Fazolové recepty
Zatímco fazolové lusky či zelené fazolky řadíme mezi zeleninu, suché vyloupané fazole se označují jako luštěniny. A obojí jsou výbornou surovinou v kuchyni.
Sušené či konzervované fazole patří k oblíbeným trvanlivým potravinám – skvěle zasytí a dovedou dokonale doplnit jídlo nejen chuťově, ale i nutričně. Své všestranné využití potvrzují pestrou škálou pokrmů, jako jsou fazolová polévka, fazolová omáčka nebo fazolová pomazánka, fazolový guláš, salát či fazolky na kyselo.
...
Chcete-li si připravit oběd či večeři s fazolemi v hlavní roli, nezapomeňte na nezbytný čas k jejich namáčení. Zatímco konzervované fazole jsou připraveny ihned k jídlu, ty sušené potřebují pobýt 8 až 12 hodin ve vodě. Pak už jen stačí najít ten správný recept. V kategorii fazolí na vás čeká na několik desítek osvědčených receptů, ze kterých připravíte polévku, hlavní chod, dezert nebo svačinku z různých fazolových druhů.
Fazole jako luštěniny jsou semena plná škrobu. To z nich dělá skvělou surovinu, která pokrmy zahustí a strávníky zasytí.
- U nás se dozvíte, jak připravit nejlepší fazolovou polévku.
- Uvaříte s námi skvělé mexické fazole s mletým masem.
- Milujete baked beans? Zapomeňte na konzervy. S námi si můžete připravit své domácí pečené fazole.
- Chcete uvařit chili con carne? Žádný problém, u nás najdete recept hned na několik verzí.
- Fazole můžete použít také na přípravu fazolového guláše nebo fazolové pomazánky.
Zelené fazolky nebo fazolové lusky patří mezi oblíbené přílohy. Kouzlo je v jejich křupavosti. Můžete je restovat, dusit či krátce vařit buď ve vodě nebo v páře. Možností je ale daleko víc.
- Zelené fazolové lusky můžete zapéct se sýrem a připravit z nich plnohodnotnou večeři.
- Skvěle chutnají také v salátu.
- Přidat je můžete spolu se sušenou šunkou či slaninou také do těstovin.
- Perfektně se hodí také do polévky.
11 druhů fazolí a nespočet fazolových pokrmů
Znáte všechny druhy fazolí? Od těch nejznámějších, jako jsou bílé, červené, mungo a adzuki, až po ty méně známé, jako například fazole navy a borlotti? Podívejte se na náš stručný přehled a staňte se profesionálem na luštěninová jídla.
- Bílé - Ze všech fazolí patří k těm největším a pyšní se krémovou strukturou a jemnou chutí. Skvěle se hodí na přípravu polévek a pomazánek.
- Červené - Bývají označovány také jako červená ledvina a v jejich chuti ucítíme mírnou sladkost. Vaše chuťové pohárky potěší v kombinaci s kajenským pepřem.
- Černé - Mírnou nasládlostí se podobají červeným fazolím, v chuti se však promítá i zemitost. Oblíbené jsou v mexické kuchyni.
- Purpurové - Velké fazole s neutrální chutí se skvěle vyjímají v polévkách a salátech, kde jejich chuť zvýrazní koření a ostatní ingredience.
- Barevné - Název napovídá o spektru barev od červené přes hnědou až po černou. Chuťově se podobají červeným a skvěle se hodí na přípravu chili con carne nebo chili sin carne.
- Navy - Drobné světlé fazole skrývají jemnou chuť, které se hodí do polévek, salátů a pomazánek.
- Černé oko - Světlé fazole s černými skvrnami mají neutrální chuť a sluší jim kombinace s bylinkami a kořením.
- Pinto - Hnědé skvrnité fazole pinto mají přirozeně kořeněnou až pikantní chuť.
- Borlotti - Fazole s mramorovým vzhledem a oříškovou chutí, které se hodí do polévek i do těstovin.
- Adzuki - Drobné červené fazole, které jsou díky své nasládlé oříškové chuti vhodné pro přípravu pasty do asijských pokrmů.
- Mungo - Malé zelené fazolky vhodné ke klíčení. Naklíčené fazolky jsou křupavé a hodí se například do oblíbeného salátu sendviče.
Levné a výživné fazole
Proč se vyplatí zařadit fazole do běžného jídelníčku? Vedle příznivé ceny nabízejí fazole řadu benefitů pro náš organismus. A nemusí vás odradit ani obava z nadýmání, při dostatečném namáčení se fazole zbavují oligosacharidů, které jsou za nadýmání zodpovědné. Lidskému tělu chybí enzym pro jejich zpracování, což způsobuje plynatost. Syrové fazole jsou nejedlé a pro náš organismus dokonce toxické. Zajímá vás, jaké další benefity zahrnuje konzumace fazolí?
- (Syrové suché) fazole obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, železa, hořčíku, kyseliny listové, fosforu a vitaminů skupiny B. Po uvaření nabobtnají a kvůli obsahu vody se poměr jejich živin změní.
- Jsou nízkokalorické.
- Pomáhají v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, snižují hladinu cholesterolu v krvi a snižují zánětlivé procesy v těle.
- Mají nízký glykemický index, proto se doporučují lidem trpícím cukrovkou.
- Podporují redukci váhy a přináší dlouhodobý pocit sytosti.
Celý popis