Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šťouchané brambory s fazolemi a pórkem
Šťouchané brambory s fazolemi a pórkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šťouchané brambory s fazolemi a pórkem

4.6/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2329 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 365 g
Tuky 49 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pórkové brambory můžete doplnit třeba zbytkem sýra z ledničky nebo kuřecím masem z předchozího dne, popřípadě hrstí škvarků a opékat na sádle. Od věci není ani posypat je nemletým mákem či oříšky.

Suroviny

drobnější, ve slupce, vydruhnuté, nebo oloupané a nakrájené na kusy
sůl
pepř
čerstvě mletý
fazole bílé 1 konzerva
1x 400g konzerva bílých fazolí, scezená, propláchnutá a okapaná
pórek 1 ks
zbavený tmavé části, nakrájený na tlustá kolečka, propláchnutý a dobře okapaný
řepkový olej 3 PL
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
jablečný ocet
troška
petrželka 3 snítky
hladkolistá, nasekaná nahrubo

Postup

1

Brambory uvařte doměkka ve vroucí osolené vodě (můžete do ní přidat stonky z petrželky a dobře omytou tmavou část pórku), trvá to 15–25 minut od dosažení varu. Na posledních pár minut přidejte fazole, aby se prohřály. Pak slijte (případně vyjměte petrželkové stonky a tmavou část pórku), mírně rozšťouchejte a promíchejte. 

2

Mezitím opečte pórek za občasného míchání v nepřilnavé pánvi na oleji na středním ohni, jak je vám libo. Zelený pórek (zhruba po 5 minutách) bude chutí pěkně řízný, dozlatova (po 15–20 minutách) sladký, na poslední 2–3 minuty přidejte česnek – dejte pozor, aby se nespálil.

3

Z pánve vyklopte na talíř pórek s česnekem a krátce v ní prohřejte či opečte brambory s fazolemi. Pak je dochuťte troškou octa podle chuti, osolte, opepřete, rozdělte na 3 talíře, ozdobte pórkem s česnekem a nasekanou petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín