Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svatební pusinky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Pro zkušené Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6975 kcal
Bílkoviny 168 g
Sacharidy 621 g
Tuky 411 g
Vláknina 47 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Žádná svatba na obzoru? Upečte tohle cukroví i při jiné příležitosti. Úspěch bude mít vždycky!

Suroviny

máslo 150 g
o pokojové teplotě, na kostičky
prosátý přes jemné sítko
sůl 1 špetka
vyškrábnutá semínka
vejce 1 ks
prosátá přes jemné sítko
Na pusinky
Na rybízový základ
rybízová zavařenina 70 ml
nebo pyré protřené přes síto
vyškrábnutá semínka
Na krém
máslo 100 g
změklé
200 g
rybízový základ o pokojové teplotě (viz postup)
podle chuti

Postup

1

NA MANDLOVÉ TĚSTO Máslo vložte do mísy robotu a šlehejte, dokud nebude hladké a nadýchané. Potom přidejte cukr, mandlovou mouku, sůl a vanilková semínka. Nakonec zapracujte vejce a prosátou mouku a nechte robot míchat, dokud těsto nezačne tvořit soudržnou kouli. Pak je zabalte do potravinářské fólie a nechte nejméně 2 hodiny chladit v lednici.

2

NA PUSINKY Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Bílky s cukrem šlehejte nejdříve ručně nad vodní parou, a když se cukr v bílcích rozpustí a bílky začnou bělat a pěnit, došlehejte robotem na vyšší otáčky. Sníh by měl být hladký a lesklý a při vytažení šlehací metly robotu by měl tvořit pevné a pružné špičky. Bude to trvat zhruba 8 minut.

3

Sněhem naplňte sáček s řezaným nástavcem a stříkejte jím špičky sněhu na plech. Takto připravené pusinky sušte v troubě 2 hodiny a potom je nechte dokonale vychladnout.

4

NA RYBÍZOVÝ ZÁKLAD Všechny ingredience vložte do misky a nad vodní parou za stálého míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne. Nechte za občasného promíchání úplně vychladnout a ztuhnout.

5

Teplotu v troubě zvyšte na 180°C. Vychlazené mandlové těsto vyválejte na plát o síle asi 4mm a vykrajujte z něj kolečka o stejném průměru, jako mají pusinky. Pečte dozlatova, bude to trvat jen pár minut. Nechte dokonale vychladnout.

6

NA KRÉM Máslo šlehejte, dokud nezesvětlá, a pak do něj vmíchejte prošlehaný rybízový základ. Pozor, máslo i rybízový základ by měly mít stejnou teplotu! Oslaďte moučkovým cukrem podle chuti, ještě jednou prošlehejte a vzniklý krém použijte ke slepování koleček a pusinek.

7

Na každé kolečko z mandlového těsta cukrářským sáčkem stříkněte trochu rybízového krému a nahoru posaďte pusinku. Nechte zatuhnout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Komentáře

03.06.2020 10:03

Můžu poprosit o informaci, jak dlouho dopředu můžu toto cukroví připravit a uchovat jej v chladu, aniž by se pusinka na krému rozpustila. Děkuji.

05.06.2020 11:55

Dobrý den, Markéto,
všechny složky cukroví můžete připravit předem. Pusinky jsou hodně náchylné na vzdušnou vlhkost, takže je dobré je skladovat opravdu v suchu. Pokud si chcete být opravdu jistá, že se pusinky nerozpustí, sestavovali bychom cukroví třeba jen den předem. Opravdu hodně záleží na podmínkách skladování. Krém je spíše máslový právě proto, aby pusinky nerozpouštěl tak snadno. Ale pro pusinky je kámen úrazu spíše v té vzdušný vlhkosti, takže začnou snadno lepit, jakmile se ocitnou v chladu a vlhku.

Držíme palce, ať se pusinky povedou na výbornou, redakce Apetitu

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč