Ančovičky jsou drobné slané rybky, které koupíte naložené v soli a oleji. Dodají pokrmům výraznou chuť, jíst je ale můžete i samotné. Někdy se jim říká sardelky a v kuchyni jsou takřka nepostradatelné.
Ančovičky neboli sardelky jsou základem středomořské kuchyně. Najdete je v mnohých italských jídlech stejně jako v provensálském slaném koláči s olivami pissaladière.
- Mají výraznou chuť a jsou velmi slané, pozor tedy, ať jídlo nepřesolíte.
Sardelové filety se nejčastěji prodávají naložené v oleji.
- Doporučujeme kupovat spíše ančovičky ve sklenici než v plechovce. Do jídla obvykle stačí jen několik řezů. Nespotřebované tak můžete díky šroubovacímu víčku opět zavřít, což u plechovky nelze.
- Ančovičky jsou skvělé na dochucení omáčky i salátových zálivek.
- Zvýrazní také pizzu, těstoviny a quiche.
- Nebojte se je přidat ani do míchaných vajíček, olivové tapenády, do sendvičů nebo jimi ozdobit drobné chuťovky.