Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Svatební pusinky

Žádná svatba na obzoru? Upečte tohle cukroví i při jiné příležitosti. Úspěch bude mít vždycky!

Vydání: 2017/5
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 2 plechy
Doba přípravy: Více než hodinu
+ chlazení
PT1H10M
Pečení 1:10
Cukroví

Ingredience

    NA MANDLOVÉ TĚSTO

    • 150 g másla o pokojové teplotě, nakrájeného na kostičky
    • 95 g moučkového cukru, prosátého přes jemné sítko
    • 30 g mandlové mouky
    • špetka soli
    • semínka vyškrábnutá z 1/4 vanilkového lusku
    • 1 vejce
    • 250 g hladké mouky, prosáté přes jemné sítko

    NA PUSINKY

    • 4 bílky
    • 250 g krupicového cukru

    NA RYBÍZOVÝ ZÁKLAD

    • 4 žloutky
    • 70 ml rybízového pyré, protřeného přes síto
    • 1/4 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
    • 70 g krupicového cukru
    • 50 g másla

    NA KRÉM

    • 100 g změklého másla
    • 200 g rybízového základu o pokojové teplotě
    • moučkový cukr podle chuti

Příprava jídla

1 NA MANDLOVÉ TĚSTO Máslo vložte do mísy robotu a šlehejte, dokud nebude hladké a nadýchané. Potom přidejte cukr, mandlovou mouku, sůl a vanilková semínka. Nakonec zapracujte vejce a prosátou mouku a nechte robot míchat, dokud těsto nezačne tvořit soudržnou kouli. Pak je zabalte do potravinářské fólie a nechte nejméně 2 hodiny chladit v lednici.

2 NA PUSINKY Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Bílky s cukrem šlehejte nejdříve ručně nad vodní parou, a když se cukr v bílcích rozpustí a bílky začnou bělat a pěnit, došlehejte robotem na vyšší otáčky. Sníh by měl být hladký a lesklý a při vytažení šlehací metly robotu by měl tvořit pevné a pružné špičky. Bude to trvat zhruba 8 minut. Sněhem naplňte sáček s řezaným nástavcem a stříkejte jím špičky sněhu na plech. Takto připravené pusinky sušte v troubě 2 hodiny a potom je nechte dokonale vychladnout.

3 NA RYBÍZOVÝ ZÁKLAD Všechny ingredience vložte do misky a nad vodní parou za stálého míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne. Nechte za občasného promíchání úplně vychladnout a ztuhnout.

4 Teplotu v troubě zvyšte na 180°C. Vychlazené mandlové těsto vyválejte na plát o síle asi 4mm a vykrajujte z něj kolečka o stejném průměru, jako mají pusinky. Pečte dozlatova, bude to trvat jen pár minut. Nechte dokonale vychladnout.

5 NA KRÉM Máslo šlehejte, dokud nezesvětlá, a pak do něj vmíchejte prošlehaný rybízový základ. Pozor, máslo i rybízový základ by měly mít stejnou teplotu! Oslaďte moučkovým cukrem podle chuti, ještě jednou prošlehejte a vzniklý krém použijte ke slepování koleček a pusinek.

6 Na každé kolečko z mandlového těsta cukrářským sáčkem stříkněte trochu rybízového krému a nahoru posaďte pusinku. Nechte zatuhnout.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Minipavlova s bazalkovou šlehačkou a čerstvým ovocem

Sušenky na špejli

Nepečený malinový cheesecake do skleničky

Třípatrový svatební dort

Vaše sladké ano

Svatební hostina

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Můžu poprosit o informaci, jak dlouho dopředu můžu toto cukroví připravit a uchovat jej v chladu, aniž by se pusinka na krému rozpustila. Děkuji.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Markéto,
všechny složky cukroví můžete připravit předem. Pusinky jsou hodně náchylné na vzdušnou vlhkost, takže je dobré je skladovat opravdu v suchu. Pokud si chcete být opravdu jistá, že se pusinky nerozpustí, sestavovali bychom cukroví třeba jen den předem. Opravdu hodně záleží na podmínkách skladování. Krém je spíše máslový právě proto, aby pusinky nerozpouštěl tak snadno. Ale pro pusinky je kámen úrazu spíše v té vzdušný vlhkosti, takže začnou snadno lepit, jakmile se ocitnou v chladu a vlhku.

Držíme palce, ať se pusinky povedou na výbornou, redakce Apetitu

Přidat komentář