Sestavit třípatrový dort je oříšek. Pomohou vám plastové či dřevěné výztuže a pořádné vychlazení jednotlivých pater. Jedině tak docílíte krásného a stabilního dortu. Elegantní vzhled, hladké linie a něžné květiny – u zdobení svatebního dortu rozhodně platí, že méně je více.
Suroviny
Postup
Troubu rozehřejte na 180 °C. Dna dvou dortových forem (o průměru 14 cm) vyložte pečicím papírem, boky lehounce pomažte máslem a rovněž vyložte pruhem papíru.
Mouku prosejte do mísy spolu se solí, sodou a práškem do pečiva. Vejce vyšlehejte s máslem, cukrem a vanilkou do světlé, nadýchané pěny. Do připravené směsi vajec, másla a cukru postupně zašlehejte podmáslí a směs mouky s ostatními ingrediencemi.
Polovinu těsta nalijte do jedné a druhou do druhé formy a pečte zhruba 25 minut. V případě potřeby ho přikryjte alobalem a pečte dál přikryté. Dokonalé propečení vyzkoušejte špejlí, která by měla být po vytažení čistá a suchá.
Po vytažení nechte korpusy vychladnout ve formě. Potom je můžete z formy vyndat, seříznout do roviny a každý jednou vodorovně prokrojit.
S oběma dalšími korpusy postupujte stejně, pouze zvyšte množství surovin – na spodní patro 3x, na prostřední 2x.
PŘIPRAVTE OVOCNÝ KRÉM. Maliny a jahody zalijte 30 ml vody a přiveďte k varu. V tuto chvíli oslaďte krupicovým cukrem a přidejte vanilku a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pokud chcete krém bez semínek, přepasírujte ovoce do čistého rendlíku a vraťte na plotnu nebo nepasírujte a pouze je rozmixujte tyčovým mixérem.
Ve 30 ml vody rozmíchejte škrob a za neustálého míchání přilijte k vroucím malinám a vařte zhruba minutu. Odstavte. Nechte za občasného míchání vychladnout a poté přikryjte fólií a uložte do lednice alespoň na 30 minut.
Mascarpone lehce prošlehejte a potom při pomalých otáčkách přilévejte smetanu a šlehejte, dokud nevznikne pevný, nadýchaný krém. Vychlazené maliny prošlehejte, smíchejte s krémovým sýrem a obě připravené složky krému spojte ručně stěrkou. Krém doslaďte podle chuti moučkovým cukrem.
PŘIPRAVTE MÁSLOVÝ KRÉM. Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny. Krémem naplňte cukrářský sáček s nástavcem s kulatým otvorem.
Na cukrářskou podložku o stejném nebo maličko menším průměru, než je korpus, mázněte trošičku máslového krému a na něj položte první díl korpusu. Díky krému bude korpus držet na místě.
Na vršek korpusu kolem dokola nastříkejte kruh z máslového krému. Vytvoříte tím jakousi „ohrádku“, která zabrání styku fondánu s ovocným krémem, který by ho rozmočil.
Vnitřek kruhu vyplňte ovocným krémem. Přiklopte dalším dílem korpusu a postup zopakujte. Jako vršek použijte obrácený spodní díl druhého korpusu, který je krásně rovný. Takto sestavte všechna patra a potřete je shora i z boku tenkou vrstvou máslového krému a uhlaďte.
Z fondánu vyválejte velký kruh o tloušťce 4 mm a pomocí válečku ho přeneste na dort. Uhlaďte nejdříve vršek a potom boky a přesahující fondán zakrojte.
SESTAVTE DORT. Spodní patro dejte na etažér. Vezměte alespoň 4 výztuhové tyčky a seřízněte je, aby byly jen o pár milimetrů kratší, než je výška spodního patra. Zapíchněte je do korpusu, aby vytvořily tvar čtverce tak, aby podpíraly střední patro. Prostřední patro usaďte doprostřed spodního korpusu. Opět seřízněte tyčky a postup zopakujte. Navrch posaďte poslední patro, spoje začistěte stuhami (které přišpendlíte k dortu) a celý dort ozdobte živými květy.
NĚCO NAVÍC
Těsto na korpus můžete péct v jedné formě místo dvou. Doba pečení se ovšem prodlouží minimálně na dvojnásobek, a hlavně nezískáte 2 dokonale rovné plochy (dna forem), které se obzvláště méně zkušeným pekařkám mohou při skládání a rovnání dortu hodit – na jednu rovnou plochu vždy korpus položíte (ať už jakékoli patro), a tou druhou ho naopak nahoře zakončíte. Pokud pečete korpus v jedné formě, můžete ho prokrojit dvakrát nebo třikrát. Pokud používáte na přípravu krému mražené ovoce, myslete na to, že pustí více vody než ovoce čerstvé, a snižte množství přidané vody.