Jak používat ančovičky

anchovy
ZDROJ: Olya Kobruseva
sdílet:

Ančovičky jsou drobné slané rybky, které koupíte naložené v soli a oleji. Dodají pokrmům výraznou chuť, jíst je ale můžete i samotné. Někdy se jim říká sardelky a v kuchyni jsou takřka nepostradatelné.

 

 

 

Ančovičky neboli sardelky jsou základem středomořské kuchyně. Najdete je v mnohých italských jídlech stejně jako v provensálském slaném koláči s olivami pissaladière.

  • Mají výraznou chuť a jsou velmi slané, pozor tedy, ať jídlo nepřesolíte.

Sardelové filety se nejčastěji prodávají naložené v oleji.

  • Doporučujeme kupovat spíše ančovičky ve sklenici než v plechovce. Do jídla obvykle stačí jen několik řezů. Nespotřebované tak můžete díky šroubovacímu víčku opět zavřít, což u plechovky nelze.
  • Ančovičky jsou skvělé na dochucení omáčky i salátových zálivek.
  • Zvýrazní také pizzu, těstoviny a quiche.
  • Nebojte se je přidat ani do míchaných vajíček, olivové tapenády, do sendvičů nebo jimi ozdobit drobné chuťovky.

3 recepty pro inspiraci:

Související recepty

Související články

  • Suroviny

Ančovičky alias sardelky jako chuťová bomba

Pokud se rozhodnete v encyklopedii nebo učebnici biologie hledat ančovičky, najdete tam tuto malou rybku pod jménem sardel obecná. Je menší než sardinka i její použití v kuchyni je odlišné.   ...
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit