0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pikantní olihně s japonskou BBQ omáčkou

Pikantní olihně s japonskou BBQ omáčkou

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 876 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 42 g
Tuky 77 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Olihně stejně jako chobotnice budí v mnohých kuchařích hrůzu. Zbytečně. Zatímco chobotnice mohou opravdu zlobit, úprava olihní je bezpečná jako plavání s kruhem!

Suroviny

rostlinný olej 75 ml
neutrální chuti
chilli sušené 1 ČL
olihně 400 g
sůl
pepř
pečivo
čerstvé, k podávání
Na japonskou BBQ omáčku
kečup 70 g
worchestrová omáčka 2 PL
sójová omáčka 1 PL
moučkový cukr 1 PL
hořčice dijonská 1 ČL
česnek sušený špetka
nebo 1 utřený stroužek česneku

1 V rendlíčku zahřejte 2 lžíce oleje, přidejte chilli vločky a chvilku je opékejte, ale opatrně, neměly by zhnědnout. Potom přilijte zbytek oleje, 2 minuty nechte prohřívat, pak odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

2 Na omáčku prošlehejte všechny přísady.

Oddělte chapadla od těl olihní a vyřízněte a vyhoďte všechny tvrdé části. Těla olihní roz- ložte na pracovní desku, dovnitř těl pak vsuňte paletový nebo stolní nůž, který bude působit jako zábrana, a v pravidelných, zhruba 1cm rozestupech udělejte vždy na jedné straně těla řezy skrz. Připraveným chilli olejem pomocí mašlovačky důkladně potřete uvnitř i zvenku těla olihní a odříznutá chapadla a všechno osolte a opepřete. Rozpalte gril nebo grilovací pánev a olihně ogrilujte, stačí zhruba 1 minutu z každé strany. Podávejte ihned s připravenou omáčkou a čerstvým pečivem.

Foto: Lucy Richards
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...