4.3 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 10 minut Velmi snadné Na 20 sušenek

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1601 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 128 g
Tuky 98 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Trochu jiná lízátka na mlsání i do výslužky...

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
sůl špetka
máslo 100 g
studené
Na dokončení
třešnový džem či jiný oblíbený nebo nutella
vejce 1 ks
prošlehané
krupicový cukr
na posypání

1 Mouku promíchejte se solí. Z mouky a másla co nejrychleji vypracujte drobenku. Přesypte ji do vychlazené mísy, přilijte 50 ml studené vody a ihned vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 2 hodiny chladit v lednici.

2 Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto vyválejte na plát silný 4–5 mm a kulatým vykrajovátkem (může mít zvlněný okraj) o průměru 5 cm z něj vykrájejte co nejvíce koleček – z poloviny pak ještě vykrojte střed (kolečko nebo srdíčko). Ze zbytků těsta udělejte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte do lednice alespoň na 20 minut. Později ho zpracujte stejným způsobem.

3 Polovinu koleček bez otvoru rozložte na plechy, do středu každého položte nanukové nebo lízátkové dřívko. Na střed každého kolečka (přes konec dřívka) dejte lžičku džemu nebo nutelly a okraje nechte volné. Ty potřete prošlehaným vejcem a nahoru položte druhé ko- lečko těsta s vykrojeným otvorem. Okraje stlačte k sobě špejlí nebo vidličkou – okraje tak budou držet u sebe, a navíc vytvoříte ozdobný okraj. Povrch sušenek potřete vejcem a posypte krupicovým cukrem. Pečte dozlatova. Bude to trvat přibližně 15 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit