Žitný chléb s makrelovou pomazánkou, okurkou a řepou

Žitný chléb s makrelovou pomazánkou, okurkou a řepou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 932 kcal
Bílkoviny 22 g
Cukr 161 g
Tuky 37 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzkoušejte rybí pomazánku ve svěží a pikantní letní úpravě! 

Suroviny

makrela 1 ks
uzená, větší, zbavená kostí a kůže
křen 1 PL
smetanová, a trocha na dochucení
zakysaná smetana 2 PL
citronová štáva
z jednoho citronu
sůl
pepř
chleba
žitný, na plátky a nasucho opečený
Na nakládanou řepu
řepa 1 ks
1 předvařená červená, oloupaná (v receptu je použitá efektní pruhovaná odrůda, koupíte ji např. na Rohlik.cz)
vinný ocet bílý 150 ml
bílý
třtinový cukr 150 g
světlý
K podávání
okurka 1 ks
salátová
citronová štáva
z půlky citronu
koriandr hrst
chilli sušené
podle chuti

1 Nejprve připravte řepu. Nakrájejte ji ostrým nožem nebo na mandolíně na co nejtenčí plátky a vložte do misky. Ocet a cukr dejte do rendlíku, osolte, přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Vroucí směs nalijte na řepu a nechte stát, dokud se tekutina zcela nezchladí. Potom dejte alespoň na 1 hodinu, ale klidně přes noc do lednice.

2 Okurku k podávání nakrájejte škrabkou na zeleninu na dlouhé tenké plátky, dejte je do misky a promíchejte s citronovou šťávou, solí a pepřem.

3 Připravte pomazánku. Makrelu, křen, crème fraîche a citronovou šťávu dejte do robotu a rozmixujte do takové konzistence, jakou máte rádi. Ochutnejte, osolte a opepřete, a pokud chcete, přidejte další křen.

4 Pomazánku podávejte na opečeném žitném chlebu, obloženém nakládanou řepou a okurkou a posypaném koriandrem a chilli vločkami.

Foto: Lucy Richards
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit