Pikantní olihně s japonskou BBQ omáčkou

Pikantní olihně s japonskou BBQ omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 876 kcal
Bílkoviny 4 g
Cukr 42 g
Tuky 77 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Olihně stejně jako chobotnice budí v mnohých kuchařích hrůzu. Zbytečně. Zatímco chobotnice mohou opravdu zlobit, úprava olihní je bezpečná jako plavání s kruhem!

Suroviny

rostlinný olej 75 ml
neutrální chuti
chilli sušené 1 ČL
olihně 400 g
prodává např. Makro nebo Lidl
sůl
pepř
pečivo
čerstvé, k podávání
Na japonskou BBQ omáčku
kečup 70 g
kvalitní
worcesterská omáčka 2 PL
sójová omáčka 1 PL
japonské víno mirin 1 PL
moučkový cukr 1 PL
hořčice dijonská 1 ČL
česnek sušený špetka
nebo 1 utřený stroužek česneku

1 V rendlíčku zahřejte 2 lžíce oleje, přidejte chilli vločky a chvilku je opékejte, ale opatrně, neměly by zhnědnout. Potom přilijte zbytek oleje, 2 minuty nechte prohřívat, pak odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

2 Na omáčku prošlehejte všechny přísady.

Oddělte chapadla od těl olihní a vyřízněte a vyhoďte všechny tvrdé části. Těla olihní roz- ložte na pracovní desku, dovnitř těl pak vsuňte paletový nebo stolní nůž, který bude působit jako zábrana, a v pravidelných, zhruba 1cm rozestupech udělejte vždy na jedné straně těla řezy skrz. Připraveným chilli olejem pomocí mašlovačky důkladně potřete uvnitř i zvenku těla olihní a odříznutá chapadla a všechno osolte a opepřete. Rozpalte gril nebo grilovací pánev a olihně ogrilujte, stačí zhruba 1 minutu z každé strany. Podávejte ihned s připravenou omáčkou a čerstvým pečivem.

Foto: Lucy Richards
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit