Olihně stejně jako chobotnice budí v mnohých kuchařích hrůzu. Zbytečně. Zatímco chobotnice mohou opravdu zlobit, úprava olihní je bezpečná jako plavání s kruhem!
Suroviny
Postup
V rendlíčku zahřejte 2 lžíce oleje, přidejte chilli vločky a chvilku je opékejte, ale opatrně, neměly by zhnědnout. Potom přilijte zbytek oleje, 2 minuty nechte prohřívat, pak odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Na omáčku prošlehejte všechny přísady.
Oddělte chapadla od těl olihní a vyřízněte a vyhoďte všechny tvrdé části. Těla olihní roz- ložte na pracovní desku, dovnitř těl pak vsuňte paletový nebo stolní nůž, který bude působit jako zábrana, a v pravidelných, zhruba 1cm rozestupech udělejte vždy na jedné straně těla řezy skrz. Připraveným chilli olejem pomocí mašlovačky důkladně potřete uvnitř i zvenku těla olihní a odříznutá chapadla a všechno osolte a opepřete. Rozpalte gril nebo grilovací pánev a olihně ogrilujte, stačí zhruba 1 minutu z každé strany. Podávejte ihned s připravenou omáčkou a čerstvým pečivem.