0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Třípatrový svatební dort

Třípatrový svatební dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Třípatrový svatební dort

4.9 / 5. Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 třípatrový dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 17235 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 3346 g
Tuky 353 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Elegantní vzhled, hladké linie a něžné květiny – u zdobení svatebního dortu rozhodně platí, že méně je více.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 2 ČL
vejce 2 ks
velká, o pokojové teplotě
máslo 125 g
změklé, + na vymazání
krupicový cukr 140 g
vanilkový lusk 1 ks
semínka vyškrábnutá
podmáslí 250 ml
o pokojové teplotě
Na ovocný krém
jahody 100 g
nebo směs jahod a malin
krupicový cukr 1 PL
vanilkový lusk ¼ ks
semínka vyškrábnutá
škrob 10 g
mascarpone 125 g
smetana ke šlehání 125 ml
krémový sýr 125 g
moučkový cukr
podle chuti
Na máslový krém
máslo 125 g
změklé
moučkový cukr 125 g
vanilkový extrakt 1 ČL
Na dokončení a ozdobení
fondán (potahová hmota) 3 kg
na malé patro 500g, na střední 1kg, na velké 1,5kg
stuha
čerstvé jedlé květy
Dále budete potřebovat
2 kulaté dortové formy na každé patro: 14cm, 20cm a 26cm
cukrářské podložky
výztuhové tyčky
drátky na květy
špendlíčky na stuhy

Postup

1

Troubu rozehřejte na 180°C. Dna dvou dortových forem (o průměru 14 cm) vyložte pečicím papírem, boky lehounce pomažte máslem a rovněž vyložte pruhem papíru.

2

Mouku prosejte do mísy spolu se solí, sodou a práškem do pečiva. Vejce vyšlehejte s máslem, cukrem a vanilkou do světlé, nadýchané pěny. Do připravené směsi vajec, másla a cukru postupně zašlehejte podmáslí a směs mouky s ostatními ingrediencemi.

3

Polovinu těsta nalijte do jedné a druhou do druhé formy a pečte zhruba 25 minut. V případě potřeby ho přikryjte alobalem a pečte dál přikryté. Dokonalé propečení vyzkoušejte špejlí, která by měla být po vytažení čistá a suchá.

4

Po vytažení nechte korpusy vychladnout ve formě. Potom je můžete z formy vyndat, seříznout do roviny a kaž- dý jednou vodorovně prokrojit.

5

S oběma dalšími korpusy postupujte stejně, pouze zvyšte množství surovin – na spodní patro 3x, na prostřední 2x.

6

PŘIPRAVTE OVOCNÝ KRÉM. Maliny a jahody zalijte 30 ml vody a přiveďte k varu. V tuto chvíli oslaďte krupicovým cukrem a přidejte vanilku a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pokud chcete krém bez semínek, přepasírujte ovoce do čistého rendlíku a vraťte na plotnu nebo nepasírujte a pouze je rozmixujte tyčovým mixérem.

7

Ve 30 ml vody rozmíchejte škrob a za neustálého míchání přilijte k vroucím malinám a vařte zhruba minutu. Odstavte. Nechte za občasného míchání vychladnout a poté přikryjte fólií a uložte do lednice alespoň na 30 minut.

8

Mascarpone lehce prošlehejte a potom při pomalých otáčkách přilévejte smetanu a šlehejte, dokud nevznikne pevný, nadýchaný krém. Vychlazené maliny prošlehejte, smíchejte s krémovým sýrem a obě připravené složky krému spojte ručně stěrkou. Krém doslaďte podle chuti moučkovým cukrem.

9

PŘIPRAVTE MÁSLOVÝ KRÉM. Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny. Krémem naplňte cukrářský sáček s nástavcem s kulatým otvorem.

10

Na cukrářskou podložku o stejném nebo maličko menším průměru, než je korpus, mázněte trošičku máslového krému a na něj položte první díl korpusu. Díky krému bude korpus držet na místě.

11

Na vršek korpusu kolem dokola nastříkejte kruh z máslového krému. Vytvoříte tím jakousi „ohrádku“, která zabrání styku fondánu s ovocným krémem, který by ho rozmočil.

12

Vnitřek kruhu vyplňte ovocným krémem. Přiklopte dalším dílem korpusu a postup zopakujte. Jako vršek použijte obrácený spodní díl druhého korpusu, který je krásně rovný. Takto sestavte všechna patra a potřete je shora i z boku tenkou vrstvou máslového krému a uhlaďte.

13

Z fondánu vyválejte velký kruh o tloušťce 4 mm a pomocí válečku ho přeneste na dort. Uhlaďte nejdříve vršek a potom boky a přesahující fondán zakrojte.

14

SESTAVTE DORT. Spodní patro dejte na etažér. Vezměte alespoň 4 výztuhové tyčky a seřízněte je, aby byly jen o pár milimetrů kratší, než je výška spodního patra. Zapíchněte je do korpusu, aby vytvořily tvar čtverce tak, aby podpíraly střední patro. Prostřední patro usaďte doprostřed spodního korpusu. Opět seřízněte tyčky a postup zopakujte. Navrch posaďte poslední patro, spoje začistěte stuhami (které přišpendlíte k dortu) a celý dort ozdobte živými květy.

NĚCO NAVÍC
Těsto na korpus můžete péct v jedné formě místo dvou. Doba pečení se ovšem prodlouží minimálně na dvojnásobek, a hlavně nezískáte 2 dokonale rovné plochy (dna forem), které se obzvláště méně zkušeným pekařkám mohou při skládání a rovnání dortu hodit – na jednu rovnou plochu vždy korpus položíte (ať už jakékoli patro), a tou druhou ho naopak nahoře zakončíte. Pokud pečete korpus v jedné formě, můžete ho prokrojit dvakrát nebo třikrát. Pokud používáte na přípravu krému mražené ovoce, myslete na to, že pustí více vody než ovoce čerstvé, a snižte množství přidané vody.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč