Jednoduché a chuťově výrazné jídlo, stříhané těstoviny po asijsku, jsme překřtili na asijské aglio olio. Stříhané domácí nudle, jejichž příprava vás bude nesmírně bavit, jsou výrazně česnekové, takže pokud chcete, snižte množství stroužků. Pokud výrazně bojujete s časem, nahraďte domácí těstoviny nudlemi udon.
Suroviny
Postup
Smíchejte mouku se solí, přidejte vodu a olej a zadělejte těsto, ručně nebo hnětacím hákem v robotu. Pak vyjměte a hněťte těsto pár minut ručně dohladka. Vytvarujte bochánek, přikryjte miskou a nechte 20–30 minut odpočinout. (Těsto můžete připravit i dopředu a nechat je zabalené v potravinářské fólii odpočinout v lednici přes noc.)
Do pánve wok nebo na velkou pánev nalijte trochu oleje a přidejte 4 stroužky česneku nakrájeného na plátky a 4 plátky zázvoru. Zahřívejte za nízké teploty po dobu 5 minut: česnek a zázvor mají ochutit olej, nesmí se spálit. Pak plátky zázvoru a česneku vyjměte a na 2 minuty zvyšte teplotu, aby se olej více rozehřál.
Do misky vložte většinu nakrájené jarní cibulky, část zelených natí nechte na ozdobu. K cibulce přilijte horký olej, aby zavadla, zelené části by neměly zčernat ani příliš zhnědnout. Zbylý česnek nasekejte nadrobno a přidejte do oleje. Vsypte také 1 lžičku nadrobno nakrájeného zázvoru a podle chuti chilli vločky. Přilijte sójovou omáčku, černý rýžový ocet nebo balzamiko a ústřicovou omáčku. Promíchejte a nechte 10 minut stát.
Do velkého širokého hrnce dejte vařit osolenou vodu (využít můžete i wok). Bochánek těsta lehce zploštěte a odstřihujte z něj ostrými nůžkami tenčí kousky. Můžete je stříhat rovnou do hrnce s vařící vodou nebo je nastříhat dopředu na mírně pomoučněnou utěrku a pak najednou vsypat do vody. Podle velikosti a síly tvarů vařte cca ještě 4–6 minut poté, co těstoviny vyplavou na hladinu. Během vaření promíchejte. Na poslední chvíli vaření přihoďte zelíčko pak čoi.
Horké nudle slijte, vraťte i se zelíčkem pak čoi do hrnce či woku a zalijte omáčkou. Společně asi 2 minuty prohřívejte a promíchávejte. Podávejte posypané zbylou jarní cibulkou a sezamem.
NĚCO NAVÍC
Do omáčky můžete přidat i jemně nasekanou citronovou trávu a lístky koriandru, obojí pokrm osvěží.