rozprostřete na něj řepu, mrkev a pastinák a pokropte olejem. Osolte a opepřete. Pečte doměkka asi 30 minut.
2 Ořechy smíchejte v misce s javorovým sirupem. Přidejte je na plech a pečte ještě 5 minut dozlatova.
3 V misce prošlehejte pomerančovou šťávu, ocet a olej. Osolte a opepřete. Do servírovací nádoby naaranžujte směs salátových lístků a kapustičky. Přidejte pečenou zeleninu, ořechy a sýr. Pokropte zálivkou. Jemně promíchejte, podávejte.
Přidat komentář