Sardelky s fazolovo-artyčokovým dipem

Sardelky s fazolovo-artyčokovým dipem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4458 kcal
Bílkoviny 408 g
Cukr 384 g
Tuky 183 g
Vláknina 99 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sami rybáři malými sardelkami trochu pohrdají, ale nedejte se odradit – jsou vynikající!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
na obalování
sůl
pepř
paprika uzená 2 ČL
+ špetka navíc na dip
ančovičky (konzerva) 1 kg
prodává např. Makro, lze nahradit sardelami
Na fazolovo-artyčokový dip
fazole 400 g
máslové, v konzervě
artyčok 1
nakládané v olivovém oleji (250–300 g)
česnek 2 stroužky
olivový olej 3 PL

1 Nejprve připravte dip. Konzervu fazolí slijte, fazole propláchněte studenou vodou a vložte do mixéru. Artyčoky vylovte ze sklenice a přidejte je k fazolím, olej uchovejte. Do mixéru přihoďte oloupaný česnek, 3 lžíce oleje z artyčoků, osolte a opepřete a rozmixujte dohladka. Pokud je dip příliš hustý, můžete ho ještě zředit dalším olejem z artyčoků. Dip přendejte do misky, zakapejte ho olivovým olejem a posypte špetkou mleté uzené papriky.

2 Mouku dobře promíchejte se špetkou soli, pepře a mletou uzenou paprikou. Ve směsi obalte sardelky a pak je smažte po dávkách ve vysoké vrstvě rozpáleného rostlinného oleje dozlatova, stačí 3 minuty. Osmaženou dávku vždy nechte odkapat na papírových utěrkách. Podávejte ihned, ještě horké s připraveným dipem.

Foto: Lucy Richards
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit