
Sušenky na špejli
Trochu jiná lízátka na mlsání i do výslužky...
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- 100 g másla, studeného
- třešňový či jiný oblíbený džem nebo nutella
- prošlehané vejce na potření
- krupicový cukr na posypání
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Mouku promíchejte se solí. Z mouky a másla co nejrychleji vypracujte drobenku. Přesypte ji do vychlazené mísy, přilijte 50 ml studené vody a ihned vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 2 hodiny chladit v lednici.
2 Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečicím papírem. Těsto vyválejte na plát silný 4–5 mm a kulatým vykrajovátkem (může mít zvlněný okraj) o průměru 5 cm z něj vykrájejte co nejvíce koleček – z poloviny pak ještě vykrojte střed (kolečko nebo srdíčko). Ze zbytků těsta udělejte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte do lednice alespoň na 20 minut. Později ho zpracujte stejným způsobem.
3 Polovinu koleček bez otvoru rozložte na plechy, do středu každého položte nanukové nebo lízátkové dřívko. Na střed každého kolečka (přes konec dřívka) dejte lžičku džemu nebo nutelly a okraje nechte volné. Ty potřete prošlehaným vejcem a nahoru položte druhé ko- lečko těsta s vykrojeným otvorem. Okraje stlačte k sobě špejlí nebo vidličkou – okraje tak budou držet u sebe, a navíc vytvoříte ozdobný okraj. Povrch sušenek potřete vejcem a posypte krupicovým cukrem. Pečte dozlatova. Bude to trvat přibližně 15 minut.
Přidat komentář