Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7264 kcal
Bílkoviny 174 g
Cukr 642 g
Tuky 421 g
Vláknina 91 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Žádná svatba na obzoru? Upečte tohle cukroví i při jiné příležitosti. Úspěch bude mít vždycky!

Suroviny

máslo 150 g
o pokojové teplotě, nakrájené na kostičky
moučkový cukr 95 g
prosáté přes jemné sítko
mouka mandlová 30 g
sůl špetka
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá semínka
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 250 g
prosátá přes jemné sítko
Na pusinky
bílek 4 ks
krupicový cukr 250 g
Na rybízový základ
žloutek 4 ks
70 ml
rybízové pyré protřené přes síto
vanilkový lusk 1 ks
vyškrábnutá semínka
krupicový cukr 70 g
máslo 50 g
Na krém
máslo 100 g
změklé
200 g
rybízový základ o pokojové teplotě
moučkový cukr
podle chuti

1 NA MANDLOVÉ TĚSTO Máslo vložte do mísy robotu a šlehejte, dokud nebude hladké a nadýchané. Potom přidejte cukr, mandlovou mouku, sůl a vanilková semínka. Nakonec zapracujte vejce a prosátou mouku a nechte robot míchat, dokud těsto nezačne tvořit soudržnou kouli. Pak je zabalte do potravinářské fólie a nechte nejméně 2 hodiny chladit v lednici.

2 NA PUSINKY Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Bílky s cukrem šlehejte nejdříve ručně nad vodní parou, a když se cukr v bílcích rozpustí a bílky začnou bělat a pěnit, došlehejte robotem na vyšší otáčky. Sníh by měl být hladký a lesklý a při vytažení šlehací metly robotu by měl tvořit pevné a pružné špičky. Bude to trvat zhruba 8 minut. Sněhem naplňte sáček s řezaným nástavcem a stříkejte jím špičky sněhu na plech. Takto připravené pusinky sušte v troubě 2 hodiny a potom je nechte dokonale vychladnout.

3 NA RYBÍZOVÝ ZÁKLAD Všechny ingredience vložte do misky a nad vodní parou za stálého míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne. Nechte za občasného promíchání úplně vychladnout a ztuhnout.

4 Teplotu v troubě zvyšte na 180°C. Vychlazené mandlové těsto vyválejte na plát o síle asi 4mm a vykrajujte z něj kolečka o stejném průměru, jako mají pusinky. Pečte dozlatova, bude to trvat jen pár minut. Nechte dokonale vychladnout.

5 NA KRÉM Máslo šlehejte, dokud nezesvětlá, a pak do něj vmíchejte prošlehaný rybízový základ. Pozor, máslo i rybízový základ by měly mít stejnou teplotu! Oslaďte moučkovým cukrem podle chuti, ještě jednou prošlehejte a vzniklý krém použijte ke slepování koleček a pusinek.

6 Na každé kolečko z mandlového těsta cukrářským sáčkem stříkněte trochu rybízového krému a nahoru posaďte pusinku. Nechte zatuhnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Markéta Jarkovská

Můžu poprosit o informaci, jak dlouho dopředu můžu toto cukroví připravit a uchovat jej v chladu, aniž by se pusinka na krému rozpustila. Děkuji.

Martina Zajícová

Dobrý den, Markéto,
všechny složky cukroví můžete připravit předem. Pusinky jsou hodně náchylné na vzdušnou vlhkost, takže je dobré je skladovat opravdu v suchu. Pokud si chcete být opravdu jistá, že se pusinky nerozpustí, sestavovali bychom cukroví třeba jen den předem. Opravdu hodně záleží na podmínkách skladování. Krém je spíše máslový právě proto, aby pusinky nerozpouštěl tak snadno. Ale pro pusinky je kámen úrazu spíše v té vzdušný vlhkosti, takže začnou snadno lepit, jakmile se ocitnou v chladu a vlhku.

Držíme palce, ať se pusinky povedou na výbornou, redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit